Chlebek bananowy z czekoladą
Chlebek bananowy z czekoladą to świetny sposób na wykorzystanie przejrzałych bananów. To właśnie te owoce sprawiają, że ciasto wychodzi wilgotne i mięciutkie. Dodatek czekolady sprawia, że całość ,,rozpływa się w ustach”, a orzechy nadają chrupkiego akcentu.
Chlebek świetnie pasuje do kawy, czy na spotkania rodzinne. Uprzedzam jednak, że może być konieczne przygotowanie większej porcji, bo szybko znika ze stołu.
Chlebek bananowy z czekoladą
Czas przygotowania: 1 godzina 10 minut
Liczba porcji: 10 porcji
Dieta: wegetariańska
Składniki:
- 3 dojrzałe banany
- 1,5 szklanki (185 g) mąki
- 1/3 szklanki (75 g) oleju lub roztopionego masła
- 1 jajko
- 100 g mlecznej czekolady
- 1/2 szklanki (100 g) cukru
- 1 szklanka orzechów włoskich (można pominąć)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
Do chlebka dobrze jest użyć dobrze dojrzałe banany, mogą być nawet lekko czarne. Będą słodkie, miękkie, i wystarczy rozgnieść je samym widelcem. W rezultacie cały przepis można wykonać bez użycia miksera.
Lista składników przygotowana została na ciasto w foremce o wymiarach 9 x 25 cm.
Chlebek bananowy z czekoladą przepis
Przepis na chlebek bananowy z czekoladą jest prosty i szybki, dlatego polecam ci od razu nastawić piekarnik na 190 stopni Celsjusza z grzaniem góra-dół, tak aby się nagrzał, kiedy będziesz wkładała do niego ciasto.
Przygotowanie wypieku zawsze zaczynam od zgromadzenia składników w jednym miejscu. Wszystkie powinny być w temperaturze pokojowej.
Następnie przechodzę do robienia ciasta. W misce umieszczam 2 obrane ze skórki banany i rozgniatam je widelcem na pulpę. Trzeci owoc pozbawiam skórki i kroję w średniej wielkości kostkę, jak na poniższym zdjęciu.
W kolejnym kroku do pulpy z bananów wlewam olej i mieszam, aż połączą się w jedną całość.
W oddzielnej miseczce roztrzepuję jajko. Następnie do większej miski, w której łatwo będzie mi mieszać składniki, wlewam jajo, pulpę z bananów i wsypuję cukier. Mieszam wszystko razem.
Do powstałej masy dodaję jeszcze jedną i pół szklanki mąki przesianej przez sitko oraz 1 łyżeczkę sody. Mieszam krótko, tylko do połączenia składników.
Porada: Jeżeli nie masz sody oczyszczonej, to możesz zamienić ją na 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
Teraz pozostało mi dodać orzechy, czekoladę i kawałki jednego banana. Czekoladę (bez 1 paska, który zostawiam na wierzch) kroje w kostkę. Orzechy siekam drobno nożem. Do miski z ciastem dodaję pokrojoną czekoladę, kawałki banana i posiekane orzechy. Wszystko razem należy krótko wymieszać.
W kolejnym kroku przelewam ciasto do formy na keksówkę – u mnie szklane naczynie – wymiary 9 x 25 cm. Może być to też blaszana foremka w podobnym rozmiarze.
Jeśli został ci jeszcze jakiś banan, śmiało możesz go pokroić na połówki i ułożyć na wierzchu. Pozostały pasek czekolady również kroję w kostkę i układam na górze.
Tak przygotowany chlebek należy piec przez około 1 godzinę w piekarniku nastawionym na 190 stopni Celsjusza, grzałka góra dół bez termoobiegu. Po tym czasie należy sprawdzić czy ciasto jest upieczone, wbijając w nie drewnianą wykałaczkę. Jeśli po wyciągnięciu jest sucha, to mamy upieczone ciasto. Jeżeli natomiast pozostanie na niej ciasto, podpiekamy je dłużej do czasu aż weryfikowanie wykaże suchy patyczek.
Upieczony chlebek bananowy z czekoladą możemy jeszcze chwilę pozostawić w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Po czym wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do przestygnięcia. Smacznego!