Pizza Margherita przepis
Pizza Magrherita, to znana, prosta i smakowita pizza o prawdziwie włoskich korzeniach. Doskonała kiedy nie masz zbyt wielu składników, a jednocześnie masz ochotę, by schrupać coś naprawdę dobrego. Margherita przygotowana z oryginalnych włoskich składników sprawdzi się też, kiedy chcesz zaimponować osobie, na której Ci zależy – jest typowym klasykiem pizzy włoskiej, a jej wykwintny smak potrafi oczarować.
Czas przygotowania: ok. 1 godzina
Liczba porcji: 8 kawałków
Pizza Margherita przepis
Przepis na pizzę Margheritę obejmuje składniki na jedną pizzę o średnicy 32 cm lub blachę prostokątną o wym. 35 x 23 cm
Pizza Margherita składniki
- 300 g mąki typu 00
- 140 ml ciepłej wody ok. 30-40 stopni Celsjusza
- 10 g drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 30 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżka cukru
- 4 łyżki sosu pomidorowego
- 1 pomidor
- 125 g sera mozzarella – biała kulka
- kilkanaście listków bazylii
- olej do nasmarowania blachy
- przyprawy: bazylia, oregano
Przygotowanie ciasta do pizzy Margherity
W misce umieść drożdże, łyżkę cukru i zalej wodą. Wymieszaj dokładnie do rozpuszczenia i odstaw.
Obok w naczyniu odmierz 300 g mąki. Wsyp do niej łyżeczkę cukru i wlej oliwę z oliwek. Wymieszaj krótko łyżką. Następnie wlej rozczyn drożdży i ponownie mieszaj drewnianą łyżką, aż wszystkie składniki połączą się i utworzy się ciasto. Odstaw ciasto na 2 minuty, żeby się uelastyczniło.
Następnie ciasto wyrabiaj rękami, starając się go rozciągać i składać brzegi do siebie. Po krótkim wyrobieniu odstaw ciasto – w misce przykrytej ściereczką na około 10 – 15 minut – w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Pizza Margherita przepis
Pomidora opłucz i pokrój w plasterki. Możesz też użyć np. pomidorków koktajlowych, pokrój je wtedy w ćwiartki lub plasterki.
Po wyrośnięciu, ciasto wyjmij i wyrób w rękach kilka razy rozciągając i składając do siebie, dopóki wiązania glutenu nie będą się rozrywać. Po tym odstaw na 2-3 min. Stanie się wtedy bardziej elastyczne.
Wyjmij i przygotuj blachę, nasmaruj ja olejem. Na środku połóż ciasto i ugniataj go rozciągając w kierunku brzegów, aż utworzy się okrągły placek, pokrywający całą blachę. Staraj się też uformować wyższe i grubsze brzegi.
Na środek wyłóż 4 łyżki sosu pomidorowego i rozsmaruj na spodzie pizzy. Nie smaruj grubszych brzegów. Na sos dodaj pomidory i mozzarellę. Ser porwij na małe kawałki i układaj je na pizzy. Możesz też pokroić go w cieniutkie plasterki. Wierzch pizzy posyp przyprawami – u mnie bazylia i oregano – i skrop oliwą z oliwek.
Tak przygotowaną pizzę włóż do dobrze nagrzanego piekarnika na minimum 200 stopni Celsjusza i piecz przez około 10 minut, grzałka góra-dół z termoobiegiem. Jeśli nie masz termoobiegu nastaw piekarnik na minimum 220 stopni Celsjusza i piecz około 20-25 minut. Im wyższa temperatura, tym lepiej pizza się upiecze, będzie miększa w środku i z chrupiącymi brzegami.
Upieczona pizza powinna być dobrze zarumieniona. Spód pizzy piecze się zazwyczaj wolniej, dlatego zanim wyjmiesz blachę z piekarnika, podważ lekko łopatką ciasto i sprawdź, czy jest rumiana od spodu. Jeśli jest blada, włóż ją jeszcze do piekarnika i piecz około 5 minut najlepiej z grzałką tylko od dołu.
Po upieczeniu wyjmij pizzę i wyłóż na deskę. Na wierzch wyłóż zieloną bazylię. Następnie pokrój nożem na kawałki i podawaj z sosem pomidorowym lub ketchupem.
Smacznego.
P.S. Nie zapomnij tylko podzielić się z najbliższymi 😉
2 komentarzy
Robiłam dzisiaj i wyszła naprawdę pyszna 😋
Super! 😀