wyszukaj
Popularne:
Owsianki Pizza Ciasta

Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni to pyszne jesienne danie, które świetnie nadaje się do podania do obiadu, lunchu, czy kolacji. Jest delikatna i jedyna w swoim rodzaju, popularna jesienią, wraz z trwającym sezonem dyniowym.

Czas przygotowania: 1 godzina

Liczba porcji: 5 porcji

Dieta: wegetariańska

Składniki:

  • 1 kg dyni
  • 300 g ziemniaków
  • 30 g masła
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kurkumy w proszku
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku (może być też świeży)
  • 1 szklanka mleka
  • 2 szklanki bulionu
  • 1 pomidor

Przygotowanie zupy krem z dyni

Obieramy dynię ze skóry i usuwamy nasiona, a pozostały miąższ kroimy na kawałki o boku około 2cm. Podobnie postępujemy z ziemniakami, z tym, że je możemy pokroić nieco drobniej.

Cebulę obieramy i siekamy w kostkę i podsmażamy wraz z czosnkiem na dużej patelni lub w woku na maśle do zeszklenia. Kiedy będzie już ładnie rumiana, dodajemy dynie i ziemniaki. Całość przyprawiamy solą, imbirem i kurkumą, a następnie smażymy przez około 5 minut, co jakiś czas mieszając.

Po tym czasie wlewamy gorący bulion, przykrywamy i czekamy do zagotowania. Na małym ogniu gotujemy jeszcze przez 10 minut.

Świeżego pomidora obieramy ze skórki. Wcześniej można go również sparzyć, wtedy skórka łatwiej odchodzi. Usuwamy nasiona i kroimy w kosteczkę, po czym dodajemy do zupy, którą gotujemy jeszcze 5 minut do uzyskania miękkości warzyw.

Teraz już pozostało tylko zmiksować wszystko w blenderze z dodatkiem mleka i gotowe!

Zupę podajemy udekorowaną listkami bazylii.

Wedle upodobań można też zblendować zupę z papryczką chili.

Gotową zupę można przechowywać kilka dni w lodówce.