Omlet z brzoskwiniami, bitą śmietaną i słonym karmelem
Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 1 omlet
Składniki
- 3 jaja
- 1/3 szklanki mleka
- 1/2 szklanki mąki
- 1 brzoskwinia
- 100 ml śmietany kremówki 30%
- 3 łyżki cukru
- słony karmel
Przygotowanie
Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy żółtka i krótko miksujemy. Po tym dodajemy mleko i też krótko miksujemy, a na koniec wsypujemy mąkę i mieszamy łyżką lub mikserem na wolnych obrotach do połączenia składników.
Takie ciasto wylewamy na podgrzaną dużą patelnię (z nieprzywierającą powłoką) i smażymy na łyżce oleju na małym ogniu. Kiedy omlet stężeje, przewracamy go łopatką. Krótko podsmażamy z drugiej strony, po czym wykładamy na talerz i czekamy do ostygnięcia.
Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z dodanym cukrem.
Po wystudzeniu omleta nakładamy na niego bitą śmietanę, pokrojoną w kawałki brzoskwinię, polewamy sosem karmelowym i gotowe!