Popularne:
Owsianki Pizza

Pizza grecka

Pizza grecka to oryginalna odmiana popularnego dania, która zyskała sławę za sprawą swoich charakterystycznych składników i smaków. W niniejszym artykule poznamy sekrety przyrządzania doskonałej pizzy greckiej.

Czas przygotowania: ok. 1 godzina

Liczba porcji: 8 kawałków

Pizza grecka

Pizza grecka pomimo, że nie zawiera mięsa jest jedną z najbardziej bogatych w składniki pizz. Dzięki temu jest bardzo sycąca, a przy okazji oryginalnie wygląda, gdyż wyróżnia się gamą kolorów różnorodnych warzyw.

Aromatyczny wypiek z chrupiącym ciastem.

Liczba porcji: 8 kawałków

Czas przygotowania: około 1 godziny

Ilość składników jest odpowiednia na blachę o średnicy 32 cm. Będzie też proporcjonalna dla prostokątnej blachy będzie to 35×23 cm. Jeśli masz mniejszą (większą) formę zmniejsz bądź zwiększ proporcjonalnie ilość składników, w przeciwnym razie będziesz mieć pizzę na grubym lub cienkim cieście. 

Pizza grecka składniki na ciasto

  • 300 g mąki
  • 100 ml ciepłej wody, ok. 30-40 stopni Celsjusza
  • 40 ml ciepłego mleka, ok. 30-40 stopni Celsjusza
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżka cukru
  • 10 g drożdży
  • szczypta soli

Pizza grecka składniki na wierzch

  • 50 g sera Mozzarella
  • 50 g sera Feta
  • 5-6 pomidorków koktajlowych
  • 6-8 oliwek zielonych
  • 6-8 oliwek czarnych
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 10 g szpinaku
  • 0,5 malej czerwonej cebuli
  • 4 łyżki sosu pomidorowego
  • przyprawy na wierzch: bazylia, oregano, zioła prowansalskie
  • olej do wysmarowania formy

Pizza grecka przepis

Do miski wlej wodę i mleko. Do tego dodaj drożdże i 1 łyżkę cukru. Wszystko ze sobą dokładnie wymieszaj.

pizza grecka składniki

W drugiej większej misce odmierz 300 g mąki, dodaj łyżeczkę soli i wlej olej. Wymieszaj krótko mąkę z olejem, następnie wlej rozczyn i wymieszaj wszystko łyżką, aż utworzy się ciasto. W końcowym etapie uformuj rękami kulę i odstaw w ciepłe miejsce na 2-3 min, aby uelastyczniła się, w celu łatwiejszego wyrabiania. Po tym czasie wyrabiaj jeszcze przez chwilę ciasto rękami kilkukrotnie rozciągając i składając na pół. Wyrobione ciasto odstaw do miski przykrytej ściereczką  w ciepłe miejsce (ok. 30-40 stopni Celsjusza) na około 10-15 minut.

ciasto na pizzę grecką

Pizza grecka przepis

Teraz przygotuj składniki na wierzch. Warzywa opłucz, pomidory koktajlowe pokrój w plasterki, lub ćwiartki. Pół cebuli obierz i pokrój w piórka, lub drobniej. Paprykę pokrój w paski, a następnie w kostkę. Oliwki pokrój w plasterki. Ser Feta delikatnie pokrój w kostkę, natomiast ser Mozzarella zetrzyj na tarce.

Ciasto wyjmij z miski. Powinno być po wyrośnięciu elastyczne i puszyste. Wyrób przez chwilę, rozciągając i składając je do siebie. Formują się wtedy wiązania glutenu, przez co ciasto ładnie rośnie i po upieczeniu jest miękkie i puszyste. Następnie odstaw na 2-3 min, aby uelastyczniło się przed przełożeniem go na blachę – będzie łatwiej się rozciągać. Po tym czasie wyjmij blachę i nasmaruj olejem. Na środku połóż ciasto i ugniatając, rozciągaj je w kierunku brzegów, aż pokryjesz całą powierzchnię. Brzegi możesz uformować nieco grubsze.

W następnym kroku wyłóż na ciasto 4 łyżki sosu pomidorowego i równo rozprowadź go po powierzchni, zostawiając odstęp ok. 1 cm od brzegów. Na tak przygotowane ciasto wyłóż starty żółty ser, a następnie składniki: pomidory, oliwki, czerwoną paprykę, szpinak, ser Feta i cebulę. Na koniec skrop całą pizzę oliwą z oliwek.

pizza grecka z nałożonymi składnikami przed upieczeniem

Jeśli masz więcej sera żółtego, możesz dodatkowo zetrzeć go i posypać wierzch. 

Wcześniej włącz piekarnik. Jeśli masz termoobieg, nagrzej go na min. 200 stopni Celsjusza, grzałka góra-dół. W przypadku braku termoobiegu ustaw minimum 220 stopni Celsjusza góra-dół. W obu przypadkach im większa temperatura, tym lepiej upiecze się pizza, będzie miękka w środku z chrupkimi brzegami, w niskiej temperaturze pizza może wysychać i robić się twarda. 

Pizzę włóż do dobrze nagrzanego piekarnika. Jeśli masz termoobieg, piecz około 10 minut, aż brzegi będą dobrze zarumienione. Jeśli natomiast go nie masz, piecz około 20-25 minut. 

pizza grecka po upieczeniu

Spód pizzy piecze się wolniej, dlatego choć brzegi mogą wydawać się upieczone, spód może okazać się surowy. Przed wyjęciem z piekarnika najlepiej podważ lekko łopatką pizzę i sprawdź czy spód jest rumiany. Jeśli jest blady, piecz jeszcze do 5 minut, możesz też ustawić tylko dolną grzałkę i przetestować jak jak się upiecze.

Upieczoną pizze wyjmij z piekarnika i przełóż na deskę. Pokrój na kawałki, podawaj z sosem lub ketchupem.

Smacznego.

pokrojona pizza grecka
gotowa pizza grecka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Grecka pizza

Prawdziwa grecka pizza to nie tylko świeży placek ułożony i rozwałkowany na okrągły kształt. Pizza grecka to rodzaj pizzy, który charakteryzuje się specjalnym dodatkiem składników, takich jak ser feta, pomidory, cebula, oliwki i bazylia, czy prawdziwa gracka oliwa z oliwek. To połączenie smaków i składników inspirowane tradycyjną kuchnią grecką.

Aby wykonać pizzę grecką zaczynamy od ciasta. Na tym etapie warto zadbać by było miękkie, dlatego polecam mąkę przesiać zanim zamieszasz z niej ciasto. Następnie do mąki dodać sól, a do rozpuszczonych w ciepłej wodzie drożdży, dodać cukier – czyli później już standardowo wyrabiamy w misce, a następnie na stolnicy lub blacie.

Pizza grecka różni się od pizzy włoskiej składnikami i objętością. Grecka jest wyższa przez dużą ilość składników, które znacznie uwypuklają jej kształt. Jest też nieco bardziej aromatyczna dzięki charakterystycznemu zapachowi oliwek. Zobacz moje podobne przepisy na pizze i odkryj kulinarną moc pysznych smaków nie tylko z kuchni greckiej!

Feta, drożdże, czosnek? – zobacz bez czego nie zrobisz prawdziwej pizzy greckiej

Aby zrobić prawdziwą grecką pizzę należy nadać jej greckiego charakteru już na etapie przygotowywania ciasta. W tym celu wymagane jest, by korzystać w jak największym stopniu z prawdziwych greckich składników. Czyli np. oliwa z oliwek zamiast zwykłego oleju jak w przypadku pizzy wegetariańskiej czy z kurczakiem. Kolejnym elementem przygotowania pizzy greckiej jest kolejność wykładania składników na ciasto. W pierwszej kolejności standardowo smaruje się ciasto sosem do pizzy, następnie należy posypać startą mozarellą i dopiero wykładać składniki, które posypać należy oregano i bazylią. Można też delikatnie oprószyć drobno startym serem, jednak nie może to przykryć kolorowej struktury. Grecy lubią widzieć mnóstwo kolorów na pizzy nie można ich zatem schować pod serem.

Dania kulinarne prosto z Grecji

Grecja jest znana z wielu wspaniałych dań kulinarnych, które charakteryzują się świeżymi składnikami, prostymi recepturami i intensywnymi smakami. Oto kilka popularnych dań z Grecji:

  • Souvlaki – kawałki mięsa (często kurczaka lub cielęcego) grillowane na patyku z warzywami, takimi jak cebula i papryka.
  • Gyros – danie składające się z ciętego mięsa (np. kurczaka, cielęcego lub wieprzowego) grillowanego na wirującej szpuli, podawane z pszenicznym płatkiem i zestawem sałatek.
  • Moussaka – duszone warzywa (np. bakłażan, ziemniaki i cebula) z warstwami mielonego mięsa i beszamelu, ułożone w formie i pieczone w piekarniku.
  • Pastitsio – duszone makaron z warstwami mielonego mięsa i beszamelu, podobne do lasagne.

Te dania to tylko niektóre z wielu wspaniałych potraw, które można znaleźć w Grecji. Wszystkie one łączą w sobie świeże składniki, prostą kuchnię i intensywne smaki, tworząc jedną z najsmaczniejszych i najzdrowszych kuchni na świecie.