wyszukaj
Popularne:
Owsianki Pizza Ciasta

Chlebek bananowy z czekoladą

Chlebek bananowy z czekoladą to świetny sposób na wykorzystanie przejrzałych bananów. To właśnie te owoce sprawiają, że ciasto wychodzi wilgotne i mięciutkie. Dodatek czekolady sprawia, że całość ,,rozpływa się w ustach”, a orzechy nadają chrupkiego akcentu.

Chlebek świetnie pasuje do kawy, czy na spotkania rodzinne. Uprzedzam jednak, że może być konieczne przygotowanie większej porcji, bo szybko znika ze stołu.

Chlebek bananowy z czekoladą

Czas przygotowania: 1 godzina 10 minut

Liczba porcji: 10 porcji

Dieta: wegetariańska

Składniki:

  • 3 dojrzałe banany
  • 1,5 szklanki (185 g) mąki
  • 1/3 szklanki (75 g) oleju lub roztopionego masła
  • 1 jajko
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 1/2 szklanki (100 g) cukru
  • 1 szklanka orzechów włoskich (można pominąć)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
składniki na chlebek bananowy z czekoladą

Do chlebka dobrze jest użyć dobrze dojrzałe banany, mogą być nawet lekko czarne. Będą słodkie, miękkie, i wystarczy rozgnieść je samym widelcem. W rezultacie cały przepis można wykonać bez użycia miksera. 

Lista składników przygotowana została na ciasto w foremce o wymiarach 9 x 25 cm. 

Chlebek bananowy z czekoladą przepis

Przepis na chlebek bananowy z czekoladą jest prosty i szybki, dlatego polecam ci od razu nastawić piekarnik na 190 stopni Celsjusza z grzaniem góra-dół, tak aby się nagrzał, kiedy będziesz wkładała do niego ciasto.

Przygotowanie wypieku zawsze zaczynam od zgromadzenia składników w jednym miejscu. Wszystkie powinny być w temperaturze pokojowej.

Następnie przechodzę do robienia ciasta. W misce umieszczam 2 obrane ze skórki banany i rozgniatam je widelcem na pulpę. Trzeci owoc pozbawiam skórki i kroję w średniej wielkości kostkę, jak na poniższym zdjęciu.

pulpa z bananów

W kolejnym kroku do pulpy z bananów wlewam olej i mieszam, aż połączą się w jedną całość.

banany wymieszane z olejem

W oddzielnej miseczce roztrzepuję jajko. Następnie do większej miski, w której łatwo będzie mi mieszać składniki, wlewam jajo, pulpę z bananów i wsypuję cukier. Mieszam wszystko razem.

banany, cukier i jajko przed wymieszaniem
Składniki przed wymieszaniem
pulpa z cukrem i jajkiem po wymieszaniu
Pulpa z bananów z cukrem i jajkiem po wymieszaniu

Do powstałej masy dodaję jeszcze jedną i pół szklanki mąki przesianej przez sitko oraz 1 łyżeczkę sody. Mieszam krótko, tylko do połączenia składników. 

Porada: Jeżeli nie masz sody oczyszczonej, to możesz zamienić ją na 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.

dodanie mąki do pulpy
Ciasto przed wymieszaniem
ciasto po wymieszaniu
Ciasto po wymieszaniu

Teraz pozostało mi dodać orzechy, czekoladę i kawałki jednego banana. Czekoladę (bez 1 paska, który zostawiam na wierzch) kroje w kostkę. Orzechy siekam drobno nożem. Do miski z ciastem dodaję pokrojoną czekoladę, kawałki banana i posiekane orzechy. Wszystko razem należy krótko wymieszać. 

dodatki do ciasta
Ciasto mieszamy z dodatkami
ciasto wymieszane z dodatkami
Ciasto po wymieszaniu z dodatkami

W kolejnym kroku przelewam ciasto do formy na keksówkę – u mnie szklane naczynie – wymiary 9 x 25 cm. Może być to też blaszana foremka w podobnym rozmiarze. 

Jeśli został ci jeszcze jakiś banan, śmiało możesz go pokroić na połówki i ułożyć na wierzchu. Pozostały pasek czekolady również kroję w kostkę i układam na górze. 

chlebek bananowy z czekoladą po upieczeniu

Tak przygotowany chlebek należy piec przez około 1 godzinę w piekarniku nastawionym na 190 stopni Celsjusza, grzałka góra dół bez termoobiegu. Po tym czasie należy sprawdzić czy ciasto jest upieczone, wbijając w nie drewnianą wykałaczkę. Jeśli po wyciągnięciu jest sucha, to mamy upieczone ciasto. Jeżeli natomiast pozostanie na niej ciasto, podpiekamy je dłużej do czasu aż weryfikowanie wykaże suchy patyczek.

Upieczony chlebek bananowy z czekoladą możemy jeszcze chwilę pozostawić w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Po czym wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do przestygnięcia. Smacznego!

upieczony chlebek bananowy z czekoladą
kawałki ciasta bananowego
chlebek bananowy z czekoladą pokrojony na kawałki

Chlebek bananowy z gorzką czekoladą

Chlebek bananowy możesz przygotować w wersji bardziej fit, jeśli dodasz gorzką czekoladę o zawartości kakao minimum 60-80%. Polecam Ci też wypróbować przepis na czekoladowy chlebek bananowy, który przygotowuje się z dodatkiem dużej ilości kakao i mogę z całą pewnością powiedzieć, że jest równie pyszny, a także sycący.

Składniki na chlebek bananowy z kawałkami czekolady

Banany – sprawiają, że ciasto wychodzi wilgotne. Dobrze jest użyć mocno dojrzałych owoców z czarnymi kropkami.

Czekolada – do chlebka dodaję czekoladę mleczną, ale dla osób lubiących miej słodkie akcenty polecam gorzką o dużej zawartości kakao 60-80 %.

Orzechy – lubiane przez większość, nadają ciastu chrupkości.

Cukier – zalecam w przepisie pół szklanki cukru, natomiast jeśli wolisz mniej słodkie, możesz zmniejszyć ilość i dać 1/3 szklanki.

Co zrobić, aby wypiek był puszysty i nie opadał?

Podczas przygotowywania ciasta należy szczególną uwagę przykładać do łączenia płynnych składników z suchymi. Mieszanie powinno odbywać się krótko, tylko do połączenia.

Ważną kwestią jest również szybkie włożenie ciasta do piekarnika. Właściwie od razu po wymieszaniu, umieszczeniu w formie i udekorowaniu, należy je zacząć piec. Obecna w cieście soda szybko reaguje z resztą składników i potrzebuje wysokiej temperatury, aby wypiek urósł i był puszysty.