wyszukaj
Popularne:
Owsianki Pizza Ciasta

Pizza z szynką i pieczarkami

Pizza z szynką i pieczarkami to klasyczne danie, które cieszy się popularnością w każdym domu. Jej prostota i bogactwo smaków sprawiają, że świetnie nadaje się zarówno na szybki obiad, jak i na spotkania z rodziną czy przyjaciółmi. Dzisiaj pokażę ci jak przygotować ją samodzielnie.

Czas przygotowania: około 1 godzina

Liczba porcji: 8 kawałków

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 ml ciepłej wody (30-40 stopni Celsjusza)
  • 40 ml ciepłego mleka (30-40 stopni Celsjusza)
  • 10 g drożdży świeżych
  • 30 ml oliwy z oliwek lub oleju
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli

Składniki na wierzch:

  • 60 g szynki
  • 3 średnie pieczarki (około 100 g)
  • 1 mała cebula
  • 1 średni pomidor
  • 4 łyżki sosu pomidorowego
  • 80 g sera żółtego – u mnie Gouda
  • 0,5 łyżeczki suszonej papryki czerwonej
  • 0,5 łyżeczki doprawki / wegety
  • 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 szczypta pieprzu
  • 1 szczypta soli
  • przyprawy: oregano, bazylia, zioła prowansalskie, sól, pieprz

Dodatkowo:

  • 2 łyżki oleju

W tym przepisie użyłam blachę do pizzy o średnicy 32 cm. Jeśli takiej nie masz, możesz użyć formy prostokątnej o wymiarach 23×32 cm lub zbliżonych. Natomiast jeśli masz dużo mniejszą lub większą blachę, dostosuj ilość składników proporcjonalnie do jej powierzchni. 

składniki na pizzę z szynką i pieczarkami

Pizza z szynką i pieczarkami przepis

Przygotowanie pizzy zaczynam od zrobienia ciasta. W tym celu w niedużym naczyniu mieszam ze sobą ciepłą wodę oraz mleko i dodaję do nich drożdże, cukier oraz łyżkę mąki z odmierzonej porcji 300 g. Mieszam wszystko, aż drożdże i cukier się rozpuszczą, a następnie zostawiam na 5-10 minut.

robienie rozczynu na ciasto do pizzy

Po tym czasie dodaję przygotowany rozczyn do mąki wraz z oliwą z oliwek oraz łyżeczką soli i mieszam rękami, aż składniki się połączą w ciasto. Kiedy będą w większości połączone wyrabiam ciasto składając je na pół i zawijając końce do siebie. To sprawi, że ciasto będzie ładniej wyrastać, a dodatkowo przestanie kleić się do rąk. Po kilkukrotnym złożeniu odkładamy ciasto do miski na kilka minut, aby stało się bardziej elastyczne, kiedy drożdże zaczną pracować i ponownie powtarzamy składanie ciasta kilka razy do momentu, aż naprężona wierzchnia warstwa ciasta nie będzie się przerywać. Następnie odkładamy je w ciepłe miejsce do lekkiego wyrośnięcia, przykrywając ściereczką.

składniki na ciasto przed połączeniem
Składniki na ciasto przed wyrobieniem
ciasto na pizzę z szynką i pieczarkami
Ciasto po wyrobieniu

Teraz przechodzimy do przygotowania dodatków na wierzch. Cebulę po obraniu kroimy w piórka. Pomidora przemywamy i kroimy w cienkie plasterki. Wędlinę również kroimy na mniejsze kawałki – ja ją dzielę na ćwiartki.

Następnie przechodzimy do przygotowania pieczarek. Grzyby kroimy w plasterki, po czym umieszczamy na patelni z łyżką oleju. Smażymy na średnim ogniu, aż zmiękną i stracą na objętości, a woda która wytworzy się na patelni wyparuje. Zajmie to dosłownie kilka minut. Po tym czasie do pieczarek dodajemy pół łyżeczki suszonej papryki czerwonej, 0,5 łyżeczki doprawki, szczyptę soli, pieprzu i ziół prowansalskich. Można dodać również bazylię lub oregano. Na końcu pieczarki zdejmujemy z ognia. 

pokrojone pieczarki na patelni
Pokrojone pieczarki
podsmażone pieczarki z przyprawami na patelni
Pieczarki po podsmażeniu i dodaniu przypraw

Kolejny etap to złożenie pizzy. Przygotowujemy blachę na pizzę i rozprowadzamy na jej dnie równomiernie 1 łyżkę oleju.  Następnie lekko podrośnięte ciasto kładziemy na środku blachy i ugniatamy w kierunku boków, aż pokryjemy całą formę. 

W kolejnym kroku na ciasto wykładamy 4 łyżki sosu pomidorowego i rozsmarowujemy równomiernie po powierzchni, zostawiając nieposmarowany brzeg 1-1,5 cm.

Wskazówka: Zamiast sosu można też użyć przecieru pomidorowego lub ketchupu.

ciasto posmarowane sosem pomidorowym

Na sos wykładamy pokrojonego pomidora, a następnie cebulkę. Na to kładę kawałki szynki i podsmażone pieczarki. Całość posypuję żółtym serem. Jeśli masz cały kawałek sera zetrzyj go na tarce o grubych oczkach, a jeśli w plastrach, należy go podzielić na mniejsze części. Wierzch pizzy możesz posypać przyprawami, takimi jak oregano, bazylia, czy zioła prowansalskie.

pizza z szynką i pieczarkami przed pieczeniem

Tak przygotowaną pizzę wkładam do piekarnika nagrzanego na minimum 200 stopni Celsjusza, a najlepiej 230-250 stopni. Ciasto wyjdzie wtedy miękkie w środku, a brzegi będą chrupiące. Pizzę pieczemy około 12 minut z ustawionym termoobiegiem lub około 20 – 30 minut bez termoobiegu do momentu zarumienienia brzegów. Jeśli nie masz pewności, czy pizza jest już dobrze wypieczona, sprawdź to podnosząc ciasto drewnianą łopatką. Spód powinien być zarumieniony i nie powinien się uginać.

Upieczoną pizzę od razu po upieczeniu wyjmij z blachy. Podawaj z sosem pomidorowym lub ketchupem. Smacznego!

upieczona pizza z szynką i pieczarkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Domowa pizza z szynką i pieczarkami na cienkim spodzie

Aby zrobić pizzę na cienkim spodzie, należy zmniejszyć ilość składników na ciasto mniej więcej o 1/3 lub nawet o połowę. Następnie po zrobieniu ciasta cienko je rozwałkowujemy przed włożeniem na blachę. Im cieńsze ciasto, tym bardziej chrupiący spód uzyskasz po upieczeniu. Brzegi można lekko zawinąć, żeby były grubsze i chrupiące. Na wierzch wykładamy dodatki już w normalnych proporcjach.  Ważne jest też, by nie przeciążać ciasta zbyt dużą ilością składników i zachować jego lekkość i delikatność.

Jak przygotować pyszne ciasto na pizzę?

Kluczem do idealnej pizzy jest dobrze przygotowane ciasto drożdżowe. W moim przepisie opisuję dokładnie cały proces jego tworzenia, tak aby wyszło miękkie i puszyste, a brzegi były idealnie chrupkie. Ważnym elementem w przygotowywaniu ciasta drożdżowego jest wielokrotne składanie go na pół i odkładanie go na kilka minut, aby stawało się elastyczne i puszyste. Ciasto drożdżowe najlepiej piec w temperaturze 230-250 stopni Celsjusza.