Pyszna Zupa grzybowa
Zupa grzybowa to znane od pokoleń uwielbiane przez wszystkich danie, które najczęściej przygotowujemy jesienią, kiedy pod dostatkiem jest borowików, podgrzybków i kurek. Zupę grzybową można zrobić z grzybów świeżych, suszonych jak i mrożonych. Ja robiłam zupę z grzybów suszonych jednak opisuję wszystko co potrzebne by przygotować ją z grzybów świeżych i mrożonych. Zatem do dzieła, robimy zupę grzybową!
Czas przygotowania: 1 godzina
Liczba porcji: 4 porcje
Dieta: wegetariańska
Składniki:
- 200 g grzybów świeżych lub mrożonych lub 20-30 g suszonych
- 4 szklanki bulionu
- 1 cebula
- 2 ziemniaki
- 1 marchewka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- 3 łyżki śmietanki 30% lub kwaśnej śmietany 18%
- do przyprawienia: liść laurowy, 3-4 ziela angielskie, łyżeczka soli i pieprzu, łyżeczka majeranku
Jak zrobić zupę grzybową – kilka wskazówek
Możesz użyć w tej zupie grzybów świeżych, suszonych lub mrożonych. Ja użyłam suszonych podgrzybków, które nadały pięknego aromatu i koloru całej zupie. Równie dobrze sprawdzą się też borowiki szlachetne, które są bardziej delikatne w smaku. Do całości możesz dodać też kurek, rydzów oraz innych grzybów, oczywiście po upewnieniu się, że nie są trujące.
Przyjmuję, że jedna szklanka ma pojemność 250ml.
Przygotowanie zupy grzybowej
Jeśli używasz grzybów suszonych najlepiej przygotuj je wcześniej i zagotuj z 2 szklankami wody, żeby zmiękły i nabrały objętości. Grzyby jak i wodę wykorzystasz później w zupie. Mieści się w niej cenny aromat i smak grzybowy.
Jeśli natomiast masz grzyby mrożone, wystarczy je rozmrozić.
Świeże grzyby z lasu należy oczyścić z korzonków i pokroić na mniejsze kawałki, a następnie przepłukać.
Zupa grzybowa – przepis
Przygotowujemy warzywa: ziemniaki obierz i opłucz, następnie pokrój w drobną kostkę. Marchewkę po obraniu również pokrój w kostkę. Ząbki czosnku wyciśnij przez praskę, lub drobno posiekaj. Bulion wlej do średniej wielkości garnka, o pojemności min. 3 litry. Ja użyłam bulionu drobiowego, ale równie dobrze się tu sprawdzi bulion warzywny czy wołowy. Następnie do garnka wrzuć pokrojone ziemniaki i marchewkę. Dodaj też przyprawy: liść laurowy i ziele angielskie oraz czosnek. Całość gotuj na małym ogniu, tak żeby lekko tylko bulgotało.
W tym samym czasie obierz cebulę i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju i 1 łyżkę masła. Następnie wrzuć cebulkę i smaż przez 3-4 minuty do zarumienienia, a następnie zdejmij ją z ognia.
Teraz przygotujmy grzyby. Jeśli używasz grzybów suszonych, po podgotowaniu wyjmij je z wody i pokrój na małe kawałki. Wodę po grzybach odstaw do późniejszego użycia. Grzyby świeże oczyść i opłukaj, a następnie pokrój w kostkę, a jeśli masz grzyby mrożone po rozmrożeniu również pokrój je w kostkę.
Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oleju. Wrzuć grzyby i podsmażaj około 10 minut od czasu do czasu mieszając.
Po podsmażeniu grzybów zdejmij je z palnika i razem z cebulką wrzuć do garnka z bulionem. Jeśli użyłaś grzybów suszonych dolej teraz pozostałą po nich wodę, a jeśli świeżych, dolej po prostu szklankę wody. Całość gotuj przez 15 minut. Po tym czasie przypraw zupę majerankiem oraz solą i pieprzem do smaku.
Przygotuj teraz zagęstnik do zupy: mąkę wymieszaj z połową szklanki wody i umieść na patelni. Następnie podgrzewaj całość, mieszając cały czas wszystko trzepaczką (najlepiej metalową). Masa zacznie gęstnieć, możesz dodać do niej kilka łyżek płynnej zupy i dalej mieszać. Do tego dolej 3 łyżki śmietany i wymieszaj, po czym wyłącz patelnię. Do całości dodaj jeszcze trochę płynnej zupy (ok. pół szklanki) i rozmieszaj, aby było bardziej płynne i łatwiej łączyło się z zupą.
Po rozmieszaniu wlej do zupy cały czas mieszając całość trzepaczką. Gotuj jeszcze przez chwilę do momentu wrzenia i gotowe!