Popularne:
Owsianki Pizza

Pizza Margherita przepis

Pizza Magrherita, to znana, prosta i smakowita pizza o prawdziwie włoskich korzeniach. Doskonała kiedy nie masz zbyt wielu składników, a jednocześnie masz ochotę, by schrupać coś naprawdę dobrego. Margherita przygotowana z oryginalnych włoskich składników sprawdzi się też, kiedy chcesz zaimponować osobie, na której Ci zależy – jest typowym klasykiem pizzy włoskiej, a jej wykwintny smak potrafi oczarować.

Czas przygotowania: ok. 1 godzina

Liczba porcji: 8 kawałków

Pizza Margherita przepis

Przepis na pizzę Margheritę obejmuje składniki na jedną pizzę o średnicy 32 cm lub blachę prostokątną o wym. 35 x 23 cm

Pizza Margherita składniki

  • 300 g mąki typu 00
  • 140 ml ciepłej wody ok. 30-40 stopni Celsjusza
  • 10 g drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżka cukru
  • 4 łyżki sosu pomidorowego
  • 1 pomidor
  • 125 g sera mozzarella – biała kulka
  • kilkanaście listków bazylii
  • olej do nasmarowania blachy
  • przyprawy: bazylia, oregano

Przygotowanie ciasta do pizzy Margherity

pizza margherita składniki

W misce umieść drożdże, łyżkę cukru i zalej wodą. Wymieszaj dokładnie do rozpuszczenia i odstaw.

Obok w naczyniu odmierz  300 g mąki. Wsyp do niej łyżeczkę cukru i wlej oliwę z oliwek. Wymieszaj krótko łyżką. Następnie wlej rozczyn drożdży i ponownie mieszaj drewnianą łyżką, aż wszystkie składniki połączą się i utworzy się ciasto. Odstaw ciasto na 2 minuty, żeby się uelastyczniło.

ciasto na pizzę margheritę

Następnie ciasto wyrabiaj rękami, starając się go rozciągać i składać brzegi do siebie. Po krótkim wyrobieniu odstaw ciasto – w misce przykrytej ściereczką na około 10 – 15 minut – w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Pizza Margherita przepis

Pomidora opłucz i pokrój w plasterki. Możesz też użyć np. pomidorków koktajlowych, pokrój je wtedy w ćwiartki lub plasterki. 

Po wyrośnięciu, ciasto wyjmij i wyrób w rękach kilka razy rozciągając i składając do siebie, dopóki wiązania glutenu nie będą się rozrywać. Po tym odstaw na 2-3 min. Stanie się wtedy bardziej elastyczne.

Wyjmij i przygotuj blachę, nasmaruj ja olejem. Na środku połóż ciasto i ugniataj go rozciągając w kierunku brzegów, aż utworzy się okrągły placek, pokrywający całą blachę. Staraj się też uformować wyższe i grubsze brzegi.

ciasto na pizzę margerithę wyłożone na blachę

Na środek wyłóż 4 łyżki sosu pomidorowego i rozsmaruj na spodzie pizzy. Nie smaruj grubszych brzegów. Na sos dodaj pomidory i mozzarellę. Ser porwij na małe kawałki i układaj je na pizzy. Możesz też pokroić go w cieniutkie plasterki. Wierzch pizzy posyp przyprawami – u mnie bazylia i oregano – i skrop oliwą z oliwek.

pizza margeritha z wyłożonymi składnikami przed pieczeniem

Tak przygotowaną pizzę włóż do dobrze nagrzanego piekarnika na minimum 200 stopni Celsjusza i piecz przez około 10 minut, grzałka góra-dół z termoobiegiem. Jeśli nie masz termoobiegu nastaw piekarnik na minimum 220 stopni Celsjusza i piecz około 20-25 minut. Im wyższa temperatura, tym lepiej pizza się upiecze, będzie miększa w środku i z chrupiącymi brzegami.

Upieczona pizza powinna być dobrze zarumieniona. Spód pizzy piecze się zazwyczaj wolniej, dlatego zanim wyjmiesz blachę z piekarnika, podważ lekko łopatką ciasto i sprawdź, czy jest rumiana od spodu. Jeśli jest blada, włóż ją jeszcze do piekarnika i piecz około 5 minut najlepiej z grzałką tylko od dołu.

pizza margeritha po upieczeniu

Po upieczeniu wyjmij pizzę i wyłóż na deskę. Na wierzch wyłóż zieloną bazylię. Następnie pokrój nożem na kawałki i podawaj z sosem pomidorowym lub ketchupem.

