Popularne:
Owsianki Pizza

Omlet z brzoskwiniami, bitą śmietaną i słonym karmelem

Czas przygotowania: 20 minut

Liczba porcji: 1 omlet

Składniki

  • 3 jaja
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 brzoskwinia
  • 100 ml śmietany kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru
  • słony karmel

Przygotowanie

Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy żółtka i krótko miksujemy. Po tym dodajemy mleko i też krótko miksujemy, a na koniec wsypujemy mąkę i mieszamy łyżką lub mikserem na wolnych obrotach do połączenia składników.

Takie ciasto wylewamy na podgrzaną dużą patelnię (z nieprzywierającą powłoką) i smażymy na łyżce oleju na małym ogniu. Kiedy omlet stężeje, przewracamy go łopatką. Krótko podsmażamy z drugiej strony, po czym wykładamy na talerz i czekamy do ostygnięcia.

Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z dodanym cukrem.

Po wystudzeniu omleta nakładamy na niego bitą śmietanę, pokrojoną w kawałki brzoskwinię, polewamy sosem karmelowym i gotowe!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *