Pieczona owsianka ze śliwkami
Pieczona owsianka ze śliwkami to idealny sposób na rozpoczęcie dnia, szczególnie w chłodniejsze poranki, gdy potrzebujesz ciepłego, sycącego posiłku. Ta prosta w przygotowaniu, a jednocześnie pełna smaku owsianka z pewnością stanie się jednym z ulubionych dań w Twojej kuchni.
Czas przygotowania: 40 minut
Liczba porcji: 2
Składniki:
- 1 szklanka (250 ml) mleka
- 1 szklanka (110 g) płatków owsianych
- 0,5 szklanki (100 ml) jogurtu greckiego
- 2 jajka
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 5 większych śliwek
- 2 łyżki miodu
- szczypta soli
- dodatkowo: garść orzechów,
- opcjonalnie: inne owoce, np. maliny, gruszka, jabłko.
Pieczona owsianka ze śliwkami przepis
Przygotowywanie owsianki zaczynam od wymieszania składników na ciasto. W tym celu do średniej miski wsypuję płatki owsiane – tutaj użyłam błyskawicznych, ale górskie też będą dobre. Dodaję do nich mleko, jogurt grecki, 2 jajka, kakao, cynamon, 2 łyżki miodu i szczyptę soli.
Wszystko razem mieszam łyżką, aż składniki się połączą. Alternatywnie całość można wymieszać mikserem.
Gdy ciasto jest już gotowe, wyciągam formę i natłuszczam jej dno i boki. Można wykorzystać do tego masło lub olej rzepakowy, czy kokosowy. Świetnie nada się do pieczenia naczynie ceramiczne, bądź szklane żaroodporne. Kiedy przygotujemy już naczynie należy przełożyć do niego ciasto.
Teraz przystępuję do przygotowania śliwek. Owoce przepłukuję pod bieżącą wodą i osuszam. Następnie przekrawam na pół, pozbywam się pestek i kroję jeszcze na ćwiartki. Tak przygotowane śliwki wykładam na wierzch ciasta. Na górę można dodać również inne owoce jak maliny, kawałki jabłek, czy gruszek oraz posypać orzechami.
Przygotowane ciasto należy piec przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po tym czasie wyjmujemy blachę i możemy cieszyć się pysznym, ciepłym śniadaniem.
Pieczona owsianka najlepiej smakuje na ciepło, tuż po upieczeniu, jednak nie każdy ma czas rano ją przygotowywać. Polecam zatem zrobić ją dzień wcześniej i przechować w lodówce. Rano wystarczy owsiankę podgrzać w mikrofali lub piekarniku, albo zjeść na zimno. W lodówce można przechowywać ją do kilku dni.