wyszukaj
Popularne:
Owsianki Pizza Ciasta

Owsianka proteinowa

Owsianka proteinowa to wysokobiałkowy posiłek, który dostarcza więcej energii i daje dłuższe uczucie sytości niż jej klasyczna wersja. Polecam ją osobom aktywnym oraz sportowcom. Dodatkowa porcja białka wspomoże budowanie mięśni, proces odchudzania, a dzięki zawartości płatków owsianych dostarczy organizmowi niezbędnych witamin i minerałów.

Owsianka proteinowa

Czas przygotowania: 8 minut

Liczba porcji: 1 porcja

Dieta: wegetariańska

Składniki:

  • pół szklanki (60 g) płatków owsianych
  • 150 g jogurtu typu skyr
  • 40 g twarogu
  • 1 miarka odżywki białkowej naturalnej w proszku o pojemności 60 ml
  • 1 łyżeczka masła orzechowego
  • 1 łyżeczka nasion chia
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka wody
  • kilka kostek czekolady o wysokiej zawartości kakao
  • kilka orzechów laskowych lub innych

Przepis na owsiankę proteinową

Zrobienie owsianki proteinowej zaczynam od zgromadzenia wszystkich składników.

składniki na owsiankę proteinową

Następnie do średniej miski wsypuję płatki i dodaję do nich jogurt skyr, twaróg, nasiona chia, masło orzechowe, miód i posiekaną drobno czekoladę oraz orzechy.

Wskazówka: Orzechy laskowe możesz wcześniej podgrzać 2-3 minuty na patelni, aby pozbyć się z nich gorzkiej skórki. Po podgrzaniu orzechy umieść w ścierce, a następnie pocieraj o siebie. Skórka powinna łatwo odchodzić. Pozbawione skórki orzechy posiekaj i dodaj do dania.

Wszystkie składniki w misce wymieszaj ze sobą.

składniki przed połączeniem
składniki po połączeniu

W osobnym naczyniu, np. szklance umieść odżywkę białkową i dodaj do niej 1 łyżkę wody. Mieszaj, aż całość zrobi się płynna. 

odżywka białkowa z wodą

Następnie dodaj białko do reszty składników i wymieszaj wszystko ze sobą. Tak przygotowaną owsiankę możesz udekorować owocami, orzechami i kawałkami czekolady. Smacznego!

gotowa owsianka proteinowa
owsianka proteinowa na gotowo

Fit owsianka proteinowa z nasionami chia

Owsianka proteinowa z nasionami chia to idealne śniadanie dla osób dbających o sylwetkę i potrzebujących dodatkowej porcji energii na początek dnia. Dzięki wykorzystaniu odżywki białkowej (lub izolatów białek mleka) oraz wzbogaceniu dodatkami, takimi jak orzechy, czy nasiona chia, posiłek dostarcza nie tylko pełnowartościowego białka, ale też zdrowych kwasów tłuszczowych i błonnika, który wspiera trawienie i daje uczucie sytości na dłużej.

Taka owsianka sprawdzi się dla osób dbających o dietę, sportowców chcących zdrowo się odżywiać, ale także i jako codzienny posiłek dla wszystkich. Płatki bogate w złożone węglowodany, powodują stopniowe uwalnianie energii, a zawartość błonnika zapewnia uczucie sytości na dłużej.

Wartości odżywcze płatków owsianych

Płatki owsiane to prawdziwy skarb dla zdrowia – zawierają nie tylko złożone węglowodany, białko, czy błonnik wspomagający pracę układu pokarmowego. Są także źródłem witamin z grupy B, magnezu i cynku, które korzystnie wpływają na układ nerwowy i odporność. Mają również niski indeks glikemiczny (IG = 40 w 100 g płatków), co jest istotne w dietach osób chorych na cukrzycę typu II, czy z zaburzoną tolerancją glukozy. Owsianki mające niską zawartość tłuszczy, polecane są także dla osób chcących zredukować nadmierną masę ciała.

Dokładne ilości składników odżywczych, witamin i mienerałów przedstawiam w poniższych tabelach. Źródło: https://vitapedia.pl/platki-owsiane

Wartości odżywcze płatków owsianych w 100 g

Wartość energetyczna 370-380 kcal
Węglowodany 55-60 g
Białko 12-14 g
Tłuszcz 6,9-7,2 g
Błonnik 7-10 g

Witaminy i minerały w płatkach owsianych

Magnez 12,9-13,8 mg
Fosfor 41-43,3 mg
Potas 36,2-37,9 mg
Wapń 5,2 mg
Żelazo 0,43 mg
Cynk 0,36 mg
Miedź 0,06 mg
Kwas foliowy 8,6 µg
Witamina E 0,18 µg
Tiamina 0,05 µg