Kasza bulgur z warzywami i kurczakiem
Nie tylko smaczna, ale i zdrowa – taka jest kasza bulgur. Przedstawiam Wam jeden z przepisów na kaszę bulgur z warzywami i kurczakiem, który zachwyci smakiem. Idealny na obiad lub kolację.
Składniki:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona papryka
- 2 średnie cukinie
- 2 pomidory
- 2 łyżki przecieru pomidorowego lub 4 łyżki passaty pomidorowej
- 200 g kaszy bulgur
- 1 filet z kurczaka
- sól, pieprz
- tymianek, inne zioła np. prowansalskie
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy krótko na dużej patelni razem ze zmiażdżonymi ząbkami czosnku, do tego dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i dalej podsmażamy.
W tym czasie obieramy cukinie i kroimy w kostkę, a następnie wrzucamy na patelnię. Warzywa smażymy aż cukinia zmięknie.
W kolejnym kroku pomidory kroimy w kostkę i dodajemy do smażonych warzyw. Do tego aby uzyskać ładny kolor i lepszy smak dodaje 2 duże łyżki przecieru pomidorowego lub 4 łyżki passaty pomidorowej.
Następnie wsypujemy kaszę bulgur i zalewamy ciepłą wodą tak, aby woda przykryła kaszę. Całość mieszamy ze sobą i zagotowujemy, po czym wyłączamy ogień i zostawiamy na ok. 20 minut, aby kasza wchłonęła wodę.
Po tym czasie sprawdzamy miękkość kaszy. Jeśli nie jest do końca miękka i nie została wchłonięta wszystka woda, podgotowujemy całość dalej. Z kolei jeśli danie jest za gęste, dolewamy trochę wody.
Filet z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy, przyprawiając wedle uznania. Usmażony dodajemy do kaszy i mieszamy. Całe danie przyprawiamy dobrze solą, pieprzem, tymiankiem oraz innymi ziołami wedle uznania.
Podajemy udekorowane ketchupem i listkami bazylii. Smacznego!
2 komentarzy
Robiłam już drugi raz i wyszło pysznie. Dziękuję za przepis.
Cieszę się, że smakowało 🙂