Sernik z malinami
Sernik z malinami to jeden z tych wypieków, który idealnie sprawdzi się na każdą okazję, od codziennej kawy, po elegancki deser na wyjątkowe spotkania. Jest delikatny i puszysty, a w połączeniu z kwaskowatymi malinami i chrupiącą kruszonką tworzy niepowtarzalne połączenie smaków na talerzu. Koniecznie spróbuj mojego przepisu i upiecz ze mną ten pyszny sernik.
Czas przygotowania: 30 minut - przygotowywanie + 1 godzina pieczenie
Liczba porcji: 1600 g sernika
Dieta: wegetariańska wegańska dla diabetyków bezglutenowa halal hinduska kosher niskokaloryczna niskotłuszczowa niskolaktozowa niskosolna
Składniki na spód z ciasta kruchego:
- 1 szklanka (150g) mąki pszennej tortowej
- 2 żółtka
- 100 g masła
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę serową:
- 500 g twarogu
- 80 ml oleju
- 3/4 szklanki mleka
- 2 żółtka
- 4 białka
- 150 g cukru
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
- 1 łyżka (15 g) mąki ziemniaczanej
- cukier wanilinowy
Składniki na kruszonkę:
- 1 szklanka (150 g) mąki pszennej tortowej
- 50 g cukru
- 50 g masła
Dodatkowo:
- 200 g malin
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Z podanych składników wychodzi ciasto mieszczące się w tortownicy o średnicy 24-25 cm. Będzie to też odpowiednia porcja na blachę o boku kwadratu 24 cm. Natomiast jeśli masz większą prostokątną formę, np. 25 cm x 40 cm zrób ciasto z podwojonej porcji składników. W przypadku innych foremek dopasuj ich ilość proporcjonalnie do rozmiaru powierzchni formy.
Przygotowaną blachę wyłóż papierem do pieczenia. Aby papier dobrze trzymał się spodu i boków, możesz je posmarować od środka masłem.
Sernik z malinami przepis
Przygotowanie sernika z malinami zaczynamy od zrobienia kruchego spodu. W tym celu w średniej misce umieszczam przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier, pokrojone w kostkę zimne masło i 2 żółtka (białka odkładam na później do masy serowej).
Wszystko zagniatam do połączenia składników. Ciasto nie musi odchodzić od ręki, wystarczy jeśli składniki są równomiernie połączone. Tak przygotowane ciasto owijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki.
Następnie przechodzę do przygotowania kruszonki. Do miski wsypuję mąkę pszenną, cukier i również dodaję zimne masło. Składniki staram się połączyć, jednocześnie nie tworząc jednolitego ciasta, a rozdrobnione fragmenty ciasta. Po wymieszaniu wszystkiego i utworzeniu charakterystycznej kruszonki odkładam ją do lodówki.
Teraz przyszedł czas na zrobienie masy serowej. Głównym jej składnikiem jest oczywiście ser biały. Najlepiej dodać dobrej jakości twaróg, gdyż zawiera najwięcej białka, a następnie przemielić go dwukrotnie w maszynce lub robocie kuchennym. Można też użyć sera twarogowego z wiaderka, ale należy upewnić się, że jest dobrej jakości i ma dużo białka. Przy użyciu sera z wiaderka możemy dodać go więcej, a dodatkowo zmniejszyć ilość dodawanego do masy serowej mleka.
Kiedy już przygotowaliśmy ser, możemy zacząć robić masę serową. W średniej misce umieść 2 żółtka (białka odłóż na później) i dodaj cukier waniliowy oraz zmielony ser biały. Całość miksuj przez 2-3 minuty do połączenia.
Następnie wlewaj olej i kolejno mleko, cały czas miksując.
Po tym wsyp budyń i mąkę ziemniaczaną, a następnie miksuj do połączenia się składników i odstaw na bok.
W drugiej misce umieszczam 4 odłożone wcześniej białka i miksuję do uzyskania sztywnej piany. Można to sprawdzić przechylając miskę na bok. Jeśli białka się nie poruszą, są gotowe. Następnie dosypuje do nich 150 g cukru i ubijam dalej, aż cukier się w większości rozpuści, a piana stanie gładka i sztywna.
W kolejnym kroku dodaję częściami pianę z białek do odłożonej masy serowej i mieszam krótko mikserem na wolnych obrotach. Często masa nie miesza się równomiernie na spodzie, więc łyżką przemieszowuję jeszcze całość, ze spodu z wierzchem i gotowe.
Teraz nastaw piekarnik, aby się nagrzał do 180-190 stopni Celsjusza, grzałka góra-dół bez termoobiegu, a następnie przechodzimy do składania sernika. Wyjmij ciasto kruche na spód i rozwałkuj, a kolejno wyłóż równomiernie spód formy. Dodatkowo ponakłuwaj je widelcem, aby lepiej się przepiekło. Na spód wylewaj masę serową, możesz ją wygładzić łyżką. Wierzch posyp przygotowanymi malinami, mogą być świeże lub mrożone. A na koniec wyjmij schłodzoną kruszonkę i posyp całość.
Ciasto włóż do piekarnika i piecz przez 1 godzinę. Po tym czasie sprawdzaj, czy jest już dosyć rumiane. Jeśli tak, wyjmij sernik z piekarnika i odstaw w formie do wystudzenia. Kiedy będzie już chłodny wyjmij go z formy i podawaj do jedzenia. Smacznego!