Popularne:
Owsianki Pizza

Karpatka

Karpatka to ciasto, robione na bazie ciasta parzonego, wyglądem trochę przypomina kremówki, ale różni się strukturą i przełożonym kremem. Swoją nazwę zawdzięcza powstałym podczas pieczenia górkom, które przypominają Karpaty. Karpatka to pyszne i proste ciasto, które zachwyci każdego smakosza, jak i gości, dlatego już dziś wypróbuj je w swojej kuchni!

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka wody
  • 125 g masła
  • 1 szklanka mąki
  • 5 niedużych jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na krem budyniowy:

  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru
  • 4 łyżki cukru
  • 3/4 l mleka
  • 200 g masła

Przygotowanie Karpatki

Przygotowanie ciasta:

Wodę z masłem zagotować. Następnie wsypać do niej mąkę i ucierać łyżką do powstania gładkiej masy. Ciasto przełożyć do miski i ostudzić. Do powstałej masy dodać proszek do pieczenia, a następnie wbijać po jednym jajku i miksować.

Powstałą masę podzielić na dwie części. Jedną wylać na wysmarowaną tłuszczem formę (u mnie ok. 30 x 25 cm) i wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piec przez 20-25 minut (w przypadku użycia mniejszych form czas będzie dłuższy).

Tak samo upiec drugą część ciasta i odstawić obie do wystygnięcia.

Przygotowanie kremu:

Zagotować 0,5 l mleka z cukrem, a w reszcie mleka rozpuścić budynie. Gdy mleko się zagotuje wlać rozpuszczony budyń i mieszać do czasu połączenia i zgęstnienia budyniu. Następnie odstawić budyń i przykryć folią spożywczą, aby nie utworzył się na nim kożuch.

Po ostudzeniu dodawać do niego partiami masło i miksować.

Powstałą masą przekładamy ciasto i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed jedzeniem dekorujemy je cukrem pudrem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *