Popularne:
Owsianki Pizza

Owsianka błyskawiczna

Owsianka błyskawiczna to podstawowy rodzaj owsianki przygotowywanej w wersji na zimno jak i na gorąco. Moja dzisiejsza propozycja, to błyskawiczna owsianka na zimno z bananem. Czas przygotowania jest naprawdę ekspresowy, gdyż nie ma tu gotowania, a jedynie miksowanie. Zobacz jak przygotować pyszną i szybką owsiankę błyskawiczną.

Czas przygotowania: 5 minut

Liczba porcji: 2

Owsianka błyskawiczna – składniki

  • 400 ml maślanki
  • 100 g płatków owsianych błyskawicznych lub górskich
  • 1 banan
owsianka błyskawiczna składniki

Owsianka błyskawiczna – przepis

Wszystkie składniki umieść w pojemniku blendera. U mnie wszystko mieści się w bidonie ok. 700 ml. Możesz też zblendować wszystko w misie blendera, bądź użyć blendera ręcznego. Blenduj przez 30 sekund i gotowe!

Płynny koktajl z płatkami rozlej do dużych kubków. Wyjdzie po około 300 ml owsianki na jedną porcję.

owsianka błyskawiczna po blendowaniu
owsianka błyskawiczna po przygotowaniu
owsianka błyskawiczna po przygotowaniu

Owsianka błyskawiczna – wskazówki

  • Koktajl z płatkami szybko gęstnieje, dlatego jeśli lubisz płynną postać, szybko go wypij. A jeśli wolisz bardziej gęstą konsystencję, wystarczy poczekać kilka minut i możesz jeść koktajl łyżką.
  • W przepisie możesz użyć płatków błyskawicznych, jak i płatków owsianych górskich. Blender bez problemu poradzi sobie z ich strukturą i wyjdzie płynny koktajl.
  • Jeśli lubisz, dodaj do koktajlu dodatki takie jak orzechy, rodzynki, miód, bądź cynamon. Rodzynki i mód będą stanowić naturalny słodzik, a wraz z orzechami dostarczysz swojemu organizmowi więcej witamin i minerałów.
  • Maślankę możesz zastąpić jogurtem naturalnym, owsianka wyjdzie wtedy gęstsza i bardziej kwaśna. Jogurt dodajemy w takiej samej ilości 400 ml.
  • Alternatywą będzie też owsianka na mleku. Tutaj do wyboru mamy mleko krowie, kozie, owcze bądź roślinne. Z powodzeniem możesz użyć mleka migdałowego, kokosowego czy owsianego.
  • Do owsianki możesz dodać też ulubione owoce, np. gruszki, maliny, wiśnie.
  • Ilość płynów decyduje o gęstości posiłku, jeśli lubisz bardziej (mniej) płynną strukturę, dolej więcej (mniej) maślanki, bądź jej zastępnika.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Jak przygotować owsiankę błyskawiczną kokosową?

Przygotowanie owsianki błyskawicznej z kokosem przebiega podobnie jak w przypadku zwykłej owsianki błyskawicznej z tą różnicą, że podczas przygotowywania należy dodać wiórki kokosowe lub użyć kokosowego mleka. Jeśli przestrzegamy ścisłej diety musimy jednak pamiętać, że podniesie to wartość kaloryczną tak przygotowanej owsianki. W 100 g wiórków kokosowych znajduje się 592 kcal, a w mleku kokosowym 223 kcal.

Owsianka błyskawiczna – pomysł na śniadanie

Owsianka błyskawiczna to najlepszy pomysł na śniadanie dla zabieganych i zapracowanych ludzi. Jest to szybki i prosty sposób na przygotowanie smacznego i pożywnego posiłku, który dostarcza wielu cennych składników odżywczych.

Aby przygotować owsiankę błyskawiczną, standardowo należy ugotować pół szklanki płatków owsianych. Możemy użyć zarówno zwykłych płatków, jak i tych błyskawicznych, które różnią się tym, że są poddane obróbce termicznej, dzięki czemu gotują się szybciej. Jeśli chcemy przygotować owsiankę na gorąco płatki należy zalać wrzątkiem i wymieszać, a następnie odstawić na kilka minut, aby nieco napęczniały.

