Jakie wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne znajdziemy w marchewce? Dlaczego warto ją jeść? Jakie witaminy ma marchew?
Marchew znana już od pokoleń jest bogata w wiele minerałów, witamin i składników odżywczych, które dobroczynnie wpływają na nasz organizm. Nic więc dziwnego, że często pojawia się jako składnik surówek, sałatek, obiadów, czy nawet deserów. W tym artykule dowiesz się, dlaczego warto włączyć marchew do codziennej diety.
Marchew – warzywo znane od pokoleń
Historia marchwi sięga kilku tysięcy lat, znalezione na terenie Szwajcarii i Niemiec odkryte archeologicznie nasiona pradawnej marchwi datowane są na 4-5 tys. lat wstecz. Warzywo to pochodzi z Azji Środkowej, a dokładniej z dawnej Persji, więc pierwsze jej odmiany istniały nawet wcześniej. Tam też zaczęto marchew hodować i rozprzestrzeniono ją po Europie i Dalekim Wschodzie. Istnieją równoległe zapiski ze starożytnego Rzymu o jadalnych korzeniach dwóch odmian.
Wieki temu dziko rosnące warzywa raczej nie przypominały obecnej marchewki w pomarańczowym kolorze. Korzenie były białe, żółte, bądź fioletowe. Najbardziej popularną obecnie odmianę podobno wyhodowali Holendrzy w XVII w na cześć pomarańczowej flagi oraz Wilhelma Orańskiego.
Obecnie znanych jest ponad 60 gatunków marchwi, które różnią się kolorem i smakiem, choć najpopularniejsza jest ta pomarańczowa.
Marchew – właściwości prozdrowotne, cenne źródło beta-karotenu i witamin
Marchew jest najbardziej znanym źródłem karotenoidów, czyli przeciwutleniaczy, które są barwnikami i nadają jej pomarańczowy kolor. Spośród zawartych w marchewce karotenoidów, wyróżnić można: luteinę, likopen, zeaksantynę, alfa-karoten i beta-karoten, będący prowitaminą A. Najcenniejszy spośród nich jest ten ostatni, który przyswojony przez organizm, zamieniany jest w witaminę A, która odpowiada m.in. za dobre widzenie.
Kolejną zaletą marchwi jest działanie przeciwwolnorodnikowe, a to dzięki zawartym w niej przeciwutleniaczom, takim jak flawonoidy (np. kwarcetyna, luteolina, kemferol) oraz związki fenolowe, a dokładniej m.in. kwas chlorogenowy, kwas ferulowy, czy kwas kawowy.
Warto też wspomnieć, że marchew jest jednym z niewielu źródeł molibdenu, który jest odpowiedzialny za produkcję enzymów potrzebnych przy przyswajaniu tłuszczy i cukrów. Ma tez znacząca rolę przy przyswajaniu żelaza i jego odpowiednia ilość chroni nas przed anemią.
Jakie witaminy ma marchew? Tabela zawartości witamin i składników mineralnych
Witaminy
Kwas foliowy (B9) | 19 mg |
Witamina K | 13,2 mg |
Witamina C | 5,9 mg |
Niacyna (B3) | 0,983 mg |
Witamina E | 0,66 mg |
Witamina B6 | 0,138 mg |
Tiamina (B1) | 0,066 mg |
Ryboflawina (B2) | 0,058 mg |
Minerały
Potas | 320 mg |
Sód | 69 mg |
Fosfor | 35 mg |
Wapń | 33 mg |
Magnez | 12 mg |
Żelazo | 0,30 mg |
Cynk | 0,24 mg |
Marchewka w diecie – wartości odżywcze i wartość energetyczna
Ze względu na niską zawartość tłuszczy (0,2 g tłuszczy w 100 g marchwi), a dużą zawartość błonnika (3,6 g błonnika w 100g marchwi), marchewka świetnie nadaje się jako składnik codziennej diety i sprzyja utracie kilogramów.
100 g marchwi to zaledwie 27 kcal, co w rozróżnieniu na wartości odżywcze daje:
- węglowodany: 8,7 g,
- białko:1,0 g,
- tłuszcze: 0,2 g.
Jakie właściwości marchwi mają wpływ na dobrą kondycję oczu i skóry?
Zdecydowanie wyróżnić tu trzeba znajdujący się w marchewce beta-karoten, czyli prowitaminę A. Wpływa on korzystnie na kondycje oczu i poprawę widzenia. Zaleca się spożywanie marchwi zwłaszcza dla osób siedzących dużo przed komputerem.
Mało kto wie, że beta-karoten wpływa tez na poprawę skóry, pomaga w leczeniu trądziku u osób młodych i spowalnia starzenie i pojawianie się zmarszczek u osób starszych.
Ciekawostką jest, że beta-karoten poprawia efekt i utrwala opaleniznę. Zaleca się pić 2 szklanki soku dziennie, aby uzyskać efekt.