Smacznego.

P.S. Nie zapomnij tylko podzielić się z najbliższymi 😉

pizza margeritha

2 komentarzy

Gosia pisze:

Robiłam dzisiaj i wyszła naprawdę pyszna 😋

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Pizza Margherita czy pizza Margarita

Pizza Margherita i pizza Margarita to dwie wersje nazwy jednej z najbardziej popularnych i tradycyjnych włoskich pizz. Pizza Margherita jest pisana poprawnie i jest nazwą oficjalną tej pizzy. Została ona stworzona we Włoszech w latach 80. XIX wieku i nazwana na cześć królowej Margherity.

Pizza Margherita składa się z cienko rozwałkowanego ciasta, sosu pomidorowego, mozzarelli i bazylii, co odzwierciedla barwy włoskiej flagi. Jest uważana za klasyczną pizzę i często uważana za wzór do naśladowania dla innych pizz.

Natomiast pizza Margarita jest błędną nazwą, która jest czasami używana jako alternatywna nazwa dla pizzy Margherita. Chociaż jest to błąd, jest on powszechnie powielany i jest często spotykany w menu w restauracjach.

W każdym razie, to klasyczna pizza, która jest uwielbiana przez wielu i uważana za jedną z najlepszych propozycji w kuchni włoskiej. Pizza Margherita zawdzięcza swoją nazwę włoskiej królowej – Marghericie Sabaudzkiej. To właśnie na jej cześć jeden z Włoskich kucharzy stworzył przepis na prostą i jednocześnie tak doskonałą w smaku pizzę.

Pizza Margherita

Pizza Margherita z Neapolu to jedna z najprostszych do wykonania włoskich pizz i jednocześnie popularne danie kuchni włoskiej. Aby zamówić ją w restauracji, wystarczy wspomnieć o nazwie, gdyż ten rodzaj pizzy przygotowują wszystkie pizzerie świata. Składa się ona z cienkiego ciasta, sosu pomidorowego, mozzarelli i kilku listków świeżej bazylii, posypanych szczyptą soli.

Pizza Margherita jest pyszna i łatwa do przygotowania w domu. Aby ją przyrządzić, wystarczy wymieszać ciasto na pizzę, dodać sos pomidorowy, ułożyć plastry mozzarelli i posypać świeżą bazylią. Następnie wstawiamy ją do pieca i pieczemy przez około 10-20 minut, aż będzie złocista i chrupiąca. Jeśli nie masz okrągłej blachy na pizzę skorzystaj z tortownicy, dobrze aby Margherita miała okrągły kształt. Zachęcam do pieczenia pizzy Margherita w domu, gdyż jest łatwa w przygotowaniu i każdy jest w stanie taką pizzę przygotować.

Czy do pizzy Margherity można dodać więcej składników?

Jeśli chcesz mieć prawdziwą włoską pizzę Margherita używaj wyłącznie dodatków do pizzy zawartych w przepisie. W przeciwnym wypadku nie będzie to już Margherita. Natomiast jeśli odzwierciedlenia klasyka nie jest Twoim priorytetem, możesz dodać składniki wedle uznania. Jeśli natomiast chcesz, możesz przed włożeniem pizzy do piekarnika wziąć 2 łyżeczki mąki i posypać brzegi ciasta. Po wyciągnięciu będzie wyglądać bardziej klimatycznie i włosko. Nie zapomnij też skropić pizzy łyżką oliwy zanim przełożysz do upieczenia.

Pizza Margherita w Waszym wykonaniu

Przygotowując pizzę Margheritę warto wykorzystać prawdziwe włoskie dodatki, by móc zasmakować się w prawdziwym smaku włoskiej Margherity. Składniki, które najlepiej się sprawdzą to: pomidory San Marzano (często sprzedawane jako pomidory z puszki) i ser Mozzarella di bufala Campana – jest to ser z bawolego mleka produkowany we Włoszech. Jeśli ich jednak nie macie wykorzystajcie świeże polskie składniki – też będzie pyszna. W wyjątkowych sytuacjach, kiedy nie mam prawdziwego sosu do pizzy, ciasto smaruję koncentratem pomidorowym.

Zachęcam do skorzystania z tego przepisu, bo naprawdę warto wypróbować i poczuć ten prawdziwy smak pizzy Margherita.