Pizza z tuńczykiem
![pizza z tuńczykiem](https://przepisyeweliny.pl/wp-content/uploads/2024/07/pizza-z-tunczykiem.jpg)
Pizza z tuńczykiem to po włosku pizza al tonno, uwielbiana przez dużych i małych smakoszy często pojawia się w naszych domach. Warto zatem wiedzieć jak przygotować najlepszą pizzę z tuńczykiem oraz jakie dokładnie wykorzystać składniki.
Czas przygotowania: ok. 1 godzina
Liczba porcji: 8 kawałków
Składniki na pizzę z tuńczykiem
- 300 g mąki
- 40 ml mleka
- 100 ml ciepłej wody 30-40 st. C
- 30 ml oleju do ciasta
- 10 g drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 30-40 g tuńczyka, u mnie 1/3 puszki
- 1 mała cebula lub połowa dużej
- 1 pomidor
- ¼ papryki czerwonej
- ¼ papryki żółtej lub zielonej
- 80 g sera żółtego
- 3-4 pieczarki (ok. 100g)
- 1 łyżka oleju do smażenia pieczarek
- 1 łyżeczka papryki czerwonej
- 1/2 łyżeczki doprawki
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- do przyprawienia pizzy: zioła prowansalskie, bazylia
- 1 łyżka oleju do posmarowania blachy
Przepis robiłam na blasze o średnicy 32 cm. Jednak ilość składników będzie też odpowiednia na prostokątną blachę 32×23 cm, a jeśli masz mniejszą blachę, zmniejsz proporcjonalnie ilość składników.
Ciasto na pizzę z tuńczykiem
Mleko i wodę wlej do miski, następnie dodaj drożdże i łyżkę cukru. Wszystko mieszaj do rozpuszczenia cukru i drożdży.
Do osobnej miski wsyp mąkę, dodaj łyżeczkę soli i olej, wymieszaj. Następnie wlej rozpuszczone drożdże z mlekiem, wodą i cukrem. Mieszaj łyżką do czasu aż utworzy się ciasto. Następnie wyrabiaj ciasto rękami, rozciągając je i składając do siebie. Po kilku minutach wyrabiania, kiedy ciasto będzie gładkie, uformuj kulę i odłóż pod przykryciem na 15-30 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, np. do piekarnika nastawionego na 30-40 stopni C. Im dłuższy czas tym ciasto będzie bardziej pulchne.
![ciasto na pizzę z tuńczykiem](https://przepisyeweliny.pl/wp-content/uploads/2024/07/pizza-z-tunczykiem-1.jpg)
Przygotowanie składników na pizzę z tuńczykiem
W czasie, kiedy ciasto będzie wyrastało, opłucz pieczarki, odkrój ewentualne zabrudzenia i pokrój je w plasterki. Następnie umieść na patelni z łyżką oleju i podsmażaj kilka minut, aż staną się miękkie i stracą trochę wody, ale wciąż zachowają swój kształt. Przypraw pieczarki papryką, doprawką, pieprzem oraz solą i dobrze wymieszaj. Podsmażaj jeszcze przez 1-2 minuty i zdejmij z ognia.
![przygotowywanie pieczarek do pizzy z tuńczykiem](https://przepisyeweliny.pl/wp-content/uploads/2024/07/pizza-z-tunczykiem-4-1.jpg)
![podsmażone pieczarki do pizzy z tuńczykiem](https://przepisyeweliny.pl/wp-content/uploads/2024/07/pizza-z-tunczykiem-4.jpg)
Następnie obierz cebulę i przekrój na pół. Każdą połówkę podziel na trzy kawałki wzdłuż i pokrój w piórka z krótszego boku. Pomidora przekrój na pół, a następnie pokrój w plasterki. Paprykę pokrój w paski, a następnie każdy przekrój jeszcze na 2-3 części.
Pizza z tuńczykiem przepis
Podrośnięte ciasto wyjmij z miski. Po wyrośnięciu będzie bardziej sprężyste i powinno łatwo się zawijać. Ciasto wyrabiaj przez chwilę, spłaszczając i składając je za każdym razem na pół.
Wyjmij blachę na pizzę i nasmaruj ją olejem. Połóż na środku ciasto, zacznij je ugniatać i rozciągać w kierunku boków aż pokryjesz całą powierzchnię blachy. Odłóż do wyrośnięcia na 10 minut w ciepłe miejsce, najlepiej piekarnik z temp. 30-40 stopni Celsjusza.
![rozciąganie ciasta na blachę](https://przepisyeweliny.pl/wp-content/uploads/2024/07/pizza-z-tunczykiem-2.jpg)
Po tym czasie na ciasto wyłóż 5 łyżek sosu pomidorowego i rozsmaruj na środku, zostawiając brzeg na 1 cm bez sosu.
![rozsmarowanie sosu na cieście](https://przepisyeweliny.pl/wp-content/uploads/2024/07/pizza-z-tunczykiem-3.jpg)
Na sos połóż pomidory, tuńczyka, pieczarki, czerwoną i żółtą (lub zieloną) paprykę oraz cebulę.
Wierzch posyp serem żółtym. Ja podzieliłam go po prostu na mniejsze kawałki, ale możesz też zetrzeć go na tarce o małych oczkach. Ja użyłam goudy, ale dobrze sprawdzi się też mozzarella, czy edamski.
![pizza z tuńczykiem przed pieczeniem](https://przepisyeweliny.pl/wp-content/uploads/2024/07/pizza-z-tunczykiem-5.jpg)
Wszystko posyp ziołami prowansalskimi i bazylią. Jeśli nie będziesz mieć ziół, możesz je pominąć, też wyjdzie pysznie.
Pizzę piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury minumum 200 stopni Celsjusza grzałka góra-dół z termoobiegiem. Im większa temperatura, tym lepiej pizza się wypiecze. Ciasto będzie miękkie w środku z chrupiącymi brzegami. Z termoobiegiem pizze piecz przez 10-12 minut. Jeśli nie masz termoobiegu wydłuż czas pieczenia do 20 minut. Upieczona pizza powinna mieć dobrze zarumienione brzegi. Dodatkowo dobrze jest sprawdzić spód pizzy, podnosząc go lekko łopatką i jeśli jest zarumieniony, to pizza będzie upieczona, a jeśli jest blady piecz pizzę jeszcze około 5 minut i po tym czasie ponownie sprawdź upieczenie spodu.
Pizzę podawaj z sosem pomidorowym lub ketchupem. Smacznego!
![pizza z tuńczykiem po upieczeniu](https://przepisyeweliny.pl/wp-content/uploads/2024/07/pizza-z-tunczykiem-8.jpg)
![pizza z tuńczykiem po pokrojeniu na 8 kawałków](https://przepisyeweliny.pl/wp-content/uploads/2024/07/pizza-z-tunczykiem-15.jpg)