Popularne:
Owsianki Pizza

Kasza bulgur z warzywami i kurczakiem

Nie tylko smaczna, ale i zdrowa – taka jest kasza bulgur. Przedstawiam Wam jeden z przepisów na kaszę bulgur z warzywami i kurczakiem, który zachwyci smakiem. Idealny na obiad lub kolację. 

Składniki:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 2 średnie cukinie
  • 2 pomidory
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego lub 4 łyżki passaty pomidorowej
  • 200 g kaszy bulgur
  • 1 filet z kurczaka
  • sól, pieprz
  • tymianek, inne zioła np. prowansalskie

Przygotowanie:

Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy krótko na dużej patelni razem ze zmiażdżonymi ząbkami czosnku, do tego dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i dalej podsmażamy.

W tym czasie obieramy cukinie i kroimy w kostkę, a następnie wrzucamy na patelnię. Warzywa smażymy aż cukinia zmięknie.

W kolejnym kroku pomidory kroimy w kostkę i dodajemy do smażonych warzyw. Do tego aby uzyskać ładny kolor i lepszy smak dodaje 2 duże łyżki przecieru pomidorowego lub 4 łyżki passaty pomidorowej.

Następnie wsypujemy kaszę bulgur i zalewamy ciepłą wodą tak, aby woda przykryła kaszę. Całość mieszamy ze sobą i zagotowujemy, po czym wyłączamy ogień i zostawiamy na ok. 20 minut, aby kasza wchłonęła wodę.

Po tym czasie sprawdzamy miękkość kaszy. Jeśli nie jest do końca miękka i nie została wchłonięta wszystka woda, podgotowujemy całość dalej. Z kolei jeśli danie jest za gęste, dolewamy trochę wody.

Filet z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy, przyprawiając wedle uznania. Usmażony dodajemy do kaszy i mieszamy. Całe danie przyprawiamy dobrze solą, pieprzem, tymiankiem oraz innymi ziołami wedle uznania.

Podajemy udekorowane ketchupem i listkami bazylii. Smacznego!

2 komentarzy

Ada pisze:

Robiłam już drugi raz i wyszło pysznie. Dziękuję za przepis.

Ewelina pisze:

Cieszę się, że smakowało 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *