Pizza wegetariańska – sprawdzony przepis dla wegetarian
Czas przygotowania: około 1 godzina
Liczba porcji: 8 kawałków
Dziś nie znajdziesz u mnie dodatków mięsnych, jednak zapewniam Cię, że pizza jaką wspólnie przygotujemy będzie smakować tak samo, albo i jeszcze lepiej jak te, w których wykorzystuje się produkty mięsne. Zatem do dzieła! Przedstawiam mój sprawdzony przepis na pyszna pizze wegetariańską.
Przepis jest na blachę o średnicy 32 cm. Myślę, że nada się też na prostokątną blachę o wymiarach 32×21 cm. Natomiast jeśli masz mniejszą blachę zmniejsz proporcjonalnie ilość składników. Jeśli tego nie zrobisz uzyskasz pizzę na grubym cieście
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Pizza wegetariańska – składniki na ciasto
- 2 szklanki mąki
- 10 g drożdży
- 1/2 szklanki ciepłej wody, ok. 40 stopni Celsjusza
- 1/4 szklanki ciepłego mleka, ok. 40 stopni Celsjusza
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
Pizza wegetariańska – składniki na wierzch
- 4 łyżki sosu pomidorowego
- 1 pomidor
- 1/4 papryki czerwonej
- 1/4 papryki zielonej
- 100 g sera żółtego
- 3 łyżki kukurydzy konserwowej
- 1/2 średniej cebuli ( u mnie czerwona)
- 2-3 pieczarki
- 1 łyżka oleju do podsmażenia pieczarek
- przyprawy do pieczarek: szczypta soli, pieprzu, doprawki i mielonej czerwonej papryki
- 50g sera feta
- 1 łyżka oleju do natarcia blachy
- opcjonalnie przyprawy: oregano, bazylia, zioła prowansalskie
Pizza wegetariańska przepis na ciasto
Do miski wlej ciepłą wodę i mleko. Dodaj łyżkę cukru i drożdże. Wszystko wymieszaj aż drożdże i cukier się rozpuszczą.
W osobnej misce odmierz 300 g mąki, wsyp łyżeczkę soli i wlej olej. Wymieszaj krótko łyżką.
Następnie do mąki wlej rozczyn i mieszaj łyżką aż utworzy się ciasto. Po tym wyrabiaj je chwilę ręką, tworząc gładkie ciasto. Możesz je wyrabiać w misce lub na stolnicy. Podczas wyrabiania rozciągaj ciasto i składaj na pół. Zrób to kilkukrotnie. Uformują się dłuższe wiązania glutenu, a samo ciasto nabierze powietrza i będzie bardziej puszyste po upieczeniu. Po wyrobieniu uformuj kulę, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce ok. 30-40 stopni Celsjusza na 15 do 30 minut.
Pizza wegetariańska – przygotowanie składników
W tym czasie przygotuj pieczarki. Opłucz je i pokrój w plasterki. Następnie podsmażaj na średnim ogniu z łyżką oleju, aż będą miękkie, czyli około 5-8 minut. Na koniec przypraw szczyptą soli i pieprzu. Możesz dodać też szczyptę doprawki i posypać mieloną czerwoną papryką. Nie smaż zbyt długo, żeby nie straciły zbytnio na objętości. Pamiętaj, że będą się jeszcze piec.
Następnie pomidora przekrój na pół, a każdą połówkę na plasterki. Czerwoną i zieloną paprykę pokrój w paski, i kolejno w kostkę. Cebulę pokrój w piórka lub drobniej – ja kroję zawsze piórka na mniejsze kawałki.
Pizza wegetariańska przepis
Teraz przygotuj blachę na pizzę i rozsmaruj na niej olej. Wyjmij podrośnięte ciasto i połóż na środku nasmarowanej blachy. Spłaszcz kulę i ugniatając w kierunku brzegów pokryj ciastem całą powierzchnię blachy. Odstaw w ciepłe miejsce na około 10 minut do wyrośnięcia.
Następnie na cieście rozsmaruj sos, zostawiając odstęp 1-2 cm od brzegów.
Na pizzę po kolei nakładaj: pomidory, zieloną i czerwoną paprykę, pieczarki, kukurydzę oraz cebulkę. Posyp pokrojonym w kostkę lub drobno startym żółtym serem, a także pokrojonym w kostkę serem feta oraz ewentualnymi przyprawami.
Pizzę włóż do piekarnika nagrzanego na minimum 200 stopni Celsjusza. Im większa temperatura, tym pizza szybciej się upiecze i będzie miękka w środku, nie wysuszy się. Jeśli masz kuchenkę z termoobiegiem piecz pizzę przez około 10 minut, aż będzie dobrze przyrumieniona. Natomiast jeśli nie masz termoobiegu piecz pizzę przez około 20-25 minut, do wypieczenia. W obu przypadkach piecz pizze z grzałką góra-dół.
Spód zazwyczaj piecze się dłużej niż wierzch, dlatego jeśli chcesz mieć pewność że pizza jest upieczona, podważ delikatnie łopatką brzeg pizzy i sprawdź, czy jest zarumieniona tez od dołu.
Po upieczeniu wyjmij z blachy i pokrój na kawałki. Podawaj ze świeżą bazylią, sosem do pizzy lub ketchupem. Smacznego!