Dżem z malin
Dżem z malin to doskonały sposób, aby zachować smak lata na jesienne i zimowe dni. Poniżej przedstawiam Wam moją recepturę, jak zrobić pyszny dżem malinowy, który pozwoli Wam cieszyć się smakiem malin w chłodne jesienne i zimowe wieczory.
Czas przygotowania: około 1 godziny
Liczba porcji: 6 słoików po 400 ml
Dżem z malin
Przed przystąpieniem do robienia dżemu najlepiej przeczytaj cały przepis i zdecyduj, czy wolisz przygotować szybki dżem z malin, czy tradycyjny, a następnie odmierz odpowiednią ilość składników. Każdy przepis przygotowuję z 2 kilogramów malin, natomiast jeśli masz ich więcej lub mniej, to proporcjonalnie dopasuj proporcje.
Składniki na dżem z malin
- 2 kg malin, najlepiej świeżo zebranych
- 400-500 g cukru
- sok z 1 cytryny lub pół łyżeczki kwasku cytrynowego
- 2 torebki żelfiksu 3:1, każda na 1 kg malin
Składniki na tradycyjny dżem malinowy
- 2 kg świeżych malin
- 500-600 g cukru
- sok z 1 cytryny
Przygotuj też kilka słoików, o łącznej pojemności około 2400 ml – u mnie 6 słoików po 400 ml, może też być 8 słoiczków po 300 ml, lub inna ilość o takiej łącznej pojemności.
Dżem z malin przepis
Zrobienie dżemu z malin zacznij od przygotowania owoców. Jeśli kupujesz maliny, lub są zakurzone, przepłukaj je pod bieżącą wodą. Ja mam świeżo zebrane maliny więc, tylko oczyszczam je z szypułek, a następnie umieszczam w dużym garnku – u mnie ma pojemność 4 l. Do malin wsypuję również żelfiks i mieszam wszystko drewnianą łyżką. Ja użyłam 2 torebek żelfiksu 3:1, każdy na 1 kg owoców. Na rynku dostępne są również pektyny lub konfitureks, których możesz użyć zamiennie, często mają proporcje – 1 torebka na 2 kilogramy owoców.
Następnie garnek stopniowo podgrzewam, aby maliny puściły sok i co 2-3 minuty mieszam całość. Dżem podgrzewam do czasu, aż maliny zaczną się gotować i puszczą cały sok. Następnie wsypuję do garnka 400 g cukru. Tutaj możecie dostosować ilość do upodobań, u mnie owoce były słodkie i taka ilość w zupełności wystarczyła, natomiast jeśli macie kwaśniejsze owoce, albo lubicie słodszy dżem, dodajcie go więcej.
Dżem należy gotować jeszcze przez około 5 minut, aż cukier się całkowicie rozpuści. W tym czasie dodajemy też sok z 1 cytryny, dla zachowania ładnego, czerwonego koloru na dłużej oraz lepszego zakonserwowania. Po podgotowaniu zdejmujemy garnek z ognia. Otrzymane przetwory nie będą od razu gęstnieć, ale wraz z obniżaniem się temperatury.
W kolejnym kroku przygotuj słoiki, najlepiej aby były dobrze umyte i wyparzone. Przelewaj do nich gorący dżem, zostawiając od góry po 2 cm powietrza i zamykaj zakrętką.
Po takim przygotowaniu dżemu polecam go jeszcze poddać pasteryzacji: Przygotuj wysoki garnek, a jego spód wyłóż ścierką lub szmatką. Następnie umieść w nim zakręcone słoiki i zalej wodą tak, aby była nieco poniżej zakrętek. Garnek przykryj pokrywką i wstaw na gaz. Podgrzewaj do zagotowania, a później jeszcze przez 10-15 minut. Po tym czasie wyłącz palnik, a słoiki wyjmij. Możesz je położyć na blacie do góry dnem, ale nie jest to konieczne. Podczas studzenia powietrze zmniejszy swoją objętość i wszystkie wieczka powinny zrobić się wklęsłe. Od razu po wyjęciu możesz także bardziej dokręcić wieczka.
I gotowe – możesz już cieszyć się pysznym dżemem z malin także poza sezonem. Smacznego!
Tradycyjny domowy dżem z malin
W wersji tradycyjnej dżemu również zacznij przygotowania od malin. Na początek przemyj je pod bieżącą wodą, jeśli tego potrzebują, a następnie wsyp do dużego garnka – u mnie 4 l i umieść na palniku o małej mocy. Od razu też wsyp przygotowany cukier w ilości 500-600 g i wyciśnięty sok z cytryny lub pół łyżeczki kwasku cytrynowego. Zamieszaj całość drewnianą łyżką.
Dżem podgrzewaj na małym ogniu przez około 1,5 h, co pewien czas mieszając, aby całość się nie przypaliła. Maliny w tym czasie puszczą sok, w którym cukier się rozpuści. Jeśli na górze pojawi się piana, może to oznaczać że ogień jest za duży. Zmniejsz go, a pianę wymieszaj z uzyskaną konfiturą. Pod koniec gotowania możesz też dodać do garnka do 10 g naturalnych pektyn, aby dżem wyszedł gęstszy. Po dodaniu gotuj jeszcze przez 2-3 minuty, mieszając drewnianą łyżką.
Po zestawieniu z ognia przełóż dżem do weków. Będzie go trochę mniej niż w wersji z żelfixem, gdyż część wody wyparuje. Wypełnione słoiki pasteryzuj tak jak w przypadku szybkiego dżemu malinowego.
Dżem z malin bez pestek
Dżem z malin bez pestek możesz przygotować, wykorzystując powyższy przepis. Wystarczy tylko, że po gotowaniu przetworu, umieścisz go na sitku i będziesz mieszać dżem łyżką, starając się wycisnąć miąższ i powodując przejście płynnych składników do miski poniżej sitka. Wszystkie pestki zostaną na sitku. Po przeciśnięciu całego dżemu, pestki wyrzuć, a gotowe przetwory umieść w słoikach. Dżemu wyjdzie proporcjonalnie mniej do odsianych pestek. Wypełnione dżemem weki pasteryzuj przez 10 min. Smacznego!