Szybki piernik z powidłem truskawkowym
Czas przygotowania: 50 minut
Liczba porcji: ok. 24
Prosty i szybki piernik, to ciasto nie tylko na Boże Narodzenie. Choć kojarzy się głównie z tym okresem, to świetnie smakuje o każdej porze roku. Poniżej przedstawiam ci przepis, z którego wychodzi miękki i pyszny piernik, który zawsze się udaje i zachwyca gości.
Składniki na ciasto:
- 100 g masła
- 2 łyżki przyprawy piernikowej
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki miodu
- 3 jajka
- 1 szkl. mleka (250 ml)
- 200 g mąki
- 200 g cukru
- 1 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Do przełożenia:
- 250 g dżemu truskawkowego
Polewa:
- 3 łyżki mleka lub wody
- 3 łyżki masła
- 5 łyżek cukru
- 3 łyżki kakao
Przygotowanie:
W rondelku rozpuścić masło, dodać przyprawę piernikowa, kakao i miód. Wymieszać do jednolitej konsystencji.
Zestawić z ognia, dodać mleko i wymieszać. Następnie dodać jaja oraz cukier i roztrzepać wszystko trzepaczką.
Mąkę, proszek i sodę mieszamy ze sobą i wsypujemy do masy, i krótko miksujemy do połączenia składników.
Ciasto wylewamy na blachę 20×30 cm i pieczemy ok. 30 min w 180 st.
W tym czasie robimy polewę: masło, cukier i mleko podgrzewamy i mieszamy do połączenia składników. Następnie zestawiamy z ognia, dodajemy kakao i mieszamy. Gotowe!
Piernika po upieczeniu przekrawamy na pół i smarujemy dżemem, a następnie składamy. Wierzch polewamy polewa kakaową. Smacznego!