wyszukaj
Popularne:
Owsianki Pizza Ciasta

Pizza z pieczarkami

Pizza z pieczarkami to pyszne włoskie danie, które świetnie sprawdzi się na obiad, kolację, czy spotkanie z przyjaciółmi. W tym przepisie pokażę Ci krok po kroku, jak przygotować pizzę, która smakuje jak z włoskiej restauracji. Gotowi na pyszną przygodę? Zaczynamy!

Czas przygotowania: około 40 minut

Liczba porcji: 8 kawałków

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki
  • 100 ml ciepłej wody (30-40 stopni Celsjusza)
  • 40 ml ciepłego mleka (30-40 stopni Celsjusza)
  • 30 ml oliwy z oliwek lub oleju 
  • 10 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oleju

Składniki na wierzch:

  • 3 większe pieczarki - około 100 g
  • 80 g sera żółtego
  • 3 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 1 mała cebula
  • 4 łyżki sosu pomidorowego
  • 1 pomidor
  • 0,5 łyżeczki suszonej papryki czerwonej
  • 0,5 łyżeczki doprawki
  • 1 szczypta soli
  • 1 szczypta pieprzu
  • przyprawy: oregano, bazylia, lub zioła prowansalskie
  • 1 łyżka oleju

Ilość składników jest dostosowana do przygotowania pizzy o średnicy 32 cm. Jeśli nie masz okrągłej blachy, tylko np. prostokątną, to dobra będzie taka o rozmiarze zbliżonym do 32 cm x 23 cm. W przypadku innej formy dostosuj ilość składników proporcjonalnie do powierzchni blachy.

składniki na pizzę z pieczarkami

Pizza z pieczarkami przepis

Przygotowanie ciasta na pizzę

Przepis zaczynam od przygotowania rozczynu na ciasto. W tym celu do niewielkiem miski wlewam ciepłe mleko, wodę, po czym dodaję drożdże, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki z odmierzonej porcji 300 g.

przygotowywanie rozczynu na ciasto

Wszystko ze sobą mieszam do rozpuszczenia składników, a następnie zostawiam na 5-10 minut, aby drożdże się aktywowały.

W kolejnym kroku do większej miski przesypuję 300 g mąki (bez 1 łyżki użytej do rozczynu), po czym wlewam rozczyn oraz oliwę z oliwek i dodaję 1 łyżeczkę soli.

przygotowywanie ciasta na pizzę z pieczarkami

Całość mieszam ze sobą najpierw łyżką, a później rękami formując kulę i składając ją kilka razy na pół do siebie. Składniki zaczną się ze sobą łączyć, a wiązania będą się formować wraz z zawijaniem ciasta. Dzięki temu nie będzie się ono kleić do rąk. Uformowane ciasto odkładam na 2-3 minuty, aby się uelastyczniło, po czym powtarzam kilkukrotnie proces składania, do momentu, kiedy wierzchnia warstwa ciasta nie będzie się przerywać. Następnie uformowane w kulę ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce. 

wyrobione ciasto na pizzę

Teraz przechodzę do przygotowania składników na wierzch. Warzywa takie jak pomidor i cebula oczyszczam. Pomidora należy pokroić w plasterki, a cebulę w piórka.

Przygotowanie pieczarek do pizzy

Następnie przechodzę do pieczarek. Przemywam je bieżącą wodą, po czym kroję na plasterki. W takiej formie umieszczam je na patelni wraz z 1 łyżką oleju i ustawiam na małym ogniu. Podczas smażenia grzyby puszczą trochę wody. Podsmażamy je kilka minut do momentu aż większość nie wyparuje. Kiedy to się stanie, dodajemy do pieczarek przyprawy: 0,5 łyżeczki zmielonej papryki czerwonej, 0,5 łyżeczki doprawki, szczyptę soli i pieprzu oraz 0,5 łyżeczki włoskich ziół, np. oregano, bazylia, zioła prowansalskie. Przyprawy dokładnie mieszamy z grzybami, po czym zdejmujemy patelnię z ognia.

pieczarki przed smażeniem
Pokrojone pieczarki
pieczarki po smażeniu
Pieczarki po podsmażeniu i dodaniu przypraw

W tym momencie możesz już też włączyć piekarnik, aby był już nagrzany, kiedy pizza będzie zrobiona. Ustaw temperaturę minimum 200 stopni Celsjusza, a najlepiej 250.

W kolejnym kroku przygotowujemy blachę na pizzę. Smarujemy całą powierzchnię formy 1 łyżką oleju, po czym kładziemy na środku uformowane w kulę ciasto. Następnie ugniatamy je w kierunku boków, aż pokryje całą powierzchnię blachy. Na ciasto wykładamy 4 łyżki sosu pomidorowego i rozsmarowujemy łyżką, zostawiając biały brzeg o szerokości 1-1,5 cm.

Wskazówka: Zamiast pomidorowego sosu możemy użyć przecieru lub koncentratu pomidorowego.

Na sos wykładamy składniki, kolejno: plasterki pomidora, cebulkę, 3 łyżki kukurydzy konserwowej oraz podsmażone pieczarki i ser żółty. Jeśli masz cały kawałek sera, zetrzyj go na tarce, a jeśli masz plastry, po prostu podziel je na mniejsze kawałki. Wierzch pizzy możesz posypać przyprawami, np. bazylią, oregano, czy ziołami prowansalskimi. 

pizza z pieczarkami przed smażeniem

Tak przygotowaną pizzę włóż do dobrze nagrzanego piekarnika. Im wyższa temperatura tym szybciej ciasto się upiecze. Z włączonym termoobiegiem pizza piecze się około 10 minut, a bez niego 20 – 25 minut. Upieczona pizza powinna mieć ładnie zarumienione brzegi, a kiedy spróbujemy podnieść jej spód łopatką, zobaczymy, że spód jest twardy, nie ugina się oraz również jest zarumieniony.

Od razu po upieczeniu pizzę wyjmujemy z blachy i podajemy do jedzenia. Smacznego!

upieczona pizza z pieczarkami
pizza z pieczarkami po upieczeniu

Pizza z pieczarkami

Pizza z pieczarkami to klasyczny przepis, który odpowiednio przygotowany, smakuje jak z najlepszej pizzerii. Wielokrotnie sprawdził się u mnie na szybki obiad lub kolację, a co najważniejsze smakował wszystkim domownikom. Ciasto jest proste i szybkie w przygotowaniu, nawet dla amatorów kuchennych. Z kolei wierzch możemy urozmaicać ulubionymi dodatkami. Oprócz pieczarek, pomidora, czy kukurydzy, można dodać paprykę, szynkę, czy oliwki, które nadadzą jeszcze bardziej wyrazistego smaku.

Najlepsze ciasto na pizzę

Sekretem każdej dobrej pizzy jest ciasto. Najlepsze ciasto na pizzę musi być dobrze wyrobione – elastyczne i gładkie. Pamiętaj, aby podczas wyrabiania ciasta odkładać go na parę minut i dać mu czas na wyrośnięcie. Dzięki temu stanie się lekkie, a po upieczeniu pysznie chrupiące. Dobrze wyrobione ciasto można sprawdzić poprzez delikatne naciśnięcie – powinno wracać do pierwotnego kształtu. Pamiętaj też o ustawieniu wysokiej temperatury podczas pieczenia, najlepiej 250 stopni Celsjusza, aby w środku było miękkie, a z brzegów chrupiące.

Jaki jest najlepszy sos do pizzy?

Do pizzy z pieczarkami, jak i do każdej innej świetnie nadaje się klasyczny sos pomidorowy z bazylią i czosnkiem. Można także sprawdzić różne opcje, jak sos czosnkowy lub pikantny sos pomidorowy. Kluczowe jest, aby dobrze komponował się z dodatkami, takimi jak pieczarki na pizzę, czy ser. Idealnie doprawiony sos dopełni całą kompozycję, czyniąc pizzę jeszcze smaczniejszą.