Popularne:
Owsianki Pizza

Mleko kokosowe przepis

Mleko kokosowe jest coraz bardziej popularnym zamiennikiem mleka tradycyjnego. Jego delikatny smak i kremowa konsystencja sprawiają, że jest chętnie wykorzystywane w wielu potrawach i napojach, od zup i gulaszów, po koktajle i wypieki. Mleko kokosowe jest też świetne do owsianki, często robię na nim pyszne i pożywne śniadania. W tym przepisie przedstawię Ci prosty i łatwy w przygotowaniu przepis na mleko kokosowe, które wykonasz sama w zaledwie kilka minut.

Jeśli z powodu uczulenia szukasz zamiennika dla mleka zwierzęcego, polecam Ci spróbować właśnie to mleko. Jest pyszne, a jego przygotowanie bajecznie proste.

Czas przygotowania: 5 minut

Liczba porcji: ok. 3 szklanki

Mleko kokosowe przepis

Z mojego przepisu wychodzi około 700 ml mleka kokosowego + około 3 łyżki oleju kokosowego. Jeśli potrzebujesz litr mleka lub 2 litry, proporcjonalnie pomnóż ilość składników odpowiednio o 1,7 i 3,4. Musisz też wiedzieć, że nie zawsze wytworzy się olej kokosowy. Jeśli jest zimno nie roztopi się i pozostanie na wiórkach.

Składniki:

  • 170 g wiórków kokosowych
  • 850 ml wody
  • szczypta soli
składniki na mleko kokosowe

Mleko kokosowe przepis – Jak zrobić domowe mleko kokosowe?

Do misy blendera wlej wodę i wsyp wiórki kokosowe oraz szczyptę soli. Możesz dostosować ilość wody według uznania. Im mniej wody, tym mleko będzie bardziej aksamitne i będzie miało jeszcze więcej smaku.

przygotowanie mleka kokosowego

Blenduj przez 2 minuty na średniej mocy blendera. Jeśli masz blender ręczny umieść wszystko w wysokim naczyniu i np. przykryj naczynie folią, z otworem. Przełóż końcówkę blendera przez folie i blenduj. Ciecz nie będzie pryskać i nie pobrudzi kuchni. 

zblendowane mleko kokosowe

Przygotuj naczynie na mleko oraz gazę lub bawełnianą koszulkę i większe sitko. Na naczyniu połóż sitko, a na nim ułóż jedną warstwę tkaniny. Powoli przelej mleko z wiórkami. Poczekaj 2 min aż większość mleka odcieknie.

przygotowywanie mleka kokosowego

Następnie złap rogi tkaniny i unieś, łącząc je ze sobą i zamykając kulę. Wyciśnij pozostałe mleko, ściskając kilkukrotnie tkaninę.

przygotowywanie mleka kokosowego

Mleko przelej do butelki i przechowuj w lodówce do 5 dni, ale u mnie nigdy tyle nie stało, gdyż wychodzi bardzo smaczne i szybko znika. 

Po odstaniu, na powierzchni mleka uformuje się tłusty kożuch przypominający śmietanę. To dlatego, że wiórki kokosowe są bogate w tłuszcz. Jest to olej kokosowy. Możesz go wykorzystać w dowolny sposób. Pamiętaj jednak o krótkim terminie do spożycia. 

Pozostałe wiórka wysusz. Przydadzą Ci się do niedzielnych wypieków.

przygotowywanie mleka kokosowego
gotowe mleko kokosowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Mleko kokosowe a mleczko kokosowe

Mleko kokosowe to produkt otrzymany przez zmielenie wiórków kokosowych w wodzie, które następnie są odfiltrowywane od uzyskanego tą droga płynu. Natomiast mleczko kokosowe to płyn znajdujący się wewnątrz orzecha kokosowego. Najczęściej jest on sprzedawany w gotowej postaci w puszcze. Możemy go też pozyskać samodzielnie rozłupując orzecha kokosowego.

Domowe mleko kokosowe przewyższa jakością to które możemy kupić w sklepach. Dodatkową zaletą jest brak konserwantów i ekologiczny sposób wytwarzania.

Ja w swojej kuchni często używam mleka kokosowego zrobionego z wiórków, gdyż takie najbardziej mi smakuje. Mleko kokosowe w puszcze jest nieco droższe i zawiera konserwanty, a dla mnie to duży minus. Po przygotowaniu mleko przelewam do szklanej butelki lub słoika i odstawiam do lodówki.

Dania z mlekiem kokosowym

Mleko kokosowe to mleko roślinne, jest składnikiem wielu pysznych dań i potraw oraz ciast i deserów. Świetnie sprawdza się jako zamiennik mleka krowiego i popularne jest w kuchni azjatyckiej. Oto kilka przykładów dań wykorzystujących mleko kokosowe:

  • Curry z warzywami i mlekiem kokosowym
  • Pad Thai z mlekiem kokosowym
  • Zupa Tom Kha Gai z mlekiem kokosowym
  • Risotto z mlekiem kokosowym
  • Desery na bazie mleka kokosowego, takie jak panna cotta lub kokosowe lody
  • Smoothie z mlekiem kokosowym i owocami
  • Sałatka z mlekiem kokosowym jako dressingiem
  • Sos kokosowy do smażenia lub duszenia mięsa
  • Chleb bananowy z mlekiem kokosowym
  • Mleczne kokosowe koktajle alkoholowe

Pyszna też wychodzi owsianka na mleku kokosowym. Pisałam już na nią przepis w osobnym artykule.

Mleko kokosowe jako napój roślinny i składnik potraw

Mleko kokosowe jest wykorzystywane na równi z mlekiem sojowym, migdałowym i owsianym. Jako napój roślinny stanowi świetną alternatywę dla alergików i wegan. Są to coraz popularniejsze zastępniki mleka zwierzęcego i z powodzeniem przygotujesz na nim płatki. Jest świetnym dodatkiem do wielu oryginalnych dań nie tylko z kuchni azjatyckiej.

Mleko kokosowe jest też często używane jako składnik napojów roślinnych, takich jak:

  • Smoothie z mlekiem kokosowym i owocami
  • Kawa z mlekiem kokosowym
  • Herbata z mlekiem kokosowym
  • Shakes kokosowe