Pizza z szynką i pieczarkami
Pizza z szynką i pieczarkami to klasyczne danie, które cieszy się popularnością w każdym domu. Jej prostota i bogactwo smaków sprawiają, że świetnie nadaje się zarówno na szybki obiad, jak i na spotkania z rodziną czy przyjaciółmi. Dzisiaj pokażę ci jak przygotować ją samodzielnie.
Czas przygotowania: około 1 godzina
Liczba porcji: 8 kawałków
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 100 ml ciepłej wody (30-40 stopni Celsjusza)
- 40 ml ciepłego mleka (30-40 stopni Celsjusza)
- 10 g drożdży świeżych
- 30 ml oliwy z oliwek lub oleju
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
Składniki na wierzch:
- 60 g szynki
- 3 średnie pieczarki (około 100 g)
- 1 mała cebula
- 1 średni pomidor
- 4 łyżki sosu pomidorowego
- 80 g sera żółtego – u mnie Gouda
- 0,5 łyżeczki suszonej papryki czerwonej
- 0,5 łyżeczki doprawki / wegety
- 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 szczypta pieprzu
- 1 szczypta soli
- przyprawy: oregano, bazylia, zioła prowansalskie, sól, pieprz
Dodatkowo:
- 2 łyżki oleju
W tym przepisie użyłam blachę do pizzy o średnicy 32 cm. Jeśli takiej nie masz, możesz użyć formy prostokątnej o wymiarach 23×32 cm lub zbliżonych. Natomiast jeśli masz dużo mniejszą lub większą blachę, dostosuj ilość składników proporcjonalnie do jej powierzchni.
Pizza z szynką i pieczarkami przepis
Przygotowanie pizzy zaczynam od zrobienia ciasta. W tym celu w niedużym naczyniu mieszam ze sobą ciepłą wodę oraz mleko i dodaję do nich drożdże, cukier oraz łyżkę mąki z odmierzonej porcji 300 g. Mieszam wszystko, aż drożdże i cukier się rozpuszczą, a następnie zostawiam na 5-10 minut.
Po tym czasie dodaję przygotowany rozczyn do mąki wraz z oliwą z oliwek oraz łyżeczką soli i mieszam rękami, aż składniki się połączą w ciasto. Kiedy będą w większości połączone wyrabiam ciasto składając je na pół i zawijając końce do siebie. To sprawi, że ciasto będzie ładniej wyrastać, a dodatkowo przestanie kleić się do rąk. Po kilkukrotnym złożeniu odkładamy ciasto do miski na kilka minut, aby stało się bardziej elastyczne, kiedy drożdże zaczną pracować i ponownie powtarzamy składanie ciasta kilka razy do momentu, aż naprężona wierzchnia warstwa ciasta nie będzie się przerywać. Następnie odkładamy je w ciepłe miejsce do lekkiego wyrośnięcia, przykrywając ściereczką.
Teraz przechodzimy do przygotowania dodatków na wierzch. Cebulę po obraniu kroimy w piórka. Pomidora przemywamy i kroimy w cienkie plasterki. Wędlinę również kroimy na mniejsze kawałki – ja ją dzielę na ćwiartki.
Następnie przechodzimy do przygotowania pieczarek. Grzyby kroimy w plasterki, po czym umieszczamy na patelni z łyżką oleju. Smażymy na średnim ogniu, aż zmiękną i stracą na objętości, a woda która wytworzy się na patelni wyparuje. Zajmie to dosłownie kilka minut. Po tym czasie do pieczarek dodajemy pół łyżeczki suszonej papryki czerwonej, 0,5 łyżeczki doprawki, szczyptę soli, pieprzu i ziół prowansalskich. Można dodać również bazylię lub oregano. Na końcu pieczarki zdejmujemy z ognia.
Kolejny etap to złożenie pizzy. Przygotowujemy blachę na pizzę i rozprowadzamy na jej dnie równomiernie 1 łyżkę oleju. Następnie lekko podrośnięte ciasto kładziemy na środku blachy i ugniatamy w kierunku boków, aż pokryjemy całą formę.
W kolejnym kroku na ciasto wykładamy 4 łyżki sosu pomidorowego i rozsmarowujemy równomiernie po powierzchni, zostawiając nieposmarowany brzeg 1-1,5 cm.
Wskazówka: Zamiast sosu można też użyć przecieru pomidorowego lub ketchupu.
Na sos wykładamy pokrojonego pomidora, a następnie cebulkę. Na to kładę kawałki szynki i podsmażone pieczarki. Całość posypuję żółtym serem. Jeśli masz cały kawałek sera zetrzyj go na tarce o grubych oczkach, a jeśli w plastrach, należy go podzielić na mniejsze części. Wierzch pizzy możesz posypać przyprawami, takimi jak oregano, bazylia, czy zioła prowansalskie.
Tak przygotowaną pizzę wkładam do piekarnika nagrzanego na minimum 200 stopni Celsjusza, a najlepiej 230-250 stopni. Ciasto wyjdzie wtedy miękkie w środku, a brzegi będą chrupiące. Pizzę pieczemy około 12 minut z ustawionym termoobiegiem lub około 20 – 30 minut bez termoobiegu do momentu zarumienienia brzegów. Jeśli nie masz pewności, czy pizza jest już dobrze wypieczona, sprawdź to podnosząc ciasto drewnianą łopatką. Spód powinien być zarumieniony i nie powinien się uginać.
Upieczoną pizzę od razu po upieczeniu wyjmij z blachy. Podawaj z sosem pomidorowym lub ketchupem. Smacznego!