wyszukaj
Popularne:
Owsianki Pizza Ciasta

Szarlotka

Szarlotka to królowa polskich ciast – ciasto kruche z nadzieniem z jabłek, znane już od pokoleń jest proste w wykonaniu i zachwyci każde podniebienie. Ten przepis cechuje się wyjątkowa kruchością i delikatnością, zobaczcie sami!

Czas przygotowania: łącznie przygotowanie i pieczenie - 1 godzina 30 minut

Liczba porcji: 12 porcji

Dieta: wegetariańska

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Składniki na nadzienie:

  • 1,5 kg jabłek
  • 2 łyżki cukru - w przypadku kwaśnych jabłek, np. renet lub antonówek, można dać więcej cukru
  • 1 łyżka cynamonu

Wskazówka: Do szarlotki najlepiej wybrać jabłka, które szybko się rozprażają, takie jak renety, papierówki, czy antonówki. Jeśli kupujecie jabłka w sklepie, wybierajcie te miększe odmiany.

Przepis na szarlotkę

Przygotowanie szarlotki zaczynamy od zrobienia ciasta. Sypkie składniki, takie jak mąka, cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy umieszczamy na stolnicy. Do tego dodajemy masło i siekamy go razem z mąką nożem. Ciasto można też zrobić w większej misce, wtedy do sypkich składników dodajemy pokrojone w kostkę masło, tak aby łatwiej było nam później je wyrobić. Kiedy masło będzie już posiekane na małe kawałki, dodajemy jajko i całość zagniatamy.

Porada: Przy wyrabianiu ciasta pamiętajmy o tym, aby nie dosypywać dodatkowej mąki, nawet jeśli się trochę klei, bo takie ma być. Jeśli byśmy dosypali mąki i ładnie odchodziłoby od ręki to by znaczyło że zawiązały się w nim włókna glutenowe i nasze ciasto nie byłoby już tak kruche.

Po zagnieceniu ciasta formujemy je w kulę i odstawiamy do lodówki na około 30 – 60 minut. Można też zrobić ciasto dzień wcześniej i schładzać w lodówce.

przygotowywanie ciasta ze składników
Ciasto po posiekaniu suchych składników i masła
wyrobione ciasto kruche
Ciasto po wyrobieniu

W tym czasie przygotowujemy mus jabłkowy. Z owoców usuwamy skórki oraz gniazda nasienne, a następnie kroimy je na kawałki i wrzucamy do garnka lub woka / dużej patelni. W naczyniu prażymy je na małym ogniu z 2 łyżkami cukru. Stopniowo jabłka będą miękły, wytwarzając marmoladę. Aby przyspieszać proces, możemy dodatkowo rozgniatać je łyżką. Gdy jabłka będą już w większości tworzyć marmoladę, dodajemy cynamon, a następnie mieszamy i pozostawiamy do ostygnięcia.

rozprażone jabłka z cynamonem

Po przechłodzeniu ciasta w lodówce wyjmujemy je i dzielimy na dwie polowy. Następnie jedną z nich rozwałkowujemy i umieszczamy na blasze do pieczenia (u mnie 32 x 20 cm). Ciasto możemy ponakłuwać widelcem, aby mogło się lepiej przepiec.

wyłożona połowa ciasta na blasze

Na nie wykładamy uprażone jabłka i przykrywamy druga połową ciasta. Ja najpierw ją rozwałkowałam, a następnie pokroiłam w paski. Przygotowane paski ułożyłam na jabłkach, tworząc kratkę.

wyłożone jabłka na blachę
Wyłożenie rozprażonych jabłek z cynamonem na blachę
wyłożenie drugiej połowy ciasta na blachę
Wyłożenie drugiej połowy ciasta na górę szarlotki

Przygotowana szarlotkę należy włożyć do gorącego piekarnika i piec przez ok. 50 – 60 min w temp. 180-190°C grzejąc z góry i z dołu bez termoobiegu do momentu zarumienienia. Całkowicie zarumienionego placka wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do wystygnięcia.

Polecam podawać szarlotkę na ciepło z zimnymi lodami. Smacznego!

upieczona szarlotka
szarlotka na talerzu

Szarlotka

Szarlotka to jeden z najbardziej rozpoznawalnych deserów w polskiej kuchni. Jej historia sięga czasów, gdy jabłka były jednym z najłatwiej dostępnych owoców w Polsce, a ich smak i aromat idealnie komponował się z maślanym, kruchym ciastem. Tradycyjnie, szarlotka składa się z dwóch warstw kruchego ciasta i warstwy jabłek, które często są dodatkowo aromatyzowane cynamonem, goździkami czy wanilią.

Szarlotka na kruchym cieście

Szarlotka na kruchym spodzie to jedna z wersji szarlotki, która łączy delikatne kruche ciasto z aromatycznymi, soczystymi jabłkami. Dzięki temu jabłecznik jest niezwykle delikatny w smaku. Przepis na tego typu wariant, to częsty wybór na rodzinne spotkania i wyjątkowe okazje. Idealnie ciasto, wzbogacone o nutę cynamonu i wanilii, stanowi idealną bazę dla miękkich jabłek, które po upieczeniu zyskują wyjątkowy smak i aromat. Jabłecznik na kruchym spodzie doskonale też smakuje podany na ciepło, z dodatkiem cukru pudru, lodów waniliowych lub bitej śmietany, ale równie pyszny jest na zimno, jako dodatek do popołudniowej kawy. Zachęcam do eksperymentowania!

Szarlotka z kruszonką

Szarlotkę można przygotowywać też z kruszonką. Kruszonka, wykonana z masła, cukru i mąki, dodaje ciastu wyjątkowej tekstury i sprawia, że każda porcja jest nie tylko smaczna, ale i satysfakcjonująco chrupiąca. Jabłka do szarlotki z kruszonką, często wzbogacone odrobiną cynamonu, nadają całości przyjemnej słodyczy i aromatu. Szarlotka z kruszonką sprawdzi się zarówno jako słodki akcent i urozmaicenie tradycyjnej szarlotki. Inną wersją tego pysznego ciasta jest szarlotka z bezą i kruszonką.

Szarlotka z bezą i kruszonką

Uwielbiam przygotowywać szarlotkę z bezą i kruszonką, bo to połączenie zawsze robi wrażenie na moich gościach czy domownikach. Jabłka zyskują cudowny smak pod lekką bezą, a chrupiąca kruszonka dodaje całości charakteru, wystarczy po przygotowaniu zetrzeć ją na tarce. To jedno z moich ulubionych ciast, które piekę na specjalne okazje, gdy chcę zaserwować coś naprawdę wyjątkowego.

Jakie jabłka są najlepsze do szarlotki?

Wybór odpowiednich jabłek to kluczowa sprawa w przygotowaniu najlepszej szarlotki. Do klasycznej szarlotki najczęściej wybierane są odmiany takie jak Szara Reneta, Antonówka czy Jonagold. Mają one wyrazisty, kwaskowy smak, który idealnie kontrastuje ze słodkim ciastem. Szara Reneta jest szczególnie ceniona za swoją lekko kwaśną nutę i aromatyczny miąższ, który po upieczeniu zyskuje delikatnie karmelowy posmak. Jest to też mój ulubiony rodzaj jabłek, który wykorzystuję do robienia mojej domowej szarlotki dla siebie i bliskich.