Kiedy płatki są już gotowe, możemy dodać do nich ulubione dodatki, takie jak borówki, cynamon czy miód. Możemy też zalać je mlekiem lub jogurtem, w zależności od naszych preferencji smakowych kalorycznych. Warto jednak pamiętać, że dieta odchudzająca powinna być bogata w błonnik pokarmowy i cenne tłuszcze (nienasycone kwasy tłuszczowe), które pomagają zapobiegać chorobom układu krwionośnego. Oba te składniki znajdziemy w płatkach owsianych.

Jednym z największych zalet owsianki błyskawicznej jest to, że dłuższy czas nie odczuwamy głodu po jej zjedzeniu. Płatki owsiane dostarczają błonnika, który poprawia pracę jelit i ułatwia odchudzanie. Są też świetnym źródłem energii i białka.

Owsianka błyskawiczna jest idealnym pomysłem na szybkie i smaczne śniadanie dla osób, które chcą zrzucić kilka kilogramów. Warto jednak pamiętać, żeby nie znudzić się jednym rodzajem płatków i czasem zamienić je na inne. Możemy też przygotować owsiankę z innymi rodzajami ziaren czy owoców, jak np. jagody lub orzechy. Dzięki temu nasza dieta będzie bardziej urozmaicona i zapewni więcej różnorodnych składników odżywczych.

Owsianka błyskawiczna jest też świetnym pomysłem dla osób, które nie lubią gotować lub mają mało czasu na przygotowanie śniadania. Przygotowanie pysznej owsianki zajmuje tylko 5-10 minut, wystarczy zalać płatki wrzątkiem i dodać ulubione dodatki.

Jeśli natomiast nie chcesz tracić czasu rano na przygotowywanie owsianki możesz zrobić to wieczorem i przygotować pyszną nocną owsiankę.

Podsumowując, owsianka błyskawiczna to pyszny i pożywny pomysł na śniadanie, który jest łatwy do przygotowania i dostarcza wielu cennych składników odżywczych i jest bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe. Warto zatem wypróbować i sprawdzić, czy spełnia nasze oczekiwania.

Płatki owsiane górskie czy płatki błyskawiczne, które wybrać do owsianki błyskawicznej?

Płatki górskie i płatki błyskawiczne różnią się przede wszystkim tym, w jaki sposób są przetworzone. Płatki owsiane górskie są po prostu płatkami, które nie są poddane żadnej obróbce termicznej, natomiast w przypadku płatków błyskawicznych, są one poddane obróbce termicznej, dzięki czemu gotują się szybciej. Wymagają jedynie, aby zalać je wrzątkiem i po kilku minutach są gotowe. Płatki zwykłe górskie zapewniają też większą sytość posiłku. Jeśli mamy nieco więcej czasu na przygotowanie posiłku warto skorzystać z górskiej wersji płatków (tych wymagających zagotowania). Głównie dlatego, że posiadają więcej składników odżywczych. Natomiast jeśli zależy nam na krótkim czasie przygotowania posiłku, idealnie sprawdzą się te błyskawiczne i są najlepszym sposobem na szybkie śniadanie.

Fani żywności liofilizowanej mogą skorzystać z gotowych i szybkich posiłków pozbawionych wody. Gotową owsiankę z owocami wsypujemy do naczynia i zalewamy wrzątkiem. Po kilku minutach posiłek jest zdatny jest do spożycia.

Jak zrobić owsiankę na mleku z płatków górskich?

Podczas przygotowania owsianki zamiast wody, wlać należy mleko i na nim ugotować płatki. Należy jednak uważać, aby nie przypalić posiłku. W tym celu owsiankę należy często mieszać, gdyż dodatek mleka sprawia, że płatki mogą się łatwo przypalić. Po zagotowaniu należy też zmniejszyć ogień. Czym różnią się obie wersje płatków na wodzie i na mleku? Przygotowana na mleku owsianka jest o wiele bardziej sycąca niż owsianka na wodzie, jest też bardziej gęsta. Duże znaczenie w uzyskaniu odpowiedniej gęstości ma też czas gotowania. Przykładowo jeśli skrócimy czas gotowania, owsianka będzie rzadsza a płatki nieco twardsze. Jeśli wydłużymy, zrobi się z tego gęsty kleik.

Zobacz również przepis na równie smaczną roślinną wersję: owsianka na mleku kokosowym.

Indeks glikemiczny i wartości odżywcze płatków owsianych

Surowe płatki owsiane mają indeks glikemiczny w okolicach 40, a po przegotowaniu 50-60.

Wartości odżywcze płatków owsianych (w 100 g):

Energia 373 kcal
Białko 13g
Węglowodany 60g
w tym cukry 1g
Błonnik 10 g