Zupa krem z dyni
Kremowa zupa z dyni, to pyszne jesienne danie, które świetnie nadaje się do podania do obiadu, lunchu, czy kolacji. Jest delikatna i jedyna w swoim rodzaju, popularna jesienią, wraz z trwającym sezonem dyniowym.
Składniki:
- 1 kg dyni
- 300 g ziemniaków
- 30 g masła
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kurkumy w proszku
- 1 łyżeczka imbiru w proszku (może być też świeży)
- 1 szklanka mleka
- 2 szklanki bulionu
- 1 pomidor
Przygotowanie zupy krem z dyni
Obieramy dynię ze skóry i usuwamy nasiona, a następnie kroimy w kostkę. Tak samo postępujemy z ziemniakami.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy wraz z czosnkiem na patelni na maśle do zeszklenia. Po zeszkleniu dodajemy dynie i ziemniaki. Całość przyprawiamy solą, imbirem i kurkumą, a następnie smażymy przez około 5 minut, co jakiś czas mieszając.
Po tym czasie wlewamy gorący bulion, przykrywamy i czekamy do zagotowania. Na małym ogniu gotujemy jeszcze przez 10 minut.
Świeżego pomidora obieramy ze skórki. Wcześniej można go również sparzyć, wtedy skórka łatwiej odchodzi. Usuwamy nasiona i kroimy w kosteczkę, po czym dodajemy do zupy, którą gotujemy jeszcze 5 minut do uzyskania miękkości warzyw.
Teraz już pozostało tylko zmiksować wszystko w blenderze z dodatkiem mleka i gotowe!
Zupę podajemy udekorowaną listkami bazylii.
Wedle upodobań można też zblendować zupę z papryczką chili.
Gotową zupę można przechowywać kilka dni w lodówce.