Tego nie wiedziałeś na temat pączków! Przeczytaj zanim zjesz
Pączki to uwielbiany przez Polaków smakołyk. Tradycyjnie pojawia się u każdego w Tłusty Czwartek. Jednak nie wszyscy zdają sobie sprawę, że istnieje kilka sygnałów zdradzających ich fatalną jakość. Zobacz w jaki sposób sprawdzić czy pączki które chcesz kupić są tego warte. Poniżej kilka ważnych wskazówek dotyczących kaloryczności pączków, białej obwódki i lukru, o których sprzedawcy woleliby nie mówić.
Co oznacza biała obwódka na pączku?
Biała obwódka na pączku to ważny element tego popularnego smakołyka. Jest istotna, ponieważ wskazuje na jakość pączka. Właściwe przygotowanie powoduje, że 1/3 ciasta podczas pieczenia jest zanurzona w oleju, a 2/3 pozostaje na powierzchni. Skutkiem tego jest jasna obwódka na środku pączka, gdyż ten fragment ciasta ma na tyle mały kontakt z gorącym tłuszczem, że nie jest w stanie się zarumienić. Natomiast pączki bez białej obwódki są zwykle tańsze i gorszej jakości, ponieważ nie zostały prawidłowo przygotowane i usmażone, zawierają też w sobie więcej oleju.
Zatem biała obwódka na pączku świadczy o jego jakości, odpowiednio dobranych składnikach i prawidłowym wysmażeniu. Warto zwracać na nią uwagę podczas zakupów.
Popękany lukier na pączku? Sprawdź, zanim kupisz
Pączek pączkowi nierówny. Warto podczas zakupów zwrócić uwagę na jeden ważny szczegół. Najlepsze egzemplarze poznamy patrząc na lukier. To właśnie jego stan zdradza wiele informacji o jakości pączka. Przed zakupem warto przyjrzeć się w jakim jest stanie i wybrać najlepszy smakołyk przygotowany według tradycyjnej receptury. Odpadający lub pękający lukier na pączku jest znakiem, że produkt nie jest najlepszej jakości. Może to być spowodowane ściśnięciem lub przygnieceniem w transporcie, złymi proporcjami składników w produkcji, użyciem substancji przeciwzbrylających, albo lukrowaniem na gorąco zanim pączek wystygnie.
Ile kalorii ma pączek?
Kaloryczność pączka zależy od nadzienia i polewy, z których najbardziej kaloryczne są te z lukrem. Zdrowsze wersje pączków to te pieczone zamiast smażone, zawierające ksylitol zamiast cukru i niskosłodzoną marmoladę zamiast tradycyjnego nadzienia.
Warto jednak pamiętać, że Tłusty Czwartek, to jeden dzień w roku, w którym można pozwolić sobie na rozsądną porcję słodkości. Z pewnością kilka pączków nie sprawi, że stan naszego zdrowia nagle się pogorszy. To w jakiej jesteśmy formie zależy przede wszystkim od naszych nawyków żywieniowych, aktywności fizycznej i codziennych przyzwyczajeń.
Jeśli natomiast w dalszym ciągu obawiasz się nadmiaru kalorii, zerknij poniżej na tabelę kalorii pączków, z której warto wybrać te dostarczające najmniejszą ich ilość.
Rodzaj pączka | Kaloryczność |
pączek z nadzieniem i lukrem | 400 kcal |
pączek wiedeński – gniazdko | 350 kcal |
pączek z budyniem | 300 kcal |
pączek z nadzieniem różanym i cukrem pudrem | 290 kcal |
pączek bez nadzienia | ok. 200 kcal |