Owsianka proteinowa to wysokobiałkowy posiłek, który dostarcza więcej energii i daje dłuższe uczucie sytości niż jej klasyczna wersja. Polecam ją osobom aktywnym oraz sportowcom. Dodatkowa porcja białka wspomoże budowanie mięśni, proces odchudzania, a dzięki zawartości płatków owsianych dostarczy organizmowi niezbędnych witamin i minerałów.
Owsianka proteinowa
Czas przygotowania:
8 minut
Liczba porcji:1 porcja
Dieta:
wegetariańska
Składniki:
pół szklanki (60 g) płatków owsianych
150 g jogurtu typu skyr
40 g twarogu
1 miarka odżywki białkowej naturalnej w proszku o pojemności 60 ml
1 łyżeczka masła orzechowego
1 łyżeczka nasion chia
1 łyżeczka miodu
1 łyżka wody
kilka kostek czekolady o wysokiej zawartości kakao
kilka orzechów laskowych lub innych
Przepis na owsiankę proteinową
Zrobienie owsianki proteinowej zaczynam od zgromadzenia wszystkich składników.
Następnie do średniej miski wsypuję płatki i dodaję do nich jogurt skyr, twaróg, nasiona chia, masło orzechowe, miód i posiekaną drobno czekoladę oraz orzechy.
Wskazówka: Orzechy laskowe możesz wcześniej podgrzać 2-3 minuty na patelni, aby pozbyć się z nich gorzkiej skórki. Po podgrzaniu orzechy umieść w ścierce, a następnie pocieraj o siebie. Skórka powinna łatwo odchodzić. Pozbawione skórki orzechy posiekaj i dodaj do dania.
Wszystkie składniki w misce wymieszaj ze sobą.
W osobnym naczyniu, np. szklance umieść odżywkę białkową i dodaj do niej 1 łyżkę wody. Mieszaj, aż całość zrobi się płynna.
Następnie dodaj białko do reszty składników i wymieszaj wszystko ze sobą. Tak przygotowaną owsiankę możesz udekorować owocami, orzechami i kawałkami czekolady. Smacznego!
Owsianka proteinowa z nasionami chia to idealne śniadanie dla osób dbających o sylwetkę i potrzebujących dodatkowej porcji energii na początek dnia. Dzięki wykorzystaniu odżywki białkowej (lub izolatów białek mleka) oraz wzbogaceniu dodatkami, takimi jak orzechy, czy nasiona chia, posiłek dostarcza nie tylko pełnowartościowego białka, ale też zdrowych kwasów tłuszczowych i błonnika, który wspiera trawienie i daje uczucie sytości na dłużej.
Taka owsianka sprawdzi się dla osób dbających o dietę, sportowców chcących zdrowo się odżywiać, ale także i jako codzienny posiłek dla wszystkich. Płatki bogate w złożone węglowodany, powodują stopniowe uwalnianie energii, a zawartość błonnika zapewnia uczucie sytości na dłużej.
Wartości odżywcze płatków owsianych
Płatki owsiane to prawdziwy skarb dla zdrowia – zawierają nie tylko złożone węglowodany, białko, czy błonnik wspomagający pracę układu pokarmowego. Są także źródłem witamin z grupy B, magnezu i cynku, które korzystnie wpływają na układ nerwowy i odporność. Mają również niski indeks glikemiczny (IG = 40 w 100 g płatków), co jest istotne w dietach osób chorych na cukrzycę typu II, czy z zaburzoną tolerancją glukozy. Owsianki mające niską zawartość tłuszczy, polecane są także dla osób chcących zredukować nadmierną masę ciała.
Dokładne ilości składników odżywczych, witamin i mienerałów przedstawiam w poniższych tabelach. Źródło: https://vitapedia.pl/platki-owsiane