Mleko kokosowe przepis
Mleko kokosowe jest coraz bardziej popularnym zamiennikiem mleka tradycyjnego. Jego delikatny smak i kremowa konsystencja sprawiają, że jest chętnie wykorzystywane w wielu potrawach i napojach, od zup i gulaszów, po koktajle i wypieki. Mleko kokosowe jest też świetne do owsianki, często robię na nim pyszne i pożywne śniadania. W tym przepisie przedstawię Ci prosty i łatwy w przygotowaniu przepis na mleko kokosowe, które wykonasz sama w zaledwie kilka minut.
Jeśli z powodu uczulenia szukasz zamiennika dla mleka zwierzęcego, polecam Ci spróbować właśnie to mleko. Jest pyszne, a jego przygotowanie bajecznie proste.
Czas przygotowania: 5 minut
Liczba porcji: ok. 3 szklanki
Mleko kokosowe przepis
Z mojego przepisu wychodzi około 700 ml mleka kokosowego + około 3 łyżki oleju kokosowego. Jeśli potrzebujesz litr mleka lub 2 litry, proporcjonalnie pomnóż ilość składników odpowiednio o 1,7 i 3,4. Musisz też wiedzieć, że nie zawsze wytworzy się olej kokosowy. Jeśli jest zimno nie roztopi się i pozostanie na wiórkach.
Składniki:
- 170 g wiórków kokosowych
- 850 ml wody
- szczypta soli
Mleko kokosowe przepis – Jak zrobić domowe mleko kokosowe?
Do misy blendera wlej wodę i wsyp wiórki kokosowe oraz szczyptę soli. Możesz dostosować ilość wody według uznania. Im mniej wody, tym mleko będzie bardziej aksamitne i będzie miało jeszcze więcej smaku.
Blenduj przez 2 minuty na średniej mocy blendera. Jeśli masz blender ręczny umieść wszystko w wysokim naczyniu i np. przykryj naczynie folią, z otworem. Przełóż końcówkę blendera przez folie i blenduj. Ciecz nie będzie pryskać i nie pobrudzi kuchni.
Przygotuj naczynie na mleko oraz gazę lub bawełnianą koszulkę i większe sitko. Na naczyniu połóż sitko, a na nim ułóż jedną warstwę tkaniny. Powoli przelej mleko z wiórkami. Poczekaj 2 min aż większość mleka odcieknie.
Następnie złap rogi tkaniny i unieś, łącząc je ze sobą i zamykając kulę. Wyciśnij pozostałe mleko, ściskając kilkukrotnie tkaninę.
Mleko przelej do butelki i przechowuj w lodówce do 5 dni, ale u mnie nigdy tyle nie stało, gdyż wychodzi bardzo smaczne i szybko znika.
Po odstaniu, na powierzchni mleka uformuje się tłusty kożuch przypominający śmietanę. To dlatego, że wiórki kokosowe są bogate w tłuszcz. Jest to olej kokosowy. Możesz go wykorzystać w dowolny sposób. Pamiętaj jednak o krótkim terminie do spożycia.
Pozostałe wiórka wysusz. Przydadzą Ci się do niedzielnych wypieków.