Popularne:
Owsianki Pizza

Nocna owsianka z masłem orzechowym – dietetyczne śniadanie

Nocna owsianka z masłem orzechowym to pyszna i prosta w przygotowaniu opcja na śniadanie lub przekąskę. Jest idealna dla osób, które nie mają czasu na robienie śniadania rano, ponieważ można ją przygotować wieczorem i zostawić w lodówce do rana. W ten sposób owsianka zyska kremową i delikatną w smaku konsystencję. W połączeniu z masłem orzechowym i dodatkami takimi jak owoce, orzechy czy miód, nocna owsianka staje się pełnowartościowym i pysznym posiłkiem, który doda energii na cały dzień. W poniższym przepisie przedstawiam krok po kroku, jak przygotować nocną owsiankę z masłem orzechowym oraz jakie składniki można dodać, by wzbogacić smak i wartość odżywczą posiłku.

Czas przygotowania: 10 minut

Liczba porcji: 1

Składniki na owsiankę z masłem orzechowym:

  • 55 g płatków owsianych (ok. pół szklanki)
  • 100 ml mleka (ok. pół szklanki)
  • 1 – 2 łyżki masła orzechowego
  • pół banana lub gruszki
  • opcjonalnie garść orzechów, łyżka nasion chia, szczypta soli

Nocna owsianka z masłem orzechowym – przepis

Przygotuj naczynie na owsiankę: miseczkę, słoik lub wysoką szklankę. Na śniadanie w pracy lub szkole najlepiej nada się słoik, gdyż łatwo go zamkniesz i wrzucisz do torby czy plecaka. Następnie przygotuj wszystkie składniki i przejdź do połączenia ich.

nocna owsianka z masłem orzechowym

Do naczynia wsyp płatki owsiane, zalej je mlekiem i dodaj masło orzechowe. Jeśli planowałaś dodać orzechy, nasiona chia i szczyptę soli, to również je teraz dodaj. Następnie wymieszaj wszystkie składniki tak, aby równomiernie rozprowadzić masło i płatki w mleku. 

nocna owsianka z masłem orzechowym przed połączeniem składników
nocna owsianka z masłem orzechowym po połączeniu składników

Kiedy składniki będą już połączone, przykryj szczelnie naczynie folią lub przykrywką (w przypadku słoika zamknij) i wstaw do lodówki na noc.

Rano wyjmij owsiankę i dodaj do niej plasterki banana lub gruszki. Teraz już możesz podać do stołu lub zabrać ze sobą do pracy. Tylko nie zapomnij łyżeczki. Smacznego!

gotowa nocna owsianka z masłem orzechowym
gotowa nocna owsianka z masłem orzechowym rano

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Nocna owsianka z masłem orzechowym – jakie składniki można dodać?

Nocna owsianka z masłem orzechowym to sposób na pyszne i zdrowe śniadanie. Oprócz podstawowych składników, można dodać wiele innych, aby wzbogacić smak i wartość odżywczą. Na przykład, można dodać pokrojone owoce, takie jak banany, truskawki czy jagody, a także orzechy, siemię lniane, nasiona chia lub miód czy syrop klonowy – dla dodatkowego słodzenia. Można też dodać cynamon, wanilię lub kakao oraz czekoladę. Masło orzechowe może zostać zastąpione innym masłem, na przykład z orzechów laskowych lub migdałów. A zamiast mleka możesz wykorzystać jogurt. Dzięki temu uzyskasz delikatniejszą konsystencję. Jeśli lubisz eksperymentować ze smakami z pewnością spodoba Ci się przepis: nocna owsianka z bananem.

Nocna owsianka z masłem orzechowym

Nocna owsianka z orzechowym masłem to posiłek bogaty w składniki odżywcze. Owsianka zawiera błonnik, który poprawia trawienie i wpływa korzystnie na poziom cholesterolu we krwi. Masło orzechowe natomiast dostarcza organizmowi cennych tłuszczów roślinnych oraz białka (zwłaszcza to domowe masło). Owoce i dodatki, takie jak miód czy orzechy, zwiększają wartość odżywczą poprzez dostarczenie witamin i minerałów. Nocna owsianka z orzechowym masłem to także posiłek o niskim indeksie glikemicznym, co oznacza, że po spożyciu nie powoduje gwałtownego wzrostu poziomu glukozy we krwi, co jest korzystne dla zdrowia. Jeśli jesteś na diecie polecam Ci nocną owsiankę fit.

Nocna owsianka to szybkie śniadanie

Nocna owsianka to idealne rozwiązanie dla osób, które rano nie mają czasu na szykowanie śniadania. Zrobienie jej zajmuje zaledwie kilka minut wieczorem. Potem odstawia się ją do lodówki na całą noc. Rano wystarczy jedynie wyciągnąć dietetyczny posiłek, wsypać ulubione dodatki i gotowe. Nocna owsianka jest zdrowym i sycącym posiłkiem, który dostarcza organizmowi szereg niezbędnych składników odżywczych, takich jak błonnik, węglowodany i białko oraz witaminy i minerały niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ze względu na to, że jest to zimny posiłek jego kaloryczność ocenia się na nieco mniejszą niż suma kalorii użytych składników. Wszystko przez to, że organizm zużywa więcej energii do strawienia dań na zimno w porównaniu z daniami na gorąco.

Na blogu znajdziesz więcej ciekawych przepisów z pomysłami na pyszne i zdrowe owsianki. Polecam zobaczyć: owsianki