wyszukaj
Popularne:
Owsianki Pizza Ciasta

Czekoladowy chlebek bananowy

Czekoladowy chlebek bananowy to mocno wilgotne ciasto zrobione ze słodkich, dojrzałych bananów z dodatkiem kakao i czekolady. Jest bardzo prosty w przygotowaniu i sprawdzi się zarówno jako słodka przekąska do kawy, jak i domowy wypiek, który pokochają goście. Ten przepis to także doskonały sposób na wykorzystanie przejrzałych bananów i wyczarowanie z nich pysznego ciasta.

Czas przygotowania: 1 godzina 25 minut

Liczba porcji: forma o wymiarach 9 x 25 cm

Dieta: wegetariańska

Składniki:

  • 3 dojrzałe banany
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 tabliczka (100 g) gorzkiej czekolady
  • 1 roztrzepane jajko
  • 2/3 szklanki (100 g) cukru
  • 1/2 szklanki kakao
  • 100 ml oleju lub roztopionego masła
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
składniki na czekoladowy chlebek bananowy

Czekoladowy chlebek bananowy jest prosty i szybki w przygotowaniu. Cały przepis można zrobić bez użycia miksera, tylko z wykorzystaniem widelca. 

Przed rozpoczęciem pracy, polecam ci także włączyć piekarnik i ustawić na 180 stopni, grzanie góra-dół, aby był nagrzany, gdy czekoladowe ciasto bananowe będzie gotowe.

Czekoladowy chlebek bananowy przepis

Pracę zaczynam od przygotowania produktów. Suche składniki, takie jak mąka, kakao, soda oczyszczona, proszek do pieczenia i szczypta soli należy przesiać przez sitko do jednej miski i wymieszać ze sobą. 

suche składniki na czekoladowy chlebek bananowy

W kolejnym kroku obieram ze skórki 3 dojrzałe banany i umieszczam w misce, po czym rozgniatam je widelcem. Kiedy już utworzy się pulpa, dodaję do nich olej i mieszam do połączenia. 

pulpa bananowa z dodanym olejem
Banany po rozgnieceniu
pulpa z bananów
Do pulpy dodajemy olej i mieszamy

Do bananów dodaję roztrzepane jajko i cukier. Mieszam aż wszystko się połączy. 

dodawanie jajka i cukru
Pulpę z bananów mieszamy z jajkiem i cukrem
wymieszana pulpa bananowa z jajkiem i cukrem
Pulpa po wymieszaniu

Do powstałej masy dodaję mąkę z kakao, sodą i proszkiem. Dokładnie mieszam mokre składniki z suchymi, aby utworzyły ciasto. 

mieszanie mokrych składników z suchymi

Na koniec wsypuję posiekane orzechy i posiekaną na kawałki czekoladę, po czym mieszając łyżką rozprowadzam je po całej masie.

dodawanie orzechów i kawałków czekolady

Tak przygotowane ciasto przelewam do formy. U mnie jest to naczynie szklane o wymiarach  25 x 9 cm. Jeśli został Wam jakiś banan, można go pokroić i wyłożyć na wierzch do udekorowania wraz z kawałkami czekolady.

czekoladowy chlebek bananowy przed pieczeniem

Następnie ciasto należy piec przez około 60 minut w nagrzanym piekarniku w temp. 180 stopni Celsjusza. Upieczenie możesz sprawdzić wykałaczką. Jeśli po włożeniu w ciasto jest sucha, to chlebek jest upieczony.

upieczony czekoladowy chlebek bananowy

Po upieczeniu przechowuj chlebek owinięty luźno papierem śniadaniowym lub w torebce do wypieków, a następnie w worku foliowym. Upieczony chlebek pozostaje mięciutki i wilgotny nawet w kolejnych dniach. Wypiek przechowuj w temperaturze pokojowej do około 3 dni, a w lodówce nawet 7 dni.

kawałek czekoladowego chlebka bananowego

Czekoladowy chlebek bananowy

Czekoladowy chlebek bananowy to ciasto, które łączy w sobie słodycz mocno dojrzałych bananów i intensywny smak czekolady. Do jego przygotowania wystarczy kilka składników, które zwykle mamy w domu. Kluczem do sukcesu są banany – muszą być mocno dojrzałe, by nadały chlebkowi głębokiego smaku i słodyczy. Rozgniecione na gładką papkę owoce łączymy z mokrymi, a następnie z suchymi składnikami. Można tutaj dla wzmocnienia aromatu dodać ekstrakt waniliowy. Na koniec delikatnie wmieszowujemy szpatułką posiekaną na małe kawałki gorzką czekoladę lub groszki czekoladowe.

Całość po przygotowaniu należy przełożyć do formy, najlepiej keksówki, posmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Dla dekoracji wierzch również można posypać kawałkami czekolady. Ciasto należy piec w temperaturze 180 stopni przez 60 minut lub metodą do suchego patyczka. Po upieczeniu otrzymujemy podwójnie czekoladowy chlebek bananowy. Będzie wilgotny w środku i gotowy do podawania!

Bananowe ciasto czekoladowe

Właściwie zawsze kiedy w mojej kuchni zostaje kilka bananów, myślę o zrobieniu z nich chlebka bananowego. To właśnie ten prosty przepis pozwala na szybką zamianę ich w pyszny wypiek.

Bananowe ciasto czekoladowe to doskonała propozycja dla fanów słodkich i mocno czekoladowych wypieków. Dodatek owoców sprawia, że ciasto jest wilgotne i wręcz rozpływa się w ustach, a intensywny zapach czekolady unosi się w całej kuchni podczas pieczenia. Z pewnością szybko stanie się także i Twoim ulubionym przepisem w kuchni, który stanowi świetny dodatek do kawy.