Pizza z kurczakiem
Czas przygotowania: około 1 godzina
Liczba porcji: 8 kawałków
W tym przepisie użyłam okrągłej blachy o średnicy 32 cm. Mój przepis na pizzę z kurczakiem sprawdzi się też na blasze 32 x 23 cm. Jeśli natomiast masz mniejsza blaszkę, zastosuj proporcjonalnie mniej składników. Możesz też nie zmieniać proporcji jeśli lubisz pizzę na grubym cieście z dużą liczbą składników.
Pizza z kurczakiem składniki
- 300 g mąki
- 10 g drożdży
- 100 ml ciepłej wody 30-40 stopni C
- 40 ml letniego mleka
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 30 ml oleju lub oliwy z oliwek
- 1 łyżka oleju do nasmarowania blachy
- 50 g kukurydzy
- 1/3 pojedynczego fileta z kurczaka
- 1 łyżka oleju do podsmażenia kurczaka
- do przyprawienia kurczaka: 1/2 łyżeczki doprawki, 0,5 łyżeczki słodkiej papryki czerwonej, 1/4 łyżeczki pieprzu, szczypta soli, możesz też użyć przyprawy do kurczaka, ziół prowansalskich, bazylii czy oregano
- 1 pomidor
- 1 mała cebula
- 1/4 zielonej papryki
- 1/4 czerwonej papryki
- 100 g sera żółtego
Ciasto na pizzę z kurczakiem i kukurydzą
W misce wymieszaj ze sobą do rozpuszczenia drożdże, mleko, wodę i 1 łyżkę cukru.
W drugim naczyniu odmierz mąkę, dodaj sól i 30 ml oleju, a następnie wymieszaj.
Rozpuszczone drożdże wraz z mlekiem, wodą i cukrem wlej do mąki i mieszaj łyżką, aż utworzy się gęste ciasto. Wtedy zacznij wyrabiać je ręką. Ciasto składaj na pół i łącz, powtarzaj tą czynność kilkukrotnie, aż będzie elastyczne i gładkie. To sprawi, ze ciasto nabierze powietrza i będzie pulchne. Po kilku minutach wyrabiania odłóż ciasto do miski pod przykryciem w ciepłe miejsce, np. do piekarnika nastawionego na 30-40 stopni C na około 15 minut.
Pizza z kurczakiem przygotowanie składników
W tym czasie przygotuj mięso. Pierś z kurczaka kroimy w kosteczkę i umieszczamy na patelni z łyżką oleju.
Podsmażaj bez przykrycia na średnim ogniu, aż kurczak zbieleje, a woda wyparuje. Ja tutaj wykorzystałam cały pojedynczy filet z kurczaka, po czym 2/3 odłożyłam i zamroziłam. Tak przygotowany kurczak świetnie nada się na kolejną pizzę i zaoszczędzimy czas na jego ponowne przygotowywanie.
Teraz przejdźmy do przyprawienia kurczaka. Ja użyłam tutaj 1/2 łyżeczki doprawki, 1/4 łyżeczki pieprzu, 1/2 łyżeczki słodkiej papryki, szczyptę soli i szczyptę ziół prowansalskich. Możesz też użyć przyprawy do kurczaka lub innych ulubionych przypraw w zamian za wymienione wyżej. Wymieszaj dobrze kurczaka z przyprawami i smaż jeszcze przez 1-2 minuty. Jeśli woda z kurczaka nie odparowała, to smaż do jej odparowania. Kurczak powinien być wilgotny, ale nie powinna kapać z niego woda.
Ciasto po lekkim wyrośnięciu wyjmij z misy i wyrabiaj jeszcze przez kilka minut. Spłaszcz je i złóż kilka-kilkanaście razy na pół.
Wyjmij blachę i posmaruj olejem, nie musi być wyłożona papierem do pieczenia – dobrze nasmarowana blacha sprawi, że ciasto łatwo odejdzie po upieczeniu . Na środek blachy wyłóż ciasto i zacznij je ugniatać rękami i rozciągać do brzegów blachy. Po wypełnieniu blachy odłóż ją na około 10 min w ciepłe miejsce do podrośnięcia.
W tym czasie zajmij się pozostałymi składnikami. Cebule obierz, przekrój na pół, następnie każdą połowę jeszcze na trzy części wzdłuż. Każdy kawałek krój w piórka od strony krótszego boku. Pomidora i paprykę umyj. Pomidora przekrój na pół, a następnie pokrój w cienkie plasterki. Paprykę pokrój w cienkie paski, a później jeszcze na 2-3 krótsze kawałki.
Pizza z kurczakiem przepis
Na blachę z ciastem wyłóż gęsty sos pomidorowy i rozsmaruj zostawiając 1-centymetrowy odstęp od brzegów.
Na sos połóż pomidory, kurczaka, paprykę i na końcu cebulkę.
Całość posyp pokrojonym w kostkę lub startym na tarce żółtym serem. Jeśli masz ser w plasterkach pokrój go w paski. Ja użyłam tutaj goudy w kawałku, ale równie dobrze możesz użyć sera mozzarelli, czy edamskiego.
Jeśli lubisz posyp pizzę ziołami prowansalskimi, oregano i bazylią.
Pizzę piecz w temp. 200 – 250 stopni Celsjusza przez 10 minut w piekarniku z termoobiegiem lub 20-30 minut bez termoobiegu. Im wyższa temperatura, tym szybciej się upiecze pizza i będzie miękka w środku i chrupka na zewnątrz, a o to przecież chodzi.
Wyjmij z piekarnika, kiedy będzie dobrze zarumieniona, przełóż na deskę i pokrój na kawałki. Smacznego!