Pizza grecka
Pizza grecka to oryginalna odmiana popularnego dania, która zyskała sławę za sprawą swoich charakterystycznych składników i smaków. W niniejszym artykule poznamy sekrety przyrządzania doskonałej pizzy greckiej.
Czas przygotowania: ok. 1 godzina
Liczba porcji: 8 kawałków
Pizza grecka
Pizza grecka pomimo, że nie zawiera mięsa jest jedną z najbardziej bogatych w składniki pizz. Dzięki temu jest bardzo sycąca, a przy okazji oryginalnie wygląda, gdyż wyróżnia się gamą kolorów różnorodnych warzyw.
Aromatyczny wypiek z chrupiącym ciastem.
Liczba porcji: 8 kawałków
Czas przygotowania: około 1 godziny
Ilość składników jest odpowiednia na blachę o średnicy 32 cm. Będzie też proporcjonalna dla prostokątnej blachy będzie to 35×23 cm. Jeśli masz mniejszą (większą) formę zmniejsz bądź zwiększ proporcjonalnie ilość składników, w przeciwnym razie będziesz mieć pizzę na grubym lub cienkim cieście.
Pizza grecka składniki na ciasto
- 300 g mąki
- 100 ml ciepłej wody, ok. 30-40 stopni Celsjusza
- 40 ml ciepłego mleka, ok. 30-40 stopni Celsjusza
- 30 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżka cukru
- 10 g drożdży
- szczypta soli
Pizza grecka składniki na wierzch
- 50 g sera Mozzarella
- 50 g sera Feta
- 5-6 pomidorków koktajlowych
- 6-8 oliwek zielonych
- 6-8 oliwek czarnych
- 1/4 czerwonej papryki
- 10 g szpinaku
- 0,5 malej czerwonej cebuli
- 4 łyżki sosu pomidorowego
- przyprawy na wierzch: bazylia, oregano, zioła prowansalskie
- olej do wysmarowania formy
Pizza grecka przepis
Do miski wlej wodę i mleko. Do tego dodaj drożdże i 1 łyżkę cukru. Wszystko ze sobą dokładnie wymieszaj.
W drugiej większej misce odmierz 300 g mąki, dodaj łyżeczkę soli i wlej olej. Wymieszaj krótko mąkę z olejem, następnie wlej rozczyn i wymieszaj wszystko łyżką, aż utworzy się ciasto. W końcowym etapie uformuj rękami kulę i odstaw w ciepłe miejsce na 2-3 min, aby uelastyczniła się, w celu łatwiejszego wyrabiania. Po tym czasie wyrabiaj jeszcze przez chwilę ciasto rękami kilkukrotnie rozciągając i składając na pół. Wyrobione ciasto odstaw do miski przykrytej ściereczką w ciepłe miejsce (ok. 30-40 stopni Celsjusza) na około 10-15 minut.
Pizza grecka przepis
Teraz przygotuj składniki na wierzch. Warzywa opłucz, pomidory koktajlowe pokrój w plasterki, lub ćwiartki. Pół cebuli obierz i pokrój w piórka, lub drobniej. Paprykę pokrój w paski, a następnie w kostkę. Oliwki pokrój w plasterki. Ser Feta delikatnie pokrój w kostkę, natomiast ser Mozzarella zetrzyj na tarce.
Ciasto wyjmij z miski. Powinno być po wyrośnięciu elastyczne i puszyste. Wyrób przez chwilę, rozciągając i składając je do siebie. Formują się wtedy wiązania glutenu, przez co ciasto ładnie rośnie i po upieczeniu jest miękkie i puszyste. Następnie odstaw na 2-3 min, aby uelastyczniło się przed przełożeniem go na blachę – będzie łatwiej się rozciągać. Po tym czasie wyjmij blachę i nasmaruj olejem. Na środku połóż ciasto i ugniatając, rozciągaj je w kierunku brzegów, aż pokryjesz całą powierzchnię. Brzegi możesz uformować nieco grubsze.
W następnym kroku wyłóż na ciasto 4 łyżki sosu pomidorowego i równo rozprowadź go po powierzchni, zostawiając odstęp ok. 1 cm od brzegów. Na tak przygotowane ciasto wyłóż starty żółty ser, a następnie składniki: pomidory, oliwki, czerwoną paprykę, szpinak, ser Feta i cebulę. Na koniec skrop całą pizzę oliwą z oliwek.
Jeśli masz więcej sera żółtego, możesz dodatkowo zetrzeć go i posypać wierzch.
Wcześniej włącz piekarnik. Jeśli masz termoobieg, nagrzej go na min. 200 stopni Celsjusza, grzałka góra-dół. W przypadku braku termoobiegu ustaw minimum 220 stopni Celsjusza góra-dół. W obu przypadkach im większa temperatura, tym lepiej upiecze się pizza, będzie miękka w środku z chrupkimi brzegami, w niskiej temperaturze pizza może wysychać i robić się twarda.
Pizzę włóż do dobrze nagrzanego piekarnika. Jeśli masz termoobieg, piecz około 10 minut, aż brzegi będą dobrze zarumienione. Jeśli natomiast go nie masz, piecz około 20-25 minut.
Spód pizzy piecze się wolniej, dlatego choć brzegi mogą wydawać się upieczone, spód może okazać się surowy. Przed wyjęciem z piekarnika najlepiej podważ lekko łopatką pizzę i sprawdź czy spód jest rumiany. Jeśli jest blady, piecz jeszcze do 5 minut, możesz też ustawić tylko dolną grzałkę i przetestować jak jak się upiecze.
Upieczoną pizze wyjmij z piekarnika i przełóż na deskę. Pokrój na kawałki, podawaj z sosem lub ketchupem.
Smacznego.