Czekoladowy chlebek bananowy
Czekoladowy chlebek bananowy to mocno wilgotne ciasto zrobione ze słodkich, dojrzałych bananów z dodatkiem kakao i czekolady. Jest bardzo prosty w przygotowaniu i sprawdzi się zarówno jako słodka przekąska do kawy, jak i domowy wypiek, który pokochają goście. Ten przepis to także doskonały sposób na wykorzystanie przejrzałych bananów i wyczarowanie z nich pysznego ciasta.
Czas przygotowania: 1 godzina 25 minut
Liczba porcji: forma o wymiarach 9 x 25 cm
Dieta: wegetariańska
Składniki:
- 3 dojrzałe banany
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 tabliczka (100 g) gorzkiej czekolady
- 1 roztrzepane jajko
- 2/3 szklanki (100 g) cukru
- 1/2 szklanki kakao
- 100 ml oleju lub roztopionego masła
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Czekoladowy chlebek bananowy jest prosty i szybki w przygotowaniu. Cały przepis można zrobić bez użycia miksera, tylko z wykorzystaniem widelca.
Przed rozpoczęciem pracy, polecam ci także włączyć piekarnik i ustawić na 180 stopni, grzanie góra-dół, aby był nagrzany, gdy czekoladowe ciasto bananowe będzie gotowe.
Czekoladowy chlebek bananowy przepis
Pracę zaczynam od przygotowania produktów. Suche składniki, takie jak mąka, kakao, soda oczyszczona, proszek do pieczenia i szczypta soli należy przesiać przez sitko do jednej miski i wymieszać ze sobą.
W kolejnym kroku obieram ze skórki 3 dojrzałe banany i umieszczam w misce, po czym rozgniatam je widelcem. Kiedy już utworzy się pulpa, dodaję do nich olej i mieszam do połączenia.
Do bananów dodaję roztrzepane jajko i cukier. Mieszam aż wszystko się połączy.
Do powstałej masy dodaję mąkę z kakao, sodą i proszkiem. Dokładnie mieszam mokre składniki z suchymi, aby utworzyły ciasto.
Na koniec wsypuję posiekane orzechy i posiekaną na kawałki czekoladę, po czym mieszając łyżką rozprowadzam je po całej masie.
Tak przygotowane ciasto przelewam do formy. U mnie jest to naczynie szklane o wymiarach 25 x 9 cm. Jeśli został Wam jakiś banan, można go pokroić i wyłożyć na wierzch do udekorowania wraz z kawałkami czekolady.
Następnie ciasto należy piec przez około 60 minut w nagrzanym piekarniku w temp. 180 stopni Celsjusza. Upieczenie możesz sprawdzić wykałaczką. Jeśli po włożeniu w ciasto jest sucha, to chlebek jest upieczony.
Po upieczeniu przechowuj chlebek owinięty luźno papierem śniadaniowym lub w torebce do wypieków, a następnie w worku foliowym. Upieczony chlebek pozostaje mięciutki i wilgotny nawet w kolejnych dniach. Wypiek przechowuj w temperaturze pokojowej do około 3 dni, a w lodówce nawet 7 dni.