Karpatka
Karpatka to ciasto, robione na bazie ciasta parzonego, wyglądem trochę przypomina kremówki, ale różni się strukturą i przełożonym kremem. Swoją nazwę zawdzięcza powstałym podczas pieczenia górkom, które przypominają Karpaty. Karpatka to pyszne i proste ciasto, które zachwyci każdego smakosza, jak i gości, dlatego już dziś wypróbuj je w swojej kuchni!
Składniki na ciasto:
- 1 szklanka wody
- 125 g masła
- 1 szklanka mąki
- 5 niedużych jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na krem budyniowy:
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru
- 4 łyżki cukru
- 3/4 l mleka
- 200 g masła
Przygotowanie Karpatki
Przygotowanie ciasta:
Wodę z masłem zagotować. Następnie wsypać do niej mąkę i ucierać łyżką do powstania gładkiej masy. Ciasto przełożyć do miski i ostudzić. Do powstałej masy dodać proszek do pieczenia, a następnie wbijać po jednym jajku i miksować.
Powstałą masę podzielić na dwie części. Jedną wylać na wysmarowaną tłuszczem formę (u mnie ok. 30 x 25 cm) i wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piec przez 20-25 minut (w przypadku użycia mniejszych form czas będzie dłuższy).
Tak samo upiec drugą część ciasta i odstawić obie do wystygnięcia.
Przygotowanie kremu:
Zagotować 0,5 l mleka z cukrem, a w reszcie mleka rozpuścić budynie. Gdy mleko się zagotuje wlać rozpuszczony budyń i mieszać do czasu połączenia i zgęstnienia budyniu. Następnie odstawić budyń i przykryć folią spożywczą, aby nie utworzył się na nim kożuch.
Po ostudzeniu dodawać do niego partiami masło i miksować.
Powstałą masą przekładamy ciasto i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed jedzeniem dekorujemy je cukrem pudrem.
Smacznego!