Popularne:
Owsianki Pizza

Dlaczego warto jeść orzechy włoskie łuskane? Właściwości prozdrowotne i odżywcze orzechów włoskich.

Orzechy włoskie znane są już od dawna, ale dopiero niedawno udowodniono w wielu badaniach ich prozdrowotne właściwości i to jak wiele mają w sobie cennych składników odżywczych i minerałow. Warto tu wspomnieć choćby o zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, magnezie, cynku, wielu witaminach i innych równie cennych składnikach odżywczych.

Właściwości prozdrowotne orzechów włoskich

Orzechy włoskie są cennym źródłem antyoksydantów. Nie od dziś wiadomo, że te cenne składniki działają przeciwnowotworowo, eliminują wolne rodniki i obniżają ryzyko wielu poważnych chorób. A szczególnie warta uwagi jest odmiana włoska, gdyż zawiera nawet 2 razy więcej antyoksydantów niż inne orzechy. Działanie antynowotworowe i zmniejszające ryzyko zachorowania potwierdzają badania. Orzechy włoskie są jednymi z lepiej przebadanych składników diety.

Warto wspomnieć też o korzystnym działaniu dla naszej skóry. Orzechy wpływają na zmniejszenie ilości wolnych rodników, a co za tym idzie spowalniają proces starzenia.

Według badań spożywanie orzechów w codziennej diecie wpływa korzystnie na prawidłowa masę ciała. Mimo, ze orzechy zawierają dużo tłuszczy, to dzięki nim są sycące, a zawartość błonnika usprawnia metabolizm i przemianę materii.

Kolejnym cennych składnikiem orzechów jest kwas foliowy, ważny zwłaszcza dla kobiet planujących ciążę. Jego niedobór może skutkować wadami wrodzonymi cewy nerwowej. Zatem pamiętajmy o odpowiednich badaniach i uzupełnianiu tego pierwiastka.

Orzechy włoskie łuskane – witaminy i minerały

Orzechy włoskie zawierają wiele cennych składników odżywczych i witamin wspomagających nasz organizm w prawidłowym funkcjonowaniu. Dokładne informacje w poniższej tabeli.

Witaminy w 100g orzechów włoskich

Witamina C1,3 mg
Niacyna1,125 mg
Witamina E0,7 mg
Witamina B60,537 mg
Tiamina0,341 mg
Ryboflawina0,15 mg
Kwas foliowy98 µg
Witamina K2,7 µg
Witamina A20 IU

Minerały w 100 g orzechów włoskich

Potas441 mg
Fosfor346 mg
Magnez158 mg
Wapń98 mg
Cynk3,09 mg
Żelazo2,91 mg
Sód2 mg

Wartości odżywcze orzechów włoskich

Orzechy włoskie to zdrowe i sycące źródło odpowiednio zbilansowanych składników odżywczych. Zaledwie 100 g da nam 33% dziennego zapotrzebowania na energię, 11% zapotrzebowania na węglowodany, 27% zapotrzebowania na białka i 217% zapotrzebowania na tłuszcze. Dodatkowo uzupełnią częściowo zapotrzebowanie na potas 9%, wapń 10%, żelazo 36%, magnez 40%, mangan 147%, fosfor 49%, cynk 28%, tiaminę 28% i witaminę C 2%.

Prozdrowotny wpływ orzechów włoskich na układ krążenia

Według badań zawarty w orzechach kwas alfa-linolenowy (ALA) zmniejsza ryzyko nagłej śmierci w wyniku chorób układu krążenia. Jego duża ilośćw diecie reguluje poziom cholesterolu we krwi. Szczególnie dobry wpływ na organizm ma spożywanie orzechów wraz z dietą kontrolującą prawidłową masę ciała.

Dodatkowo dzięki zawartości kwasów omega-3 orzechy wpływają korzystnie na pracę serca, a obecność witaminy E wpływa na poprawę krążenia.

Jak orzechy włoskie poprawiają prace mózgu i wspomagają układ nerwowy?

Orzechy mają dobroczynny wpływ na prace naszego mózgu, a dzieje się to ponieważ zawierają takie cenne składniki jak kwasy omega-3, antyoksydanty, witaminę E i foliany. Korzystne działanie odnotowuje się wśród osób w każdym wieku. W przypadku ludzi młodych poprawiają pamięć i wspomagają procesy myślowe. Natomiast w przypadku osób starszych spowalniają starzenie i obniżają ryzyko chorób układu nerwowego.

Jak często jeść orzechy? Profilaktyka i przeciwwskazania

Ilość zjadanych orzechów włoskich jest indywidualna i dla każdego będzie inna, zależnie od zapotrzebowania organizmu. Przyjmuje się jednak dzienną porcję 7 całych łuskanych orzechów włoskich. Taka ilość to 28 g orzechów o wartości 200 kcal. Porcja ta dostarczy niezbędnych składników odżywczych, a zarazem nie będzie zbyt duża i nie spowoduje przyrostu wagi.

Jednak niektórzy z nas powinni być też ostrożni. Orzechów włoskich nie zaleca się jeść osobom skłonnym do pojawiania się kamieni nerkowych. A to dlatego, że zawierają szczawiany, które znane są jako przyczyna powstawania kamieni.

Podsumowanie – dlaczego powinieneś jeść orzechy włoskie?

Orzechy włoskie mają dobroczynny wpływ na organizm człowieka. Jako źródło cennych witamin i minerałów, nadają się do stosowania w dietach m.in. kontrolujących prawidłową masę ciała. Sprawdzą się też jako przekąska w trakcie drugiego śniadania, lunchu czy kolacji. Są sycące i zawierają dużo tłuszczy, a ze względu na zawartość błonnika i prozdrowotne właściwości pozwolą ci utrzymać zdrowa dietę. Spośród orzechów laskowych, nerkowca, migdałów i innych orzechowców, to właśnie orzechy włoskie są uznawane za najzdrowsze. Dlatego już dziś włącz je do swoich posiłków. Na moim blogu znajdziesz wiele przepisów z ich udziałem, koniecznie je wypróbuj!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *