Popularne:
Owsianki Pizza

Powidła śliwkowe

Powidła śliwkowe to tradycyjne przetwory, które od pokoleń goszczą na stołach, zachwycając naturalną słodyczą i intensywnym smakiem. Przygotowane z dojrzałych śliwek węgierek, są idealnym dodatkiem do deserów, ciast czy naleśników. Proces ich gotowania jest czasochłonny, ale efekt końcowy z pewnością wynagrodzi włożony wysiłek. Zapraszam do odkrycia sprawdzonego przepisu na domowe powidła śliwkowe, które zachowają smak lata przez całą zimę.

Czas przygotowania: 3 dni po 1,5h lub łącznie 4,5 h

Liczba porcji: 1680 ml, czyli 6 słoików po 280 ml

Składniki:

  • 3 kg śliwek
  • 1,5 szklanki (300 g) cukru
  • 0,5 szklanki (100 ml) wody

Powidła śliwkowe

Tradycyjnie domowe powidła robimy ze śliwek węgierek. Natomiast jeśli masz inna odmianę, również świetnie się do tego przepisu nadadzą. Do przygotowania powideł najlepiej użyj bardzo dojrzałych owoców, mogą mieć nawet pomarszczoną skórkę. Będą wtedy słodsze i ostatecznie dodasz mniej cukru. 

Do mojego przepisu użyłam 3 kg śliwek, ale możecie powidła zrobić też z mniejszej ilości. Wtedy woda szybciej odparuje i przetwory szybciej będą gotowe. Natomiast pozostałe składniki należy wtedy dopasować proporcjonalnie.

Są co najmniej dwa sposoby na zrobienie powideł śliwkowych. Jeden mówi, aby je gotować przez trzy dni, a drugi, aby robić to ciągiem przez kilka godzin. Ja wybrałam pierwszy sposób, natomiast jeśli nie chcecie rozkładać tego na kilka dni, możecie wybrać drugi wariant. W obu przypadkach chodzi o to, aby podczas dłuższego gotowania część wody odparowała, co powoduje naturalne zagęszczenie przetworów.

śliwki z usuniętymi pestkami

Powidła śliwkowe przepis

Przepis na powidła śliwkowe zaczynam od przygotowania owoców. Myję je pod bieżącą wodą, a następnie osuszam. W kolejnym kroku przecinam każdą nożykiem i pozbywam się pestek. Tak przygotowane owoce umieszczam w dużym garnku – u mnie 5 litrów. Najlepiej wybrać naczynie z grubym dnem, aby zmniejszyć możliwość przypalenia. Może być to też duży wok. Natomiast jeśli robicie mniejszą porcję, np. z 1 kg śliwek, świetnie nada się do ich smażenia patelnia, a cały proces będzie szybszy ze względu na większa powierzchnię parowania.

Do owoców dodaję pół szklanki cukru i 100 ml wody, a następnie ustawiam małą moc palnika. W pierwszym dniu śliwki gotowałam około 1,5 godziny, często je przemieszowując drewnianą łyżką, aby się nie przypaliły. Natomiast, jeśli garnek i tak się przypali, można go wymienić na inny w drugi dzień. 

śliwki z cukrem przed gotowaniem

Podczas gotowania owoców pierwszego dnia, wszystkie śliwki zmiękły i utworzyły u mnie jednolitą warstwę, ale jeszcze niezbyt gęstą. Po zdjęciu z gazu odkładam je w chłodniejsze miejsce.

powidła po 1 dniu gotowania

Podobnie gotuję śliwki drugiego i trzeciego dnia, na małym ogniu i często mieszając drewnianą łyżką. W trzecim dniu, sprawdzam słodkość i dodaję pozostały cukier. U siebie możesz dostosować jego ilość i dodać więcej lub mniej cukru niż w przepisie w zależności od owoców jakie użyłeś i tego czy lubisz słodkie konfitury.

Z każdym dniem widać też, że powidło robi się coraz gęstsze. Gęstość świetnie można sprawdzić zwłaszcza jak powidło wystygnie. Jeśli mamy mniejszą porcję śliwek, szybciej woda z nich wyparuje i być może już po drugim dniu będą odpowiednio gęste, aby przełożyć je do słoików.

powidła śliwkowe po 3 dniach gotowania

Z 3 kilogramów śliwek wyszło mi 1680 ml powideł, czyli 6 słoiczków po 280 ml. Jeszcze ciepłe przetwory można przełożyć do słoików i szczelnie zakręcić. Następnie należy je poddać pasteryzacji przez około 15 minut. Na spód większego garnka wyłożyć starszą ścierkę, włożyć słoiczki i zalać wodą, tak, aby znajdowała się poniżej zakrętek. garnek należy wstawić na gaz i gotować na średnim ogniu do czasu zagotowania, a następnie zmniejszyć na mały ogień i gotować jeszcze 15 minut. Po tym czasie słoiki wyciągamy. nie trzeba ich odwracać do góry dnem. Podczas wychładzania wieczka powinny się zassać i zrobić wklęsłe. A więc powidła na zimę gotowe – smacznego!

powidła śliwkowe w słoikach
gotowe powidła śliwkowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Powidła ze śliwek

Powidła ze śliwek węgierek to jeden z najpopularniejszych jesiennych przetworów, który cieszy się ogromnym uznaniem wśród miłośników domowych przysmaków. Tradycyjnie do przygotowania przepysznych powideł należy dodać tylko najlepsze, dojrzałe śliwki węgierki. Natomiast jeśli chcielibyśmy urozmaicić smak i uzyskać bardziej korzenny aromat, możemy pod koniec gotowania dodać przyprawy, takie jak cynamon, czy goździki.

Dla wielu problemem w przygotowywaniu powideł jest szybkie ich przywieranie do dna garnka. Aby temu zapobiec wybierajmy naczynia do gotowania z grubym dnem, a dodatkowo można dodać ocet w ilości 1 łyżka na 1kg owoców. Nie będzie on wyczuwalny w gotowym wyrobie, a wpłynie na mniejsze przypalanie się.

Jeśli ktoś nie ma natomiast czasu na zrobienie tradycyjnych powideł, alternatywą jest dżem ze śliwek, który powstaje w wyniku gotowania śliwek, aż zmiękną, a następnie dodania do nich pektyn wymieszanych z cukrem. Po połączeniu się składników otrzymujemy szybko gotowy przetwór, który najlepiej jeszcze ciepły zamykamy w słoikach.

Czy można zrobić powidła bez dodatku cukru?

Tak, można zrobić powidła bez dodatku cukru, zwłaszcza jeśli wybierzemy dojrzałe i naturalnie słodkie węgierki. Domowe powidła ze śliwek węgierek mogą być równie przepyszne, a dodatkowo  stanowić zdrową alternatywą dla tradycyjnych dżemów.