Popularne:
Owsianki Pizza

Ciasto z malinami

Ciasto z malinami najlepiej smakuje latem, kiedy owoców jest najwięcej. Ten delikatny, słodki wypiek świetnie komponuje się z lekko kwaskowatymi malinami, nadając głębi i sprawiając, że znika z talerza błyskawicznie. Cały przepis jest prosty i szybki, nawet dla początkujących w kuchni. Idealnie nadaje się do podania jako deser na piknik oraz dla gości.

Czas przygotowania: 1 godzina 20 minut

Liczba porcji: 12 porcji

Składniki na ciasto z malinami:

  • 2 szklanki (300 g) mąki pszennej tortowej
  • 4 jaja
  • 200 g masła
  • 1 szklanka (200 g) cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mleka
  • opcjonalnie szczypta soli
  • 300-400 g malin
składniki na ciasto z malinami

Ciasto z malinami przepis

Ciasto z malinami zaczynam od zgromadzenia wszystkich składników oraz przygotowania formy do pieczenia. U mnie blacha jest prostokątna o rozmiarach 25 cm x 20 cm. W przypadku tortownicy, użyj takiej o średnicy 24 cm. Jeśli masz większą foremkę proporcjonalnie dopasuj do niej ilość składników, a jeśli różni się niedużo, to nic nie zmieniaj, ciasto tylko nieznacznie zmieni wysokość. Blachę od razu natłuść i wyłóż papierem do pieczenia, który również posmaruj masłem.

Ponieważ ciasto robi się szybko, możesz od razu nastawić piekarnik na temperaturę 190 stopni Celsjusza bez termoobiegu.

Teraz możemy przejść do robienia ciasta. W tym celu w jednej z misek wymieszaj ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i sól, a następnie odłóż na bok. 

Następnie przechodzimy do ucierania ciasta. Masło pokrojone w kostkę umieść w misie miksera planetarnego lub jeśli masz mikser ręczny w większej misce. Do masła wsyp cukier i całość ucieraj mikserem na wysokich obrotach przez 5-6 minut.

ucieranie masła z cukrem na ciasto z malinami

Kiedy masa maślana będzie utarta, dodawaj po jednym jajku, cały czas miksując. Po zmiksowaniu masa maślana może nie być jednolita, ale jest to normalne, gdyż kolejne składniki wszystko połączą. 

Teraz przyszedł czas na mąkę. Dodawaj ją na przemian z mlekiem, mieszając całość mikserem już na wolnych obrotach tylko do połączenia się składników. Najlepiej jeśli zaczniesz od mąki i na niej skończysz. Czasami spód ciasta nie miesza się tak dobrze jak wierzch, dlatego w razie potrzeby staraj się dobrze przemieszać warstwy ze sobą.

dodawanie mąki i mleka do ciasta z malinami

Gotową masę wylej na przygotowaną wcześniej blachę. Ciasto rozprowadź łyżką na równą wysokość po całej powierzchni.

W kolejnym kroku przygotuj maliny, mogą być świeże lub mrożone. Opłucz je na sitku / durszlaku pod bieżącą wodą, a następnie osusz papierowym ręcznikiem. Gotowe owoce wysypuj równomiernie na ciasto. Ja jeszcze lekko naciskam owoce, aby powgniatać je w ciasto.

ciasto z malinami przed pieczeniem

Tak przygotowaną blachę włóż do nagrzanego piekarnika na około 50 minut. Po tym czasie, gdy ciasto jest już rumiane, sprawdzaj upieczenie wykałaczką. Jeśli wykałaczka wbita w ciasto jest sucha, to ciasto jest upieczone, w przeciwnym wypadku podpiecz jeszcze kilka minut do uzyskania suchego patyczka.

Po upieczeniu wyjmij blachę z piekarnika i odstaw do przestygnięcia na blat. Możesz podawać je gościom wraz z domowym kompotem. Smacznego! 🙂

gotowe ciasto z malinammi
upieczone ciasto z malinami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Proste ciasto z malinami

Przepis na ciasto z malinami to łatwy w przygotowaniu deser, który łączy w sobie kwaskowatość owoców i słodki placek. Wystarczy kilka podstawowych składników, aby stworzyć pyszne ciasto, które zadowoli każdego łasucha. Maliny dodają orzeźwiającego smaku, a ich soczystość świetnie współgra z delikatnym, puszystym ciastem. To proste, a jednocześnie efektowne ciasto, idealne na każdą okazję, które przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym.

Ciasta z malinami

W lecie, kiedy owoców jest najwięcej można wręcz eksperymentować z przepisami i dodatkami. Polecam spróbować ciasta czekoladowego z malinami, czy kruchego ciasta z malinami i budyniową pianką. A jeśli chodzi o ciasto bez pieczenia, warto wspomnieć o serniku na zimno z malinami i białą czekoladą. Wystarczy połączyć ser biały i kremówkę z malinami i polać białą czekoladą. Tak przygotowany deser wkładamy do lodówki na kilka godzin, by deser był gotowy do podania. Jako dodatek do deserów z malinami i ciast świetnie pasuje również galaretka, oraz krem z mascarpone i śmietanką kremówką ubity z cukrem pudrem i przełożony z biszkoptem.

Jak dobrać czas i temperaturę pieczenia?

Aby placek z malinami wyszedł idealnie wypieczony, kluczowe jest dobranie odpowiedniego czasu i temperatury pieczenia. Ciasto ucierane, jak w tym przepisie najlepiej piec piekarniku nagrzanym do 180-190°C przez około 45-50 minut i sprawdzać po tym czasie czy jest już rumiane. Jeśli tak, to dla pewności włóż w ciasto wykałaczkę. Jeśli po wyjęciu jest sucha, ciasto jest upieczone.

Szybkie ciasto malinowe

Korzystając z tego przepisu zrobisz szybkie i pyszne ciasto malinowe, które idealnie nada się na rodzinny piknik, wycieczkę, czy poczęstowanie gości. Jest to prosty deser, który nie wymaga skomplikowanych składników ani długiego czasu przygotowania. Jeśli szukasz inspiracji czy dodatków, możesz podawać ciasto z lodami i bitą śmietaną.