Sałatka śledziowa z ziemniakami
Sałatka śledziowa z ziemniakami to pyszna przekąska, idealna na różne okazje, takie jak spotkania z przyjaciółmi czy święta. Połączenie prostych składników z intensywnym smakiem śledzi sprawia, że cieszy się dużą popularnością. Koniecznie zrób ją w swoim domu i sprawdź jak smakuje.
Czas przygotowania: 40 minut
Liczba porcji: 8 porcji
Dieta: wegetariańska
Składniki:
- 200 g filetów śledziowych
- 500 g ziemniaków
- 3 jajka
- 1 nieduża cebula
- 1 większe jabłko
- 3 większe ogórki kiszone
- 4 łyżki majonezu
- 4 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka soli
- 2 szczypty pieprzu
- do dekoracji: wiórka zielonej cebulki, pomidor
Wskazówka:
- Do sałatki użyłam śledzi w oleju, które są tylko lekko słone. Jeśli natomiast masz słone matiasy, polecam je kilka godzin wcześniej zamoczyć w misce z wodą, aby pozbyć się nadmiaru słonego smaku. Przed połączeniem z sałatą, należy odsączyć ryby z wody.
- Jeśli robisz danie na święta, polecam podwoić liczbę składników. Sałatka jest pyszna i szybko znika ze stołu.
Sałatka śledziowa z ziemniakami przepis
Przygotowanie sałatki zawsze zaczynam od zgromadzenia potrzebnych składników. Ziemniaki i jabłko myję pod bieżącą wodą, a cebulę obieram ze skorupki. Śledzie natomiast odsączam z zalewy.
Następnie do małego garnka wrzucam ziemniaki i zalewam wodą, tak aby je przykryła. Dosalam szczyptą soli i wstawiam pod przykrywką na średni ogień. Gdy woda się zagotuje zmniejszam ogień na mały. Od momentu wstawienia ziemniaki gotuję 30 minut. Po wyjęciu z wody powinny wciąż być lekko twarde, nie mogą się rozgotować.
Obok w drugim garnku umieszczam 3 jajka i zalewam wodą. Mają być ugotowane na twardo. Podczas gotowania dobrze jest wsypać trochę soli, aby łatwiej było obrać jaja ze skorupki. Wstawiam na mały palnik, a gdy woda będzie wrzeć, zmniejszam lekko ogień żeby lekko bulgotała i gotuję jeszcze 8 minut.
Ziemniaki po ugotowaniu odcedzam z gorącej wody i zalewam zimną, aby się przechłodziły. Tak samo robię z jajkami.
W kolejnym kroku zdejmuję skórkę z ziemniaków, a jaja obieram ze skorupki.
Teraz mając już wszystkie składniki przygotowane, zabieram się za krojenie warzyw.
Ziemniaki, jajka, cebulę, ogórki kiszone i jabłko kroję na drobno, natomiast śledzie w odrobinę większe kawałki.
Następnie do średniej miski – u mnie 4 litry, dodaję pokrojone składniki oraz 4 łyżki majonezu i 4 łyżki śmietany. W tym momencie należy też doprawić sałatę. Ja daję do całości 1 łyżeczkę soli i 2 szczypty pieprzu. Następnie wszystko ze sobą mieszam i sprawdzam, czy jest dobrze doprawione. Jeśli nie, można dodać jeszcze odrobinę przypraw.
Po tym kroku sałatka jest już gotowa. Można podawać ją w salaterkach udekorowana zieloną cebulką, szczypiorkiem i pomidorem. Smacznego!