Ciasto z malinami
Ciasto z malinami najlepiej smakuje latem, kiedy owoców jest najwięcej. Ten delikatny, słodki wypiek świetnie komponuje się z lekko kwaskowatymi malinami, nadając głębi i sprawiając, że znika z talerza błyskawicznie. Cały przepis jest prosty i szybki, nawet dla początkujących w kuchni. Idealnie nadaje się do podania jako deser na piknik oraz dla gości.
Czas przygotowania: 1 godzina 20 minut
Liczba porcji: 12 porcji
Składniki na ciasto z malinami:
- 2 szklanki (300 g) mąki pszennej tortowej
- 4 jaja
- 200 g masła
- 1 szklanka (200 g) cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki mleka
- opcjonalnie szczypta soli
- 300-400 g malin
Ciasto z malinami przepis
Ciasto z malinami zaczynam od zgromadzenia wszystkich składników oraz przygotowania formy do pieczenia. U mnie blacha jest prostokątna o rozmiarach 25 cm x 20 cm. W przypadku tortownicy, użyj takiej o średnicy 24 cm. Jeśli masz większą foremkę proporcjonalnie dopasuj do niej ilość składników, a jeśli różni się niedużo, to nic nie zmieniaj, ciasto tylko nieznacznie zmieni wysokość. Blachę od razu natłuść i wyłóż papierem do pieczenia, który również posmaruj masłem.
Ponieważ ciasto robi się szybko, możesz od razu nastawić piekarnik na temperaturę 190 stopni Celsjusza bez termoobiegu.
Teraz możemy przejść do robienia ciasta. W tym celu w jednej z misek wymieszaj ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i sól, a następnie odłóż na bok.
Następnie przechodzimy do ucierania ciasta. Masło pokrojone w kostkę umieść w misie miksera planetarnego lub jeśli masz mikser ręczny w większej misce. Do masła wsyp cukier i całość ucieraj mikserem na wysokich obrotach przez 5-6 minut.
Kiedy masa maślana będzie utarta, dodawaj po jednym jajku, cały czas miksując. Po zmiksowaniu masa maślana może nie być jednolita, ale jest to normalne, gdyż kolejne składniki wszystko połączą.
Teraz przyszedł czas na mąkę. Dodawaj ją na przemian z mlekiem, mieszając całość mikserem już na wolnych obrotach tylko do połączenia się składników. Najlepiej jeśli zaczniesz od mąki i na niej skończysz. Czasami spód ciasta nie miesza się tak dobrze jak wierzch, dlatego w razie potrzeby staraj się dobrze przemieszać warstwy ze sobą.
Gotową masę wylej na przygotowaną wcześniej blachę. Ciasto rozprowadź łyżką na równą wysokość po całej powierzchni.
W kolejnym kroku przygotuj maliny, mogą być świeże lub mrożone. Opłucz je na sitku / durszlaku pod bieżącą wodą, a następnie osusz papierowym ręcznikiem. Gotowe owoce wysypuj równomiernie na ciasto. Ja jeszcze lekko naciskam owoce, aby powgniatać je w ciasto.
Tak przygotowaną blachę włóż do nagrzanego piekarnika na około 50 minut. Po tym czasie, gdy ciasto jest już rumiane, sprawdzaj upieczenie wykałaczką. Jeśli wykałaczka wbita w ciasto jest sucha, to ciasto jest upieczone, w przeciwnym wypadku podpiecz jeszcze kilka minut do uzyskania suchego patyczka.
Po upieczeniu wyjmij blachę z piekarnika i odstaw do przestygnięcia na blat. Możesz podawać je gościom wraz z domowym kompotem. Smacznego! 🙂