Pizza z pieczarkami
Pizza z pieczarkami to pyszne włoskie danie, które świetnie sprawdzi się na obiad, kolację, czy spotkanie z przyjaciółmi. W tym przepisie pokażę Ci krok po kroku, jak przygotować pizzę, która smakuje jak z włoskiej restauracji. Gotowi na pyszną przygodę? Zaczynamy!
Czas przygotowania: około 40 minut
Liczba porcji: 8 kawałków
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki
- 100 ml ciepłej wody (30-40 stopni Celsjusza)
- 40 ml ciepłego mleka (30-40 stopni Celsjusza)
- 30 ml oliwy z oliwek lub oleju
- 10 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oleju
Składniki na wierzch:
- 3 większe pieczarki - około 100 g
- 80 g sera żółtego
- 3 łyżki kukurydzy konserwowej
- 1 mała cebula
- 4 łyżki sosu pomidorowego
- 1 pomidor
- 0,5 łyżeczki suszonej papryki czerwonej
- 0,5 łyżeczki doprawki
- 1 szczypta soli
- 1 szczypta pieprzu
- przyprawy: oregano, bazylia, lub zioła prowansalskie
- 1 łyżka oleju
Ilość składników jest dostosowana do przygotowania pizzy o średnicy 32 cm. Jeśli nie masz okrągłej blachy, tylko np. prostokątną, to dobra będzie taka o rozmiarze zbliżonym do 32 cm x 23 cm. W przypadku innej formy dostosuj ilość składników proporcjonalnie do powierzchni blachy.
Pizza z pieczarkami przepis
Przygotowanie ciasta na pizzę
Przepis zaczynam od przygotowania rozczynu na ciasto. W tym celu do niewielkiem miski wlewam ciepłe mleko, wodę, po czym dodaję drożdże, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki z odmierzonej porcji 300 g.
Wszystko ze sobą mieszam do rozpuszczenia składników, a następnie zostawiam na 5-10 minut, aby drożdże się aktywowały.
W kolejnym kroku do większej miski przesypuję 300 g mąki (bez 1 łyżki użytej do rozczynu), po czym wlewam rozczyn oraz oliwę z oliwek i dodaję 1 łyżeczkę soli.
Całość mieszam ze sobą najpierw łyżką, a później rękami formując kulę i składając ją kilka razy na pół do siebie. Składniki zaczną się ze sobą łączyć, a wiązania będą się formować wraz z zawijaniem ciasta. Dzięki temu nie będzie się ono kleić do rąk. Uformowane ciasto odkładam na 2-3 minuty, aby się uelastyczniło, po czym powtarzam kilkukrotnie proces składania, do momentu, kiedy wierzchnia warstwa ciasta nie będzie się przerywać. Następnie uformowane w kulę ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce.
Teraz przechodzę do przygotowania składników na wierzch. Warzywa takie jak pomidor i cebula oczyszczam. Pomidora należy pokroić w plasterki, a cebulę w piórka.
Przygotowanie pieczarek do pizzy
Następnie przechodzę do pieczarek. Przemywam je bieżącą wodą, po czym kroję na plasterki. W takiej formie umieszczam je na patelni wraz z 1 łyżką oleju i ustawiam na małym ogniu. Podczas smażenia grzyby puszczą trochę wody. Podsmażamy je kilka minut do momentu aż większość nie wyparuje. Kiedy to się stanie, dodajemy do pieczarek przyprawy: 0,5 łyżeczki zmielonej papryki czerwonej, 0,5 łyżeczki doprawki, szczyptę soli i pieprzu oraz 0,5 łyżeczki włoskich ziół, np. oregano, bazylia, zioła prowansalskie. Przyprawy dokładnie mieszamy z grzybami, po czym zdejmujemy patelnię z ognia.
W tym momencie możesz już też włączyć piekarnik, aby był już nagrzany, kiedy pizza będzie zrobiona. Ustaw temperaturę minimum 200 stopni Celsjusza, a najlepiej 250.
W kolejnym kroku przygotowujemy blachę na pizzę. Smarujemy całą powierzchnię formy 1 łyżką oleju, po czym kładziemy na środku uformowane w kulę ciasto. Następnie ugniatamy je w kierunku boków, aż pokryje całą powierzchnię blachy. Na ciasto wykładamy 4 łyżki sosu pomidorowego i rozsmarowujemy łyżką, zostawiając biały brzeg o szerokości 1-1,5 cm.
Wskazówka: Zamiast pomidorowego sosu możemy użyć przecieru lub koncentratu pomidorowego.
Na sos wykładamy składniki, kolejno: plasterki pomidora, cebulkę, 3 łyżki kukurydzy konserwowej oraz podsmażone pieczarki i ser żółty. Jeśli masz cały kawałek sera, zetrzyj go na tarce, a jeśli masz plastry, po prostu podziel je na mniejsze kawałki. Wierzch pizzy możesz posypać przyprawami, np. bazylią, oregano, czy ziołami prowansalskimi.
Tak przygotowaną pizzę włóż do dobrze nagrzanego piekarnika. Im wyższa temperatura tym szybciej ciasto się upiecze. Z włączonym termoobiegiem pizza piecze się około 10 minut, a bez niego 20 – 25 minut. Upieczona pizza powinna mieć ładnie zarumienione brzegi, a kiedy spróbujemy podnieść jej spód łopatką, zobaczymy, że spód jest twardy, nie ugina się oraz również jest zarumieniony.
Od razu po upieczeniu pizzę wyjmujemy z blachy i podajemy do jedzenia. Smacznego!