Owsianka na mleku kokosowym
Owsianka jest jednym z najprostszych i najsmaczniejszych śniadań. Istnieje wiele badań opisujących prozdrowotne właściwości płatków owsianych, dlatego nie powinno zabraknąć ich w Twojej kuchni, a włączenie ich do codziennego jadłospisu to krok w stronę dobrego zdrowia i długiego życia.
Owsianka na mleku kokosowym jest pełna witamin i wartości odżywczych. Świetnie nadaje się jako pierwsze śniadanie każdego dnia. Dlatego, jeśli z jakiegoś powodu nie możesz pić mleka zwierzęcego, a owsianki na wodzie nie są dla Ciebie już tak smaczne, spróbuj koniecznie owsianki na mleku kokosowym. Jest delikatna w smaku, pożywna i sycąca.
Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 2
Owsianka na mleku kokosowym
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
W przepisie użyłam płatków owsianych górskich i takie najlepiej się nadadzą do gotowania, bo dobrze wchłaniają mleko. Jeśli masz płatki owsiane błyskawiczne, zmniejsz ilość mleka i skróć czas gotowania.
Mleko kokosowe polecam zrobić samemu. Będzie świeże i pyszne. Idealnie nadaje się do owsianki oraz innych śniadań. Prosty i szybki przepis znajdziesz na moim blogu: [mleko kokosowe przepis – link].
W tym przepisie użyłam miód z mniszka lekarskiego. Jednak równie dobra będzie też inna odmiana miodu naturalnego. W zastępstwie możesz użyć np. syropu klonowego lub go pominąć – owsianka będzie po prostu mniej słodka.
Owsianka na mleku kokosowym składniki
- 1 szklanka (110 g) płatków owsianych
- 1,5 szklanki mleka kokosowego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- opcjonalnie: orzechy, bakalie, wiórki kokosowe, maliny, banan, owoce sezonowe
Owsianka na mleku kokosowym przepis
Do naczynia wlej mleko i wsyp płatki owsiane. Ja dodałam na tym etapie również rodzynki. Całość doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Po około 8-10 minutach płatki zaczną gęstnieć i wtedy należy je zdjąć z palnika.
Następnie do owsianki z mlekiem kokosowym wsyp łyżeczkę cynamonu i łyżkę miodu. Wymieszaj. Odstaw na 2-3 minuty, żeby jeszcze zgęstniała.
Gotową owsiankę przełóż do miseczek i podawaj udekorowaną wiórkami kokosowymi, bakaliami lub owocami. Lista możliwości i dodatków jest naprawdę długa. Dlatego kombinuj z ulubionymi smakami i ciesz się pożywnym i sycącym śniadaniem.
Kokosowa owsianka na mleku kokosowym, to pyszne i zdrowe śniadanie
Kokosowa owsianka na mleku kokosowym to smaczne i zdrowe śniadanie, które dostarcza organizmowi wiele korzystnych składników odżywczych. Owsianka jest jednym z najpopularniejszych rodzajów płatków zbożowych i jest bogatym źródłem węglowodanów i błonnika. W połączeniu z mlekiem kokosowym, które jest źródłem tłuszczów nienasyconych i innych cennych składników odżywczych, tworzy się pełnowartościowe i sycące śniadanie.
Płatki owsiane wystarczy wsypać do garnka, zalać mlekiem kokosowym i podgotować, aż płatki wchłoną całe mleko i całą wodę. Następnie dodać ulubionych składników jak np. bakalie i ekspresowe śniadanie w 5 minut gotowe! Możesz zjeść od razu bądź przygotować wieczorem, by mieć na rano.
Owsianka na mleku kokosowym
Owsianka na mleku kokosowym to jedno z moich ulubionych śniadań, które wykorzystuje do urozmaicenia standardowych owsianek. Jako dodatek uzupełniający walory smakowe owsianki na mleku kokosowym sprawdzą się różnego rodzaju ziarna, nasiona i owoce (nawet te z puszki choć zawsze polecam świeże), jagody, a nawet dodać można masło orzechowe czy pokrojone orzechy. Jeśli chcemy nadać bardziej wyrazistego i nieco kwaśnego smaku można pokropić tak przygotowane śniadanie sokiem z limonki. Świetnie nada się też dodatek nabiału do tego typu owsianki. Owsianka z twarogiem to bardzo pożywne i sycące śniadanie, które utrzymuje sytość dłużej niż te standardowe.
Jak wykorzystać mleczko kokosowe
Mleczko kokosowe to sok z wnętrza kokosa, natomiast mleko kokosowe robione jest z wiórków kokosowych, dlatego też oba te produkty różnią się nieco w smaku. Oba produkty można wykorzystać w różnych potrawach, ale należy pamiętać, że mleczko kokosowe jest lżejsze i mniej tłuste niż mleko kokosowe, z którego pozyskiwać można kokosowy olej przyjmujący formę stałą już w temperaturze pokojowej.
Przykładowe dania do których świetnie nada się mleczko kokosowe:
- Zupy i sosy – mleczko kokosowe może być używane do dodawania gładkości i kremowego smaku do zup i sosów.
- Potrawy kuchni azjatyckiej – mleczko kokosowe jest często używane w kuchni tajskiej, indyjskiej i innych kuchniach azjatyckich do przygotowywania daniach takich jak curry.
- Desery – mleczko kokosowe można dodawać do deserów, takich jak koktajle i smoothie, aby nadać im kremowej konsystencji i smaku.
- Wypieki – mleczko kokosowe może być używane zamiast mleka lub śmietany w wypiekach takich jak ciasta, ciasteczka i muffiny.
- Kawa – mleczko kokosowe może być używane jako zamiennik mleka lub śmietany do kawy.
- Naleśniki – idealnie sprawdzi się dodatek mleczka kokosowego to twarogu, który mieszamy na nadzienie
Warto pamiętać, że mleczko kokosowe może zmieniać smak potraw, dlatego warto wypróbować je w różnych recepturach i dowolnie dostosować proporcje do własnych preferencji smakowych.
Chętnie tez dowiem się jak Wy wykorzystujecie mleczko kokosowe. Podzielcie się tym ze mną w komentarzu. Chętnie też zobaczę owsiankę na mleku kokosowym w Waszym wykonaniu.