wyszukaj
Popularne:
Owsianki Pizza Ciasta

Pieczona owsianka ze śliwkami

Pieczona owsianka ze śliwkami to idealny sposób na rozpoczęcie dnia, szczególnie w chłodniejsze poranki, gdy potrzebujesz ciepłego, sycącego posiłku. Ta prosta w przygotowaniu, a jednocześnie pełna smaku owsianka z pewnością stanie się jednym z ulubionych dań w Twojej kuchni.

Czas przygotowania: 40 minut

Liczba porcji: 2

Składniki:

  • 1 szklanka (250 ml) mleka
  • 1 szklanka (110 g) płatków owsianych
  • 0,5 szklanki (100 ml) jogurtu greckiego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 5 większych śliwek
  • 2 łyżki miodu
  • szczypta soli
  • dodatkowo: garść orzechów,
  • opcjonalnie: inne owoce, np. maliny, gruszka, jabłko.
składniki na pieczoną owsiankę ze śliwkami

Pieczona owsianka ze śliwkami przepis

Przygotowywanie owsianki zaczynam od wymieszania składników na ciasto. W tym celu do średniej miski wsypuję płatki owsiane – tutaj użyłam błyskawicznych, ale górskie też będą dobre. Dodaję do nich mleko, jogurt grecki, 2 jajka, kakao, cynamon, 2 łyżki miodu i szczyptę soli.

Wszystko razem mieszam łyżką, aż składniki się połączą. Alternatywnie całość można wymieszać mikserem.

składniki w misce przed połączeniem
Składniki przed połączeniem
składniki po wymieszaniu
Ciasto po wymieszaniu

Gdy ciasto jest już gotowe, wyciągam formę i natłuszczam jej dno i boki. Można wykorzystać do tego masło lub olej rzepakowy, czy kokosowy. Świetnie nada się do pieczenia naczynie ceramiczne, bądź szklane żaroodporne. Kiedy przygotujemy już naczynie należy przełożyć do niego ciasto.

Teraz przystępuję do przygotowania śliwek. Owoce przepłukuję pod bieżącą wodą i osuszam. Następnie przekrawam na pół, pozbywam się pestek i kroję jeszcze na ćwiartki. Tak przygotowane śliwki wykładam na wierzch ciasta. Na górę można dodać również inne owoce jak maliny, kawałki jabłek, czy gruszek oraz posypać orzechami.

owsianka ze śliwkami przed pieczeniem

Przygotowane ciasto należy piec przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po tym czasie wyjmujemy blachę i możemy cieszyć się pysznym, ciepłym śniadaniem.

gotowa pieczona owsianka ze śliwkami

Pieczona owsianka najlepiej smakuje na ciepło, tuż po upieczeniu, jednak nie każdy ma czas rano ją przygotowywać. Polecam zatem zrobić ją dzień wcześniej i przechować w lodówce. Rano wystarczy owsiankę podgrzać w mikrofali lub piekarniku, albo zjeść na zimno. W lodówce można przechowywać ją do kilku dni.

pyszna pieczona owsianka ze śliwkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pieczona owsianka ze śliwkami jako element diety

Pieczona owsianka ze śliwkami to doskonały wybór na śniadanie, które łatwo można wkomponować w zbilansowaną dietę. Oprócz pysznych owoców, świetnym dodatkiem będą tutaj orzechy czy migdały. Płatki owsiane i śliwki są bogate w błonnik, a migdały dostarczą zdrowych tłuszczów, dzięki czemu zapiekana owsianka stanie się sycącym i pełnowartościowym posiłkiem.

Dietetycy często polecają takie dania jako świetną opcję na początek dnia, ponieważ płatki zawierają węglowodany złożone, dzięki czemu dłużej się trawią i dostarczają energię przez dłuższy czas. Natomiast dodatek miodu sprawia, że wzbogacamy posiłek o dodatkowe witaminy i warstwę słodkości, dzięki czemu nie musimy dodawać już prostego cukru.

Składniki, które odmienią smak pieczonej owsianki

Wzbogacenie pieczonej owsianki o migdały, czy orzechy włoskie to doskonały sposób na podniesienie jej walorów smakowych i odżywczych. Badania opublikowane w American Journal of Clinical Nutrition wykazały, że regularne spożywanie orzechów włoskich może obniżać poziom cholesterolu LDL, dzięki wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych omega-3 i antyoksydantów. Dodanie pokrojonych orzechów włoskich do owsianki przed pieczeniem nie tylko doda jej chrupkości, ale także wzbogaci danie o cenne składniki wspierające zdrowie mózgu i serca. Można również poeksperymentować z dodatkiem przypraw, miodu lub cynamonu, aby podkreślić naturalną słodycz śliwek. Dzięki tym składnikom owsianka staje się nie tylko pyszna, ale i pełna wartości odżywczych. Więcej na temat badań nad orzechami włoskimi możesz znaleźć na stronie https://ajcn.nutrition.org/action/doSearch?type=quicksearch&text1=walnuts&field1=AllField.