Dlaczego warto jeść orzechy włoskie łuskane? Właściwości prozdrowotne i odżywcze orzechów włoskich.
Orzechy włoskie znane są już od dawna, ale dopiero niedawno udowodniono w wielu badaniach ich prozdrowotne właściwości i to jak wiele mają w sobie cennych składników odżywczych i minerałow. Warto tu wspomnieć choćby o zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, magnezie, cynku, wielu witaminach i innych równie cennych składnikach odżywczych.
Właściwości prozdrowotne orzechów włoskich
Orzechy włoskie są cennym źródłem antyoksydantów. Nie od dziś wiadomo, że te cenne składniki działają przeciwnowotworowo, eliminują wolne rodniki i obniżają ryzyko wielu poważnych chorób. A szczególnie warta uwagi jest odmiana włoska, gdyż zawiera nawet 2 razy więcej antyoksydantów niż inne orzechy. Działanie antynowotworowe i zmniejszające ryzyko zachorowania potwierdzają badania. Orzechy włoskie są jednymi z lepiej przebadanych składników diety.
Warto wspomnieć też o korzystnym działaniu dla naszej skóry. Orzechy wpływają na zmniejszenie ilości wolnych rodników, a co za tym idzie spowalniają proces starzenia.
Według badań spożywanie orzechów w codziennej diecie wpływa korzystnie na prawidłowa masę ciała. Mimo, ze orzechy zawierają dużo tłuszczy, to dzięki nim są sycące, a zawartość błonnika usprawnia metabolizm i przemianę materii.
Kolejnym cennych składnikiem orzechów jest kwas foliowy, ważny zwłaszcza dla kobiet planujących ciążę. Jego niedobór może skutkować wadami wrodzonymi cewy nerwowej. Zatem pamiętajmy o odpowiednich badaniach i uzupełnianiu tego pierwiastka.
Orzechy włoskie łuskane – witaminy i minerały
Orzechy włoskie zawierają wiele cennych składników odżywczych i witamin wspomagających nasz organizm w prawidłowym funkcjonowaniu. Dokładne informacje w poniższej tabeli.
Witaminy w 100g orzechów włoskich
Witamina C | 1,3 mg |
Niacyna | 1,125 mg |
Witamina E | 0,7 mg |
Witamina B6 | 0,537 mg |
Tiamina | 0,341 mg |
Ryboflawina | 0,15 mg |
Kwas foliowy | 98 µg |
Witamina K | 2,7 µg |
Witamina A | 20 IU |
Minerały w 100 g orzechów włoskich
Potas | 441 mg |
Fosfor | 346 mg |
Magnez | 158 mg |
Wapń | 98 mg |
Cynk | 3,09 mg |
Żelazo | 2,91 mg |
Sód | 2 mg |
Wartości odżywcze orzechów włoskich
Orzechy włoskie to zdrowe i sycące źródło odpowiednio zbilansowanych składników odżywczych. Zaledwie 100 g da nam 33% dziennego zapotrzebowania na energię, 11% zapotrzebowania na węglowodany, 27% zapotrzebowania na białka i 217% zapotrzebowania na tłuszcze. Dodatkowo uzupełnią częściowo zapotrzebowanie na potas 9%, wapń 10%, żelazo 36%, magnez 40%, mangan 147%, fosfor 49%, cynk 28%, tiaminę 28% i witaminę C 2%.
Prozdrowotny wpływ orzechów włoskich na układ krążenia
Według badań zawarty w orzechach kwas alfa-linolenowy (ALA) zmniejsza ryzyko nagłej śmierci w wyniku chorób układu krążenia. Jego duża ilośćw diecie reguluje poziom cholesterolu we krwi. Szczególnie dobry wpływ na organizm ma spożywanie orzechów wraz z dietą kontrolującą prawidłową masę ciała.
Dodatkowo dzięki zawartości kwasów omega-3 orzechy wpływają korzystnie na pracę serca, a obecność witaminy E wpływa na poprawę krążenia.
Jak orzechy włoskie poprawiają prace mózgu i wspomagają układ nerwowy?
Orzechy mają dobroczynny wpływ na prace naszego mózgu, a dzieje się to ponieważ zawierają takie cenne składniki jak kwasy omega-3, antyoksydanty, witaminę E i foliany. Korzystne działanie odnotowuje się wśród osób w każdym wieku. W przypadku ludzi młodych poprawiają pamięć i wspomagają procesy myślowe. Natomiast w przypadku osób starszych spowalniają starzenie i obniżają ryzyko chorób układu nerwowego.
Jak często jeść orzechy? Profilaktyka i przeciwwskazania
Ilość zjadanych orzechów włoskich jest indywidualna i dla każdego będzie inna, zależnie od zapotrzebowania organizmu. Przyjmuje się jednak dzienną porcję 7 całych łuskanych orzechów włoskich. Taka ilość to 28 g orzechów o wartości 200 kcal. Porcja ta dostarczy niezbędnych składników odżywczych, a zarazem nie będzie zbyt duża i nie spowoduje przyrostu wagi.
Jednak niektórzy z nas powinni być też ostrożni. Orzechów włoskich nie zaleca się jeść osobom skłonnym do pojawiania się kamieni nerkowych. A to dlatego, że zawierają szczawiany, które znane są jako przyczyna powstawania kamieni.
Podsumowanie – dlaczego powinieneś jeść orzechy włoskie?
Orzechy włoskie mają dobroczynny wpływ na organizm człowieka. Jako źródło cennych witamin i minerałów, nadają się do stosowania w dietach m.in. kontrolujących prawidłową masę ciała. Sprawdzą się też jako przekąska w trakcie drugiego śniadania, lunchu czy kolacji. Są sycące i zawierają dużo tłuszczy, a ze względu na zawartość błonnika i prozdrowotne właściwości pozwolą ci utrzymać zdrowa dietę. Spośród orzechów laskowych, nerkowca, migdałów i innych orzechowców, to właśnie orzechy włoskie są uznawane za najzdrowsze. Dlatego już dziś włącz je do swoich posiłków. Na moim blogu znajdziesz wiele przepisów z ich udziałem, koniecznie je wypróbuj!