Owsianka ze śliwkami
Owsianka ze śliwkami to pomysł na pyszne i smaczne śniadanie, które dostarcza organizmowi energii na wiele godzin. Jest doskonałą propozycją dla osób dbających o zdrową dietę oraz tych, którzy lubią rozpocząć dzień od prostego, a jednocześnie pożywnego posiłku.
Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 2
Składniki na 2 porcje:
- 1 szklanka (110g) płatków owsianych
- 2 szklanki mleka
- szczypta soli
- 5 śliwek
- pół łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki miodu
- opcjonalnie: szczypta imbiru, szczypta gałki muszkatołowej
- dodatkowo: kilka kostek czekolady, garść posiekanych orzechów – u mnie włoskie
Owsianka ze śliwkami przepis
Na początku przygotowujemy owsiankę na mleku. Do niedużego garnka wlewamy 2 szklanki mleka i wsypujemy szklankę płatków owsianych oraz dodajemy szczyptę soli.
Naczynie wstawiamy na palnik i ustawiamy mały ogień. Podczas gotowania należy często mieszać całość łyżką, aby się nie przypaliła. Owsiankę należy zdjąć z ognia, kiedy płatki zgęstnieją i wchłoną większość mleka – u mnie dzieje się to po około 10-ciu minutach.
W czasie gotowania płatków, zaczynamy przygotowanie śliwek. Owoce przepłukujemy pod bieżącą wodą, a następnie pozbywamy się pestek i kroimy na małe kawałki. Takie śliwki umieszczamy na patelni z łyżką masła i wstawiamy na palniku ze średnim ogniem.
Podczas smażenia mieszamy je co jakiś czas drewnianą łyżką, aby równomiernie się rozprażyły, a zawarta w nich woda częściowo odparowała. U mnie trwało to dość szybko, więc po około 5 minutach od wstawienia dodałam cynamon, imbir, gałkę muszkatołową i 2 łyżki miodu. Następnie należy zmniejszyć moc palnika na mały i podgrzewać jeszcze przez 2 minuty, często mieszając.
Następnie przekładam gorącą owsiankę do miseczek i polewam ją sosem z karmelizowanymi śliwkami, a wierzch dodatkowo posypuję posiekanymi orzechami włoskimi i pokrojoną w drobną kostkę czekoladą. Smacznego! 🙂