Szarlotka
Szarlotka to królowa polskich ciast – ciasto kruche z nadzieniem z jabłek, znane już od pokoleń jest proste w wykonaniu i zachwyci każde podniebienie. Ten przepis cechuje się wyjątkowa kruchością i delikatnością, zobaczcie sami!
Czas przygotowania: łącznie przygotowanie i pieczenie - 1 godzina 30 minut
Wskazówka: Do szarlotki najlepiej wybrać jabłka, które szybko się rozprażają, takie jak renety, papierówki, czy antonówki. Jeśli kupujecie jabłka w sklepie, wybierajcie te miększe odmiany.
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenie
- 250 g zimnego masła
- 1 jajko
- 1-2 łyżki cukru waniliowego
Składniki na nadzienie:
- 1,5 kg jabłek
- 2 łyżki cukru – w przypadku kwaśnych jabłek, np. renet lub antonówek, można dać więcej cukru
- 1-2 łyżki cynamonu
Przepis na szarlotkę
Przygotowanie szarlotki zaczynamy od zrobienia ciasta. Sypkie składniki, takie jak mąka, cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy umieszczamy na stolnicy. Do tego dodajemy masło i siekamy go razem z mąką nożem. Ciasto można też zrobić w większej misce, wtedy do sypkich składników dodajemy pokrojone w kostkę masło, tak aby łatwiej było nam później je wyrobić. Kiedy masło będzie już posiekane na małe kawałki, dodajemy jajko i całość zagniatamy. Przy wyrabianiu ciasta pamiętajmy o tym, aby nie dosypywać dodatkowej mąki, nawet jeśli się trochę klei, bo takie ma być. Jeśli byśmy dosypali mąki i ładnie odchodziłoby od ręki to by znaczyło że zawiązały się w nim włókna glutenowe i nasze ciasto nie byłoby już tak kruche.
Po zagnieceniu ciasta formujemy je w kulę i odstawiamy do lodówki, najlepiej na całą godzinę.
W tym czasie przygotowujemy mus jabłkowy. Z owoców usuwamy skórki oraz gniazda nasienne, a następnie kroimy je na kawałki i wrzucamy do garnka lub woka / dużej patelni. W naczyniu prażymy je na małym ogniu z 2 łyżkami cukru. Stopniowo jabłka będą miękły, wytwarzając marmoladę. Aby przyspieszać proces, możemy dodatkowo rozgniatać je łyżką. Gdy w marmoladzie nie będzie już kawałków jabłek, dodajemy cynamon, a następnie mieszamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
Po przechłodzeniu ciasta w lodówce wyjmujemy je i dzielimy na dwie polowy. Następnie jedną z nich rozwałkowujemy i umieszczamy na blasze do pieczenia (u mnie 32 x 20 cm). Ciasto możemy ponakłuwać widelcem, aby mogło się lepiej przepiec. Na nie wykładamy uprażone jabłka i przykrywamy druga połową ciasta, ja najpierw ją rozwałkowała, a następnie pokroiłam w paski. przygotowane paski układałam na jabłkach, tworząc kratkę.
Przygotowana szarlotkę należy włożyć do gorącego piekarnika i piec przez ok. 50 – 60 min w temp. 180-190°C grzejąc z góry i z dołu bez termoobiegu do momentu zarumienienia. Całkowicie zarumienionego placka wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do wystygnięcia.
Polecam podawać szarlotkę na ciepło z zimnymi lodami. Smacznego!