Popularne:
Owsianki Pizza

Szybki piernik z powidłem truskawkowym

Czas przygotowania: 50 minut

Liczba porcji: ok. 24

Prosty i szybki piernik, to ciasto nie tylko na Boże Narodzenie. Choć kojarzy się głównie z tym okresem, to świetnie smakuje o każdej porze roku. Poniżej przedstawiam ci przepis, z którego wychodzi miękki i pyszny piernik, który zawsze się udaje i zachwyca gości.

Składniki na ciasto:

  • 100 g masła
  • 2 łyżki przyprawy piernikowej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki miodu
  • 3 jajka
  • 1 szkl. mleka (250 ml)
  • 200 g mąki
  • 200 g cukru
  • 1 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Do przełożenia:

  • 250 g dżemu truskawkowego

Polewa:

  • 3 łyżki mleka lub wody
  • 3 łyżki masła
  • 5 łyżek cukru
  • 3 łyżki kakao

Przygotowanie:

W rondelku rozpuścić masło, dodać przyprawę piernikowa, kakao i miód. Wymieszać do jednolitej konsystencji.

Zestawić z ognia, dodać mleko i wymieszać. Następnie dodać jaja oraz cukier i roztrzepać wszystko trzepaczką.

Mąkę, proszek i sodę mieszamy ze sobą i wsypujemy do masy, i krótko miksujemy do połączenia składników.

Ciasto wylewamy na blachę 20×30 cm i pieczemy ok. 30 min w 180 st.

W tym czasie robimy polewę: masło, cukier i mleko podgrzewamy i mieszamy do połączenia składników. Następnie zestawiamy z ognia, dodajemy kakao i mieszamy. Gotowe!

Piernika po upieczeniu przekrawamy na pół i smarujemy dżemem, a następnie składamy. Wierzch polewamy polewa kakaową. